Madona Luiza Veronika Čikone (Madonna Louise Veronica Ciccone; rođena 16. avgusta 1958. godine u Mičigenu, SAD) je američka pop pevačica, tekstopisac, producent, glumica i pisac, poznata i po nadimku Kraljica popa. Postala je slavna po inovativnim muzičkim spotovima, nastupima i često je kontraverzna u korišćenju seksualnih i religioznih tema u nastupima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada kroz svoju karijeru i nosilac mnogo rekorda u muzičkom svetu.

Madonna
Madonnin nastup tokom Confessions Tour, 23. maja, 2006. u Los Angelesu
Lični podaci
Ime po rođenjuMadonna Louise Ciccone
Druga imenaMadonna Louise Veronica Ciccone Ritchie
Datum rođenja16. 8. 1958. (1958-08-16) (dob: 65)
Mjesto rođenja Bay City, Michigan, SAD,
ZanimanjeKantautorka, muzička producentkinja, filmska producentkinja, glumica, plesačica, autorka
Muzički rad
Period aktivnosti1982. -
ŽanrPop, Dance, Dance-pop, Sintpop, Electronica, R&B, Hip Hop
InstrumentiVolak, gitara, perkusije
Diskografska kućaWarner Bros. (1982-)
Maverick (1992-2004)
Sire (1982-1955)
Ostalo
Službene stranicehttp://www.madonna.com/

Godine 2000, Ginisova knjiga rekorda dodelila je Madoni titulu za najuspešniju pevačicu svih vremena, jer je prodala oko 300 miliona albuma po svetu[1]. Godine 2005. na konferenciji za štampu, njena izdavačka kuća, Vorner Bros (Warner Bros. Records), izjavila je da je Madona prešla granicu od 300 miliona prodanih albuma[2].

Biografija uredi

Detinjstvo uredi

Madona Luiza Veronika Čikone je rođena 16. avgusta 1958. godine u Bej Sitiju, kao ćerka Silvija, Amerikanca italijanskog porekla i majke Madone. Odrasla je u gradu Pontijaku, u Mičigenu. Mnogi misle da joj ime Madona nije pravo, već umetničko ime, ali ona ga je dobila po majci. Da bi je razlikovali od majke zvali su je Mala Noni (eng. Little Noni). Sa 8 godina, na krštenju, dodala je ime Veronika:

Kada je imala pet godina, njena majka je umrla od raka. Madona je majčinu smrt veoma teško podnela. To je imalo veliki uticaj na njen razvoj. Ubrzo se otac Silvio oženio kućnom pomoćnicom, Džoun Gustafson, i tražio je od dece da je zovu „mama“. Madona je to odbijala. Kao najstarija ćerka, snosila je najveću odgovornost, odrastanje je provela čuvajući decu. Pošto je imala veoma strogog oca, morala je uvek da uči ili da radi po kući. Madona kaže da joj otac nije bio tako strog, ona ne bi bila ono što je danas. Cela Madonina rodbina je znala da svira neki instrument, pa ju je otac upisao na časove klavira, ali kao tatina mezimica, ubedila ga je da ipak ide na časove plesa.

Kada je imala dvanaest godina, upisala se u nekoliko katoličkih srednjih škola, neke od kojih su Sent Endru, Sent Frederiks, Sakre ker. Ovde je naučila džez-ples, balet, gimnastiku. Pošto su joj predavale časne sestre, uvek ju je zanimalo kakve su bez odela i da li imaju kosu. Jednom je špijunirala sa drugaricom. „Da, imaju kosu, ajdemo sada“, rekla joj je drugarica. „Čekaj, hoću da je vidim golu!“ Ovde je počela da isplivava Madonina ekscentričnost. Htela je da radi sve što je bilo zabranjeno, da se šminka, ide na sastanke, nosi najlon-čarape. Pojavila se u jednom kućnom filmu „Film o jajetu“ (eng. Egg film) u kupaćem kostimu sa pečenim jajetom na stomaku. Prijavila se na lokalno takmičenje u plesu, gde je igrala u bikiniju namazana farbom. U školi je podizala suknju kako bi bila kratka. Pored svih ovih neuobičajenih osobina, bila je odličan đak. Otac joj je davao dvadeset pet centi za svaku peticu, pa je samo zbog toga i učila. Isticala se u dramskoj sekciji i dobila glavne uloge u nekoliko školskih predstava.

Karijera uredi

Počeci uredi

Godine 1978. je završila srednju školu i dobila stipendiju na Mičigenskom univerzitetu, odsek za ples. Posle jednog semestra, odlučila je da neće više gubiti vreme i da ide u Njujork da postane poznata. Njenom ocu se nije svidelo što napušta školu: “Ako se ispišeš iz škole, nisi više moja ćerka”. “Dobro, a kada postanem poznata, da li ću onda biti tvoja ćerka?”. “Raspravljaćemo o tome kad dođemo do toga - ako ikad dođemo”. “E, pa doći ćemo!”. Ohrabrena od strane profesora Krisa Flyna, napušta Mičigen i seli se za Njujork. O Krisu Flynu , Madona kaže: “Stvarno sam ga volela. Bio mi je mentor, otac, izmišljeni ljubavnik, bio mi je sve”.

Stigla je u Njujork. Uzela je taksi i rekla mu da vozi u “centar svega”. Stajala je na sred Tajms Skevera, sa 35 dolara u džepu, koferom punim helanki i baletanki ispod jedne ruke i velikom velikom odlučnošću da uspe.

To mi je bio prvi put da sam letela avionom, da sam uzela taksi. Došla sam ovde sa 35 dolara u džepu. To je bila najhrabrija stvar koju sam u životu ikad uradila![3]

To su bila jako teška vremena za Madonu. Živela je u kući punoj buba-švaba jer nije imala para za bolje. Tada je dobila stipendiju od Alvin Alley Dance Theatre, gde je provela dve godine vredno učeći i vežbajući. Našla je i posao u restoranu brze hrane. Videla je da je put do vrha težak i da to neće postići igranjem, tako da se prijavljivala na razne muzičke audicije. To ju je odvelo u Pariz. Tamo je pevala prateće vokale Patriku Hernadezu. Njegovi menadžeri su videli da će od Madone biti nešto pa nisu hteli da je ispuste iz ruku. Ali, kako nisu heli da joj plate, ona ih je napustila i vratila se u Njujork. Srela je Dana Braya, bivšeg momka, koji je imao grupu Breakfast Club i trebao im je bubnjar. Madona je popunila mesto. Ubrzo je postala glavna pevačica. Posle nekoliko meseci, videvši da oni neće nikad uspeti, napustila ih je. Bile su joj potrebne pare pa je radila kao model. Pozirala je gola za neke anonimne umetnike. Dobijala je 10 dolara na sat. Od toga je mogla da se prehrani a za garderobu joj nisu trebale pare - nosila je šta je stigla, od iscepanih džempera do velikih farmerica. Na neke audicije se pojavljivala u pidžami, ne bi li je tako primetili i unajmili jer jedino do čega joj je bilo stalo, bio je uspeh. Kad god je Madoni bilo najteže, sretala je svoje bivše momke. Tako i sada. Srela je Steve Braya. Oni su pravili demo snimke i tražili lovce na talente. Srećom, naišli su na Marka Kaminsa, predstavnika Sire Recordsa. Potpisali su ugovor i Madonin prvi singl, Everybody, ugledao je svetlost dana.

1982-1985, Početak slave uredi

Godine 1982. svet je prvi put imao priliku da čuje Madonu. Ali, niko nije znao kako ona izgleda jer na singl nije stavljena njena slika, da bi se privukla i crnačka publika. Posle Everybody, drugi singl je bio Burning Up. Potpisan je ugovor sa izdavačkom kućom Vorner Brothers i Madona je dobila dozvolu da snimi ceo album. Producent je bio Redži Lukas. Lucas i Madona su imali sasvim drugačiju sliku o albumu, Madona se posvađala sa njim i već završen album odnela kod Džon "Dželibin" Beniteza koji ga je celog preradio. Album je trebalo prvo da se zove Laki Star (Lucky Star), po prvoj pesmi sa albuma, ali je ipak uzet naslov "Madonna". Madoni je lepo krenula prodaja i imala je uspeh na Bilboardovoj top listi singlova. Album je prodat u 8 miliona primeraka u svetu, a najvišu poziciju na top listi je imala pesma Lucky Star - 4. mesto. Na naslovnoj strani bila je plavokosa Madona sa raznim lančićima oko vrata i ruku. Na unutrašnjoj strani bio je njen pupak koji je tada postao njen zaštitni znak. Muzički kritičar Stiven Tomas Erlevajn za časopis All Music Guide je napisao da je album Madona “uspostavio novi standard u muzičkoj industriji za narednih 20 godina”. Na početku, Madoni je puno pomogla nova muzička televizija, MTV, koja je koristila relativno nov način promovisanja muzike - putem video spotova. MTV je Madonu uvek podržavao jer su oni zajedno rasli. Kada je završen prvi album, Madona je već imala dosta pesama za drugi album, ali zbog uspeha, sačekala je.

12. novembra 1984. izašao je drugi album, Like A Virgin. Producent je bio Nile Rodgers. Album je imao ogroman uspeh. To je bio njen prvi album koji je dospeo na prvo mesto Billboardove top liste albuma, a pesma Like A Virgin je Madonin prvi hit broj jedan. Na prvom mestu se zadržao 6 nedelja i to je prvi put u istoriji top lista da se pominje reč Virgin (devica). 1984. prvu dodelu MTV muzičkih nagrada je otvorila Madona. Izvodila je Like A Virgin. Nijedan nastup nije izazvao toliko pažnje. Pojavila se u venčanici i prevrtala se po bini.

Drugi singl je bio Material Girl u kome je Madona kopirala nastup Merlin Monro dok je izvodila pesmu Diamonds Are a Girl's Best Friend u filmu Muškarci više vole plavuše (Gentlemen Prefer Blondes). Nadimak Material Girl (devojka koja voli pare) prati Madonu i do danas. Na snimanju spota je upoznala mladog, talentovanog glumca, Šon Pena. Svideli su se jedno drugom ali vez još nije počela. Tada je Madona izlazila sa Princom, tadašnjom velikom zvezdom. Pošto su bili različiti (Prince je bio usporen, neprirodan, a Madona eksplozivna i željna pažnje) Princ je raskinuo sa njom. Madona, naviknuta da ostavlja a ne da bude ostavljena, nedeljama ga je zvala: „Kako se usuđuješ da me ostaviš? Zar ti ne znaš ko sam ja?“

Like A Virgin je prodat u 19 miliona primeraka a sva četiri singla su ušla u prvih deset. Kritičari su govorili da je Madona samo prolazna zvezdica koja u životu više nikad neće imati ni jedan hit.

1985. Madona se pojavila u filmu Vision Quest. Njena uloga je bila pevačica u klubu. Dve Madonine pesme su se nalazile u soundtracku za film, Crazy for You i Gambler. Balada Crazy for You (luda za tobom) je Madonin drugi singl broj 1 i ta pesma joj je donela prvu Gremi nominaciju. Iste te godine, Madona je dobila glavnu ulogu u filmu Desperately Seeking Susan. Dobila je pozitivne kritike, a na soundtracku se nalazio još jedan Madonin veliki hit, Into the Groove, koja se i danas često pušta po klubovima.

Posle dva albuma i pet velikih hitova, Madona je krenula na turneju. 40 nastupa širom Severne Amerike, pokazalo je da će Madona opstati u muzičkom svetu. Devojčice su počele da imitiraju Madonu oblačeći se kao ona:

„Ne znam otkud je to odjednom moderno, ja se ovako oblačim godinama. Godinama nosim stare, pocepane stvari ukombinovane sa puno lančića“

Iste godine, Madonine gole slike iz kasnih sedamdesetih su izašle u Plejboju i Penthausu. Upravo tada je Madona spremala svoj nastup na velikom muzičkom koncertu, Live Aid, koji je trebao da sav svoj prihod da gladnoj deci u Africi. Madona je izašla na binu i rekla da iako joj je vruće, neće dati novinarima to zadovoljstvo da je vide bez jakne. Pevala je pored najvećih zvezda poput grupe Queen, U2, Pol MekKartnija...

1985. godina je bila puna dešavanja za Madonu. Tada se i venčala za glumca Šon Pena. Pozivnica je glasila:

„Molimo vas da dođete na Šonovu i Madoninu rođendansku proslavu. Slavljenje počinje u 6 sati. Molimo vas da budete tačni jer će te propustiti njihovo venčanje“

Na listi gostiju su se našli Tom Kruz i Šer. Iako je venčanje bilo zabranjeno za medije, svi mediji su došli. Iznajmljivani su helikopteri koji su se spuštali toliko nisko da su ženama kvarili frizuru. Sean je čak i istukao nekoliko novinara koji su se krili u žbunju. Posle je održana zabava ispod šatora u dvorištu. Madona je igrala sa gostima a slušali su ploče Majkl Džeksona i Princa. Šer, nezadovoljna što nema žive muzike, rekla je:

„Šta? Nije mogla da priušti živu muziku? Ploče sam mogla i kod kuće da slušam, samo bez helikoptera!“

Madona je, u stvari, želela baš ovakvo venčanje jer je htela da bude u apsolutno svim novinama i htela je da svi samo o njoj pričaju.

True Blue uredi

1986. Madona izdaje treći album True Blue (Iskren prijatelj). Na albumu su radili Stephen Bray i po prvi put Patrick Leonard. Album je posvećen Sean Pennu, “mojoj najbližoj osobi u vasioni”. Ovo je Madonin najprodavaniji album, 20 miliona primeraka.

Izdvojile su se pesme True Blue, Papa Don’t Preach, Open Your Heart i Live to Tell. Papa Don’t Preach je izazvao najviše interesovanja jer se radi o neudatoj devojci koja je zatrudnela i koja će, bez obzira šta joj otac kaže, zadržati bebu. Jedni su govorili da Madona vrši pritisak na devojke da se loše ponašaju. Drugi su je podržavali jer su tako videli odličnu akciju protiv pobačaja. Najlošije na top listi je prošla pesma La Isla Bonita (“tek” 4. mesto). Ona govori o ljubavi između momka i devojke. Bila je prvo ponuđena Michael Jacksonu, ali ju je on odbio. Stephen Thomas Erlewine, muzički kritičar, rekao je da Madona na ovom albumu je pokazala svoje velike sposobnosti u pevanju i komponovanju. Madona je ovim albumom zauzela vodeće mesto u muzičkoj industriji u ženskoj konkurenciji.

1986. Madona i Sean Penn su glumili u filmu Shanghai Surprise. Kritičari su dali loše kritike a to se odrazilo i na prodaju karata. Madona je dobila nagradu za najgoru glumicu, Zlatna malina. Godinu dana kasnije, glumila je u još jednom filmu, Ko je ta devojka? (Who’s That Girl?). I za ovaj film je opet dobila Zlatnu malinu, ali je soundtrack doživeo uspeh.

1987. Madona kreće na svoju drugu turneju - Who’s That Girl Tour. 39 nastupa širom Severne Amerike, Evrope i Japana. Na toj turneji je počela da sarađuje sa pratećim vokalima Donnom DeLory i Niki Haris. Nastupi su bili teatralni i pomalo seksualni pa je Papa u Italiji poručio svim fanovima da ne idu na turneju. Madona je najviše naljutila Vatikan kada je u centru Paćentra podigla svoju statuu. Vatikan je vikao kako ona loše utiče na moral mladih. Madona to nije slušala već je odgovorila: “Ako Papa hoće da ide na moj koncert, neka kupi kartu, kao i svi ostali” i “Volela bih da vidim Papu kako nosi moju majicu!”. U Italiji je isticala svoje italijanske korene: “Io sono fiera di essere Italiana ”. Na toj turneji tražila je poseban tretman - tretman dive. Niko nije smeo da joj se obrati i niko od igrača nije smeo da gleda u nju van bine. Njen odnos sa igračima se kasnije mnogo promenio.

Madona i Sean su počeli da se slabije viđaju. Dok je Sean bio na snimanju novog filma, Madona je našla ljubavnika - i to nikog drugog nego John Kennedy Juniora, sina bivšeg predsednika Amerike. On je bio najpoželjniji muškarac u Americi i bio je opčinjen vezom Marilyn Monroe sa njegovim ocem. Madona je od svog izgleda najviše pozajmila od Marilyn, pa se on zainteresovao za nju. Počeli su da izlaze. Govorili su da su da su ludo zaljubljeni jedno u drugo. Ali, postojala je prepreka, njegova majka. Ona je smatrala da je Madona loša osoba i da nije dostojna njenog sina. “Kako možeš da budeš sa nekim ko sebe naziva Materijalna devojka?” Posle puno svađa sa majkom, John je raskinuo sa Madonom. Taj rastanak mu je teško pao.

Sean se vratio sa snimanja. Zbog čestih svađa sa Madonom, počeo je da pije. Da bi spasili brak, dogovorili su se da će imati i dete ali pošto Sean nije hteo pomoć, Madona mu je rekla da se odseli. Prijavila ga je za nasilje i 5. januara 1989. su se zvanično razveli.

Like a prayer uredi

1989. razvedena Madona izdaje novi album, Like a prayer (Kao molitva). Kao jedna od najvećih zvezda, potpisala je ugovor sa Pepsijem da se pojavi u reklami i da peva pesmu Like A Prayer. Dobila je 5 miliona dolara i snimila reklamu. Dogovorili du se da će Pepsi sponzorisati i sledeću turneju. Ali, kao i uvek, Madona je i sada morala da zaprepasti javnost. Spot za pesmu Like A Prayer, režisera Mary Lambert, bio je nešto najšokantnije što je Madona uradila do tada. Spot je izazvao najveće kritike katoličke crkve. U spotu, Madona prisustvuje ubistvu jedne devojke. Devojku su ubili belci, ali kako je jedan crnac prišao da pomogne devojci, policija je njega uhapsila. Madona se zatim ljubi sa svecem, igra na polju se zapaljenim krstovima i ima rane na rukama kao Isus Hrist. Celu pesmu, za koju se tvrdi da je najbolja u celoj njenoj karijeri, prati crnački hor. Mnoge verske grupe su kritikovale ovaj spot pa je Pepsi povukao reklamu ali Madona je zadržala svojih 5 miliona. Na MTV muzičkim nagradama, Like a Prayer je proglašen za spot godine.

Pored Like A Prayer, izdvojile su se pesme Express Yourself i Cherish. Iako je Sean Pennu na predhodnom albumu posvetila ljubavnu baladu, na ovom mu je napisala satiričnu pesmu o bračnom paru koji se stalno svađa i tuče, Till Death Do Us Part (Dok nas smrt ne rastavi). Pored Madone, album su producirali stari saradnici Stephen Bray i Patrick Leonard a Love Song je producirao Prince, sa kojim je Madona u prošlosti imala kratku ljubavnu vezu. Album je prodat u 15 miliona primeraka.

I'm Breathless i Immaculate Collection uredi

1990. je bila radna godina za Madonu. Snimila je film, Dick Tracy. Madona je glumila pevačicu u baru koja je na kraju ubica. Partner u filmu je Warren Beatty, sa kojim se zabavljala u to vreme. Ubrzo se našla u prodaji i muzika iz filma, I’m Breathless, sa koje se izdvojila pesma Vogue. Spot je bio crno-beli a za koreografiju su svi mislili da ju je nemoguće izvesti. Na kraju pesme se pominju imena mnogih poznatih ličnosti iz ’50. godina, poput Marilyn Monroe, James Dean, Marlon Brando...

Pesma Sooner Or Later je bila nominovana za Oskara. Madona je raskinula sa Warrenom pa nije imala pratioca za dodelu Oskara. Došla je na ideju da ide sa Michael Jacksonom. Tada je rekla svom menadžeru: “On bi mogao da me nauči kako da zaradim pare, a ja njega mogu da naučim kako da ih potroši”. Posle nekoliko dogovora, njih dvoje su se pojavili na dodeli Oskara. Madona se pojavila u rozoj haljini i nosila je dijamante vredne 20 miliona dolara. Ličila je na Marilyn Monroe više nego ikad. Pesma je dobila Oskara a Madona je imala jedan od najboljih nastupa. Posle toga Michael Jackson je zvao Madonu da urade duet. Madona je pristala: “Gledaj, ako ćemo da uradimo ovu stvar, to neće biti glupa ljubavna pesmica. Mislim, mora da bude nešto potpuno šokantno ili ja neću da radim to!” Michael se složio. Posle nekoliko dana, Madona ga je nazvala sa predlogom, da u spotu ona bude muško a on žensko. Michaelu se ta ideja nije svidela jer se puno spekulisalo oko njegovog seksualnog opredeljenja. U spotu, umesto Madone se pojavila Naomi Campbell.

Krajem 1990. Madona je izdala kolekciju najvećih hitova, The Immaculate Collection, na kojoj su se nalazile dve nove pesme a skoro sve stare pesme su bile remiksovane. Album je posvećen Papi, “mojoj božanskoj inspiraciji”. Svi su mislili da je to Madonin odgovor na Papino protestovanje, ali Madoninom bratu Christopheru je nadimak Pope (Papa). Immaculate Collection je prodata u 20 miliona primeraka i još uvek se dobro prodaje. Novi singl je bio Justify My Love. Imao je veliku slušanost na radiju ali televizije nisu htele da puštaju spot zbog seksualnog i lezbejskog sadržaja. Tada je Warner Music, Madonina izdavačka kuća, došla na ideju: pustiće spot u prodaju putem VHS kaseta. Prodato je 400.000 primeraka u Americi i to je ujedno i prvi video singl.

13. maja 1990. u Tokiju, otpočela je Madonina najuspešnija turneja - Blonde Ambition Tour. 62 nastupa i 20 najvećih hitova. Turneja je postavila novi stndard u koncertima. Bine su se stalno menjale, koreografije su bile teške. U Kanadi, policija je htela da uhapsi Madonu zbog toga što je, pevajući Like A Virgin, odglumela orgazam. Turneja je bila poznata i po Jean-Paul Gailtier grudnjacima. Jedan nastup je prenosila HBO televizija - u 4.3 miliona američkih kuća se gledao koncert, što je HBOu dao najveću gledanost do tada. Od hotelskih menadžera je tražila da joj se osoblje ne obraća, da joj ne traži autogram... Za vreme turneje, Madona je bila na vrhu svoje popularnosti. Bila je jedna od najpopularnijih muzičkih zvezda i nesumnjivo, najpopularnija ženska pevačica.

Za vreme turneje je sniman dokumentarac Truth Or Dare (Istina ili izazov) ili In Bed With Madona (U krevetu sa Madonom). Dokumentarac je imao veliki uspeh na festivalu u Kanu a zaradio je ukupno 35 miliona dolara. U dokumentarcu se prikazuje Madonin privatni život i dešavanja iza bine. Film počinje tako što Madona odlazi na majčin grob.

Madona je prva pevačica koja je osnovala svoju izdavačku kuću - Maveric (MAdonna VEronica i tadašnji menadžer FredeRICK DeMann). “Nisam kao neki pevači kojima se da izdavačka kuća da bi ih ućutkali. Hoću da stvaram nove hitove i u svojoj novoj kući”. Pod njenom izdavačkom su izašli svi naredni albumi.

Erotica uredi

21. oktobra 1992. godine izlazi nešto potpuno novo - knjiga Sex. U njoj su napisane seksualne fantazije i knjiga je bila puna golih slika Madone, manekenke Naomi Campbell, glumice Isabelle Rossellini, repera Big Daddy Kanea i Vanille Icea (njenog tadašnjeg momka). Uz knjigu se dobijao i cd Erotic. Knjiga je bila skupa (49,95 $) i bila je jako velikog formata (veličina se često poredi sa veličinom stočića za kafu). Postala je best-seller, a danas se može naći u prodaji za 400 dolara jer se više ne štampa.

U isto vreme je izašao i novi album - Erotica. Album je imao nekoliko hitova (Erotica, Deeper and Deeper). Najslabiji uspeh je imala pesma Bad Girl - 36. mesto. Spot, iako je bio poput filma i bez seksualnih scena (za razliku od Erotice), retko je puštan na televiziji jer Madona u spotu stalno drži cigaru, a u to vreme je bila nacionalna kampanja protiv pušenja. Spot Erotica nije zabranjivan ali je puštan samo u kasnim satima zbog sado-mazohističkih scena.

Album je prodat u 5 miliona primeraka a dostigao je 2. mesto na Billboardovoj listi albuma. Eroticu, zajedno sa Madonom, producirali su Andre Betts i Shep Pettibone. Mišljenja kritike su bila podeljena. Neki su tvrdili da je prostački i da nije erotski, već da to Madona radi samo zbog para, dok su drugi tvrdili da je album kvalitetan. Onaj ko je pratio Madoninu karijeru mogao je predvideti ovaj period. Ljudi su postepeno navikavani na ovo - od Jusify My Love preko Blonde Ambition Tour pa do In Bed With Madona.

Madona glumi i u dva nova filma, Body of Evidence (Telo kao dokaz) i Dangerous Game (Opasna igra). Filmovi su ocenjeni najnižom ocenom i proglašeni su za polu pornografske.

1993. Madona kreće na novu turneju. The Girlie Show. Imala je 41 nastup i pored Amerike, Evrope i Japana, po prvi put je pevala u Izraelu i Australiji. To je jedan od njenih najkontroverznijih koncerata. The Girlie Show je imao elemente kabarea, karavana i cirkusa. Publici se to svidelo ali neki to nisu odobravali. “Niko me ne razume”, žalila se Madona jednom prijatelju, “ja kršim pravila. Zašto to ljudi ne shvataju?”. “Možda zato što je ljudima muka od svih tvojih seks-gluposti”, odgovorio je prijatelj, Madona nije šest meseci progovorila sa tim prijateljem.

Bedtime Stories uredi

1994. tridesetšestogodišnja Madona izdaje šesti studijski album, Bedtime Stories. Mediji u to vreme nisu podržavali Madonu pa je videla da mora nešto da promeni. Bedtime Stories pokazuje Madoninu drugačiju stranu. Pokušala je da popravi lošu reputaciju. Po prvi put u životu, Madona sarađuje sa poznatim producentima kao što su Dallas Austin, Babyface, Marius DeVries, Dave Hall i Nellee Hooper. Album je R’n’B jer je R’n’B tada bio najpopularniji pa je i Madona htela da bude deo toga. Album je bio nominovan za Grammy nagradu. Najveći hit sa albuma je bio Take A Bow. Spot je sniman u malom selu na jugu [panije. Madoni je bilo stalo da taj spot dobro uradi jer se tako pripremala za ulogu Eve Peron u filmu Evita. Singl se zadržao sedam nedelja na prvom mestu Billboardove top liste. Spot za pesmu Bedtime Stories, koju je napisala Björk, postavio je novi rekord - koštao je 2 miliona dolara. Spot nije dugo držao rekord jer je uskoro Michael Jackson zajedno sa sestrom Jenet snimio spot vredan 7 miliona dolara za pesmu Scream. Singl Human Nature je direktno bio upućen medijima: “Did I say something wrong? Oops I didn’t know I couldn’t talk about sex. Did I stay too long? Oops I didn’t know I couldn’t speak my mind .” Pesma se završava rečenicom “There are no regrets” (Nema kajanja).

Ovo u jedno označava i kraj Madoninog seksualnog perioda. Kasnije je objasnila da joj se nikad nije sviđalo što su ljudi prestali da slušaju njenu muziku i samo se interesovali za njen privatan život. Ovim periodom je htela da se toliko izloži publici pa da im se smuči, ne bi li se tako fokusirali na njenu muziku.

1995. u prodaju izlazi kolekcija najvećih balada, Something to Remember. Kolekcija je sadržala nekoliko novih pesama. “Toliko kontroverznosti se okupilo oko moje karijere u protekloj deceniji i malo pažnje je poklanjano mojoj muzici. Sve pesme su zaboravljene... Zato, bez velike pompeznosti predstavljam vam ovu kolekciju balada. Neke su stare, neke nove, ali su sve od srca!” Ovim se Madona polako vraća na pravi put.

Evita uredi

Madona je očajnički želela ovu ulogu jer je samo ovaj film mogao da je uzdigne. Dobila je ulogu, ali su onda iskočili drugi problemi. Film je trebao da se snima na originalnim lokacijama gde je i sama Eva nekad držala govore. Narodu Argentine se to nije svidelo da jedna “kurva” glumi njihovu voljenu Evu. Madona je govorila: “Donesite odluku tek kad pogledate film”. Predsednik Argentine, Karlos Menem, je zabranio snimanje. Madona je tada ugovorila sastanak sa njim. Na sastanku mu je sve objasnila i snimanje je dozvoljeno. Madona je išla na časove pevanja. Sasvim novo iskustvo je bilo i što je pevala tuđe pesme. Film je imao mali uspeh ali zato je soundtrack doživeo veliki uspeh prodavši se u više miliona primeraka. Ovaj film je Madoni doneo Zlatni globus za najbolju žensku glumicu u kategoriji komedija/mjuzikl.

Na snimanju filma, Madona je otkrila da je trudna sa tadašnjim momkom i trenerom, Carlosom Leonom. 14. oktobra 1996. rodila je ćerku Lourdes Maria Ciccone Leon. Lourdes je dobila ime po francuskom gradiću Lurd u kome se dešavaju čuda. Porođaj je trajao šesnaest sati i završio se carskim rezom. Iako novinarima nije bilo rečeno za porođaj, ispred bolnice je bilo parkirano dvanaest tv stanica. Nije bilo zvanične slike od Lourdes, pa je jedna paparaco slika dostizala cenu i do 250.000 dolara. Htela je da njena ćerka bude krštena u Vatikanu i da je krsti Papa, ali, on je to odbio. U to vreme počela je da se druži sa Elizabeth Taylor. Bile su se jako sprijateljile i redovno su posećivale jedna drugu. I Elizabeth i Silvio (Madonin otac) nagovarali su je da se uda ali ona je odgovarala “ne osećam potrebu”. Madona i Carlos su polako počeli da se udaljavaju jedno od drugog i ubrzo su raskinuli.

Madona je počela da proučava kabalu, mistično jevrejsko učenje o povezivanju duše i vasione. Počela je i da se bavi jogom. U to vreme je našla i novog momka, Andy Birda, engleza. Rešila je da se preseli u Englesku jer tu vidi odlično mesto za podizanje deteta. “Najgluplji Englez je deset puta pametniji od najglupljeg Amerikanca”. Počela je da priča britanskim akcentom. Andy je pričao neke detalje iz njihove veze pa je raskinula sa njim. Posle nekoliko dana, otkrila je da je trudna. Ovo joj se činilo kao bezizbežna situacija. “Pobačaj ne dolazi u obzir - ti dani su prošli. Ne bih mogla da pobacim, ne sada kad sam već rodila.” U sedmoj nedelji je pobacila.


Ray of Light uredi

U martu 1998. Madona je izdala novi album. Bez seksa i provokacija, Madona peva o novim vrednostima u životu, ekologiji, zvezdama, svetlosti... Za ovaj album se kaže da je njen najbolji i pravi umetnički. Ray of Light sadrži spiritualnu muziku miksovanu sa elektronikom, drum and baseom i tranceom. Album je producirao Marius DeVries, stari saradnik Patrick Leonard i William Orbit. Madonin glas je ojačan zbog Evite. Album je zasluženo odneo četiri Grammy nagrade: za najbolji album, najbolji dance album, najbolji spot, kratku formu i najbolju interpretaciju na pop albumu. Sa 16 miliona prodatih cd-ova, Madona se konačno vratila na vrh. Nekoliko pesama sa albuma Madona je posvetila svojoj ćerki a jednu majci. Ovaj album je na VH1u proglašen za deseti najbolji album ikad snimljen.

Posle promocije Ray of Lighta za koju su svi mislili da neće biti kraja, Madona je počela da se priprema za nov film, Neka druga ljubav (The Next Best Thing) a našla je i novog momka, režisera Guya Ritciea. Pesma iz spota, obrada Don McLeana, American Pie doživela veliki uspeh ali je Madona opet dobila loše kritike. “Pola mojih filmova su dobri a pola loši. To što sam imala seriju loših filmova im ne daje pravo da me kritikuju jer mnogi dobitnici Oskara su imali više sranje filmova nego ja.”

Music uredi

Taman kada su svi mislili da se Madona smirila i da će uskoro da se povuče, u prodaju izlazi novi album, Music. Pre izlaženja, Madona je pričala sa prijateljima: “Sada ću morati da delim mesto sa Britney Spears i Christinom Aguilerom” “Pa uvek možeš da se penzionišeš!”, odgovorili su prijatelji. “Hm, a šta bi onda muzička industrija radila bez mene?” Music je mešavina evropske dance muzike i američkog roka. Nov spot je prikazao glamuroznu Madonu u limuzini sa devojkama kako posećuju striptiz barove. Za vreme snimanja spota, Madona je bila u petom mesecu trudnoće sa režiserom Guy Ritchiem. Njih je upoznao Sting na jednoj od svojih zabava.

Album je prodat u oko 420.000 primeraka samo prve nedelje u Americi, a 13 miliona ukupno. Na ovom albumu nastavila je saradnju sa Williamom Orbitom i uspostavila saradnju sa Mirwais Ahmadzaiom. Singl Music je njen dvanaesti hit broj 1. Spot za What It Feels Like For A Girl je režirao Guy i on je bio zabranjen. Poruka spota je bila da kada su muškarci kriminalci, to je u redu a kada žena to radi, to se sakriva.

11. avgusta 2000. u jedan posle ponoći Madona je rodila sina. Porođaj je bio prevremen i težak. Dečak Rocco je bio u inkubatoru pet dana iako je novinarima rečeno da je kod kuće. Kada su Madona i Rocco izašli iz bolnice, u spavaćoj sobi je bio dijamantski prsten i poruka “Ovo je ništa naspram onoga što ću ti uskoro dati” 22. decembra 2000. u Scibo zamku u [kotskoj su se venčali Madona i Guy Ritchie. Za razliku od prošlog venčanja ovaj je bio zabranjen za medije i nema apsolutno ni jedne slike.

2001. godine Madona kreće na put. Posle sedam godina bez turneje, otpočela je The Drowned World Tour. 49 nastupa po Americi i Evropi i sve karte su bile rasprodate. Turneja je bila mračna i jeziva. Igrači i Madona su leteli po dvorani i sve je bilo fantastično organizovano. Mnogi su bili nezadovoljni što se na koncertu nisu pevali neki stari hitovi poput Like A Prayer ili Papa Don’t Preach.

American Life uredi

Svet se još jednom šokirao. Umesto one glamurozne odeće u Musicu, Madona je sada obukla vojničku maskirnu uniformu i u svom spotu vrednom milion dolara kritikovala rat u Iraku. Spot je bio prepun krvi i ubijanja, a na kraju Madona baca upaljač u obliku granate na Džordža Buša. Iako je toliko uloženo u spot, Madona ga je povukla jer se rat u Iraku završio. Svi su kritikovali Madonino repovanje.

Sledeći singl je bio Hollywood. U njemu se kritikuju plastične operacije i sav lažni sjaj Hollywooda. Ovo je jedan od najriskantnijih Madoninih poduhvata. Album je mešavina tehna i akustičnih gitara. Album su producirali, pored Madone, Mirwais (pevao i prateće vokale) i Mark "Spike" Stent. Album je slabo prošao, svega 3,5 miliona primeraka je prodato i sve pesme su loše prošle na top listama.

2003. nastupila je na jubilarnim dvadesetim MTV muzičkim nagradama. Prve MTV nagrade je otvorila sa pesmom Like A Virgin pa su ljudi sa MTVa rešili da otvori i ove, zajedno sa Britni Spirs i Kristinom Agilerom. Prva na binu je izašla Britney u venčanici i pevala Like A Virgin. Zatim izlazi i Christina. Posle refrena čuje se Svadbeni marš i iz poda izlazi Madona pevajući dobro poznate stihove Everybody comes to Hollywood. I onda ... najneočekivaniji događaj ... Madona se poljubila i sa Britney, i Christinom. Niko nije mogao da veruje svojim očima. To je bio događaj o kome se najviše pisalo i pričalo te godine.

Od 2003. Madona je izdala 5 dečijih knjiga. Prva knjiga Engleske ruže (The English Roses) je postala najprodavanija slikovnica za decu. U svim knjigama se govori o tome da materijalno nije važno.

2004. Madona kreće na novu turneju, Re-Invention Tour. 56 nastupa, 54 rasprodata skroz. Izvođene su i stare pesme. Sve je bilo teatralno - od pušaka koje pucaju do ogromne ljuljaške. Kostimi su bili kao iz kabarea. Turneja je bila više nego uspešna - zaradila je 126 miliona dolara (od čega Madoni ide 50). Zanimljivo je da je na koncertu pevala Imagine od John Lennona i da je završila koncert pesmom Holiday a na velikom ekranu su bile izraelska i palestinska zastava. Turneja je završena u Tel Avivu a Madona je tamo održala i govor u kome je rekla da na deci ostaje svet jer deca ne prave razliku ko je koje narodnosti i da ih ne treba učiti da to prave. Za vreme turneje sniman je i drugi dokumentarac “I’m Going To Tell You A Secret”.

2005. Madona je nastupila na Live 8 koncertu. Koncert je, kao i pre dvadeset godina organizovao Bob Geldof. Ovaj put je izašla na binu sva u belom, skinula jaknu (za razliku od prošlog puta) i otpevala svoja 3 velika hita: Like A Prayer, Ray Of Light i Music. Zajedno na scenu sa njom je izašla Birhan Woldu, devojka koju su pre dvadeset godina spasili da ne umre od gladi. Njihov zagrljaj je jedan od najdirljivijih te večeri. Upitala je ljude: “Da li ste spremni za revoluciju? Da li ste spremni da promenite svet?” Kada je zapevala Music, ljudi su pali u trans. Naterala je svih 200.000 da pevaju zajedno sa njom “Music, makes the people come together” i nije prestala dok svako to nije otpevao. Njen nastup svi su ocenili najvećom ocenom i Madona je još jednom pokazala svetu da ne ne planira da se penzioniše i da ćemo je još dugo gledati.

16. avgusta 2005. Madona je za rođendan dobila konja. Odmah je počela da ga jaše i pala. Slomila je nekoliko rebara, ruku i karličnu kost. Svi su se zabrinuli da će morati da odloži izlazak novog albuma. Sa slomljenom rukom se pojavljuje u reklami za Motorolu a u pozadini se čuje njena nova pesma. Ali Madonu ništa ne može zaustaviti pa ni slomljene kosti tako da dva meseca kasnije pojavljuje se novi singl, Hung Up.

Confessions On A Dance Floor uredi

Kritikovana zbog ratnih tema, Madona se vraća svojim korenima - disko muzici. Vratila se da pokaže da je još uvek kraljica popa i da svoju krunu neće odložiti. U 46. godini se pojavljuje u trikou i izgleda bolje nego ikad. Hung Up je dostigao prvo mesto u 41 državi i postavio novi rekord. Pesma sadrži deo iz Abbinog hita Gimme Gimme. Pesma je postala ogroman hit. Njome je otvorila MTV evropske nagrade i Grammy nagrade. Na Grammy nagradama je nastupila zajedno sa grupom animiranom grupom Gorillaz. Nastup je bio odličan. Tada je došlo do male svađe između Mariah Carey i organizatora. Po dogovorima, Mariah je trebala da otvori Nagrade, ali, Madona je rekla da ako ih ona ne bude otvarala, onda neće nastupiti. Posle nastupa je morala da operiše bruh. O novom albumu, koji je izašao 15. novembra 2005. Madona kaže: “Htela sam da napravim album bez sporih pesama, bez pauza - kao u disku!” Ovaj album je pratila (i još uvek prati) neverovatna promocija u koju je uloženo 5 miliona dolara. Bio je organizovan poseban broj 1-888-2-Confess gde su ljudi mogli da zovu i ostavljaju svoje ispovesti (confessions). Aktuelni singl je Sorry. U pripremi je Confessions Tour. Karte su već rasprodate a u nekim gradovima je pravljen i kamp. Ljudi su po dva dana čekali da prodaja počne. A kad je počela, za 25 minuta je rasprodato 30.000 ulaznica.

Madona sada živi zdravim životom. Ostavila je pušenje, radi jogu i pilates, jede samo makro biotičku hranu. Drugarice su joj Gwyneth Paltrow i Stella McCartney (ćerka Paul McCartneya). Nosi oko ruke crven končić jer sada veruje u Kabalu. a za katoličku veru tvrdi da je sadistička. Uzela je novo ime, Ester. Uložila je puno para u Kabala centre u Londonu i Los Anđelesu a 21 milion dolara je uložila u Kabala centar za decu u Londonu. Zaključak

Madona je ostvarila “Američki san”. Krenula je od samog dna, sa 35 dolara u džepu a danas se njeno bogatstvo procenjuje na 450 miliona dolara. Ona je oduvek bila samostalna. Od početka je sama sebi zacrtala put i njega se pridržava svih ovih godina. Njoj je suđeno da bude zvezda jer nije najbolja pevačica ili igračica na svetu - a najpopularnija je. Ostali pevači mogu imati najbolje pevačke sposobnosti ali nikad neće imati moć nad publikom kao što je ima Madona. Ona je pametna (IQ 154), kreativna i hrabra. Mnogi osporavaju njen uspeh, govoreći da je sve to postigla iskorišćavanjem ljudi. Da li neko može da proda 200 miliona CDova tako što će nekoga iskoristiti? Ljudima se to svidelo i to je pravi pokazatelj njnog uspeha. Ona je znala kada treba da stavi tačku na prošlost i sve otpočne iz početka. Sada skuplja umetnine, ima kuću na selu, gasi sijalice kad nije u sobi da bi štedela struju, daje puno para u dobrotvorne svrhe... Sa braćom i sestrama je ostala u odličnom odnosu, čak i sarađuju. Nema kuće na ovom svetu gde se bar jednom nije spomenulo njeno ime ili čula njena pesma. Današnji pevači mogu samo da sanjaju o njenom uspehu. Kraljica popa će još dugo harati top listama i koncertnim dvoranama, još će ona nas zaprepastiti svojim delima.

Madona u Bugarskoj uredi

Dana 29.8. 2009, na dan Ivana Krstitelja Madonna je pevala u Sofiji (Sticky & Sweet Tour). Dana 5.9. 2009. 15 bugarskih građana su se udavili u Ohridskom jezeru, a 6. septembra iste godine tokom molitve plovdivski mitropolit Nikolaj je rekao da je tragedija Božja kazna za ovaj koncert na dan, kada je Ivan Krstitelj bio ubit[4][5]. Bugarska Pravoslavna Crkva se protivila ovom koncertu.

Hard Candy uredi

Разни фан-сајтови месецима су ширили неколико наводних наслова - као најактивнији дуго је био Give It to Me, за који је и сама Мадона изјавила да је могућ на забави преслушавања албума у децембру, а и једна од песама се тако зове. Други "прави" наслови били су и Madame, Society, Candy Shop, Odyssey, Connextion и Blackstar. Ни за један од ових наслова није постојао валидан извор, већ су сви били само гласине, осим можда за наслов Candy Shop, јер постоји и истоимена песма на албуму, чија демо верзија је процурела у јулу 2007. У децембру 2007. године, емисија радија Sirius Satellite Radio под називом "OutQ" је објавила као званични наслов албума Licorice на основу лажног омота који је начинио један фан. Ова вест се брзо проширила медијима, па је Мадонин публициста Лиз Розенберг морала да оповргне гласине.

Ипак, званични наслов Hard Candy потврђен је након вишемесечних спекулација 26. фебруара 2008. на Мадонином званичном сајту, што су убрзо пренели сви водећи медији. Тренутне новости кажу да је датум издавања 29. април 2008. и 28. април 2008. (за УК и остатак света). Ипак, Мадонин публициста Лиз Розенберг раније је у оповргавању наслова албума изјавила како би он могао да изађе негде у марту 2008., и још да је крај априла "погрешан".

У поређењу са претходним Мадониним албумима, велики број сарадника циркулише медијима. Њихов удео у продукцији је непознат, и варираће по питању продукције, ауторства песама и вокала. Непознато је да ли су сви они продуцирали готове песме, као и да ли ће се оне наћи на албуму.

Наводни сарадници су Дејнџа, Фарел Вилијамс (чије су две песме већ процуреле на Интернет, и чија песма Hey You је била бесплатни даунлоуд сингл), Тимбеленд, Џастин Тимберлејк, Felix Da Housecat, Свиз Битс, Шон Герет, Ејкон, Кенје Вест и Марк Стент

Албум ће највероватније имати изразиту хип-хоп атмосферу.Продуцент албума Confessions on a Dance Floor Стјуарт Прајс изјавио је да неће сарађивати са њом на новом албуму и да ће сам албум имати више urban призвук. Извор часописа The Sun изјавио је: "Није баш све хип-хоп, ту је много продуцената и много различитих жанрова. То би могао да буде њен најамбициознији пројекат досад."

Тимбеленд је у интервјуу изјавио да је то више као "Holiday у R&B маниру"[29]. У интервјуу за часопис Hollywood Daily People, Џастин Тимберлејк је рекао: "То је R&B/поп/денс плоча, али је то још увек Мадона... Пар пута сам је повео у правцу где је требало мало више времена да се нађемо. Њен став је био 'Па, отприлике нисам то досад радила', а ја сам био у фазону 'Да, зато то треба и да урадиш'".

Друге помињане песме на фан-сајтовима, али које нису потврђене нигде другде су Dance Tonight, Across the Sky[46] и Ring My Bell. Тимбеленд је такође помињао и песму под називом La, La, али сасвим је могуће да је у питању била шала.[48]

У августу 2007., Тимбеленд је такође изјавио и како су он и Тимберлејк продуцирали 10 песама за Мадонин нови албум.

Vanjske veze uredi

Reference uredi