Advokat, odn. odvjetnik (ijek.) ili odvetnik (ek.) (njem. Advokat < lat. advocatus), u najširem smislu označava svakog onog pravnog stručnjaka, odnosno pravnika, koji svoje stručno obrazovanje koristi u svrhu zastupanja interesa raznih fizičkih ili pravnih osoba. Advokati u širem smislu mogu zastupati društvo ili državu kao pravobranitelji ili javni tužioci.

Advokat

Advokati iz 19. vijeka na slici francuskog umjetnika Honorea Daumiera
Tip profesija
Opis
Sposobnosti analitički um, vještine proučavanja, vještine pisanja
Potrebno obrazovanje najčešće pravni fakultet
Mjesta zaposlenja sudovi, korporacije
Srodni poslovi sudija, javni tužilac

U užem smislu se pod advokatima podrazumijevaju isključivo pravnici koji zastupaju privatne osobe, i to u okviru svoje privatne djelatnosti.

Bavljenje advokaturom je u većini suvremenih država regulirano zakonom, kao i pravilima koje donose advokatske stručne organizacije, odnosno advokatska komora. Za bavljenje advokaturom je u pravilu nužna diploma pravnog fakulteta, pripravnički staž u advokatskoj kancelariji ili odgovarajućem tijelu državne uprave, te polaganje stručnog - pravosudnog ispita.

Advokatska tajna uredi

Advokat ima obvezu i pravo sve što čuje od svog klijenta tretirati kao službenu tajnu i nije dužan to nikome odati. Zbog toga se advokat ne može uvijek pozvati kao svjedok, a advokatske kancelarije imaju poseban status.

Advokatske komore uredi

Advokati se udružuju u advokatske komore.


Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Lawyers
 Potražite izraz advokat u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.