Honoré Daumier

Honoré Daumier (Marseille, 26. veljače 1808.Valmondois, 11. veljače 1879.) je bio francuski slikar, grafičar i kipar; jedan od najplodnijih crtača 19. st.; izvrstan litograf (oko 4000 litografija); utemeljitelj satiričnih tjednika La Charicature i Le Charivarim, u kojima nekoliko desetljeća objavljuje britke karikature kritizirajući političko-socijalnu stvarnost i društvene događaje u Francuskoj. Većinu života proveo je stvarajući u Parizu, a kao slikar i kipar bio je samouk, što ga nije spriječilo da postane jedan od vodećih umjetnika realizma.

Gustave Courbet
Realizam
fotografija Nadara
Biografske informacije
Rođenje26. veljače 1808.
Marseille, Francuska
Smrt11. veljače 1879.
Valmondois, Francuska
Opus
Poljeslikarstvo - grafika - karikatura - kiparstvo
PraksaMarseilles, Pariz
Znamenita djela
Influencija
Od

Biografija uredi

 
Vagon treće klase, 1862., ulje na platnu, 65 × 90 cm, Metropolitan muzej, New York.

Daumier je rođen u Marseillesu kao sin Jean-Baptistea Louisa Daumiear i Cécile Catherine Philippe. Njegov otac je bio glazer koji je zbog svojih književnih težnji, u želji da postane objavljivanim pjesnikom, preselio obitelj u Pariz 1816. god. Mladi Daumier je u mladosti pokazivao neodoljivu težnju umjetničkoj profesiji, koju je njegov otac želio zatomiti zaposlivši ga kod, te kao potrčka, i naposlijetku kod knjižara. God. 1822., postao je štićenikom A. Lenoira, bliskog očevog prijatelja, umjetnika i arheologa. Slijedeće godine je primljen na Švicarsku akademiju (Académie Suisse), a usput se bavio litografijom kod izdavača Belliarda.

Savladavši tehniku litografije, Daumier započinje svoju umjentičku karijeru radeći ilustracije za izdavače glazbenih djela i reklama. uslijedio je njegov anonimni rad za izdavače, pri čemu je kopirao stil N. Charleta i izražavao sklonost Napoleonizmu. Do 1873. god. skoro je potpuno oslijepio, te je umro siromašan i neshvaćen.

Tijekom prve polovice 20. st. njegovo djelo je rehabilitirano i danas je njegov cjelokupni umjetnički opus visoko cijenjen.

Djela uredi

Daumier je izdao brojne cikluse litografija: Sloboda tiska; Ljudi pravde; Ministri kao džepari itd.

Daumier je bio samouki slikar i većinom je slikao manje formate njegujući likovni izraz koji je primjereniji njegovim litografijama, a u slikama se pokazao kao inovativan i progresivan. U krajnjoj redukciji likovnog izraza, škrtom paletom, kontrastima tamnih i svijetlih masa, slikao je dirljive scene patnji pučkih likova ili likova po književnim predlošcima, te povijesnih ili društvenih događanja.

U istoj maniri je u glini modelirao ekspresivne, često polikromirane, karikature političara i portrete francuskih književnika (Honoré de Balzac).

Galerija uredi

Vanjske veze uredi