Cuidado con el ángel

televizijska serija

Cuidado con el angel ("Napušteni andjeo/Oprezno s andjelom") je meksička telenovela koju je producirala i distribuirala Televisa tokom 2008-2009. Predstavlja rimejk telenovele Una muchacha llamada Milagros iz 1974. U glavnim ulogama igraju Maite Perroni i William Levy. Serija se u Srbiji emitovala tokom 2009 godine na kanalu Pink.

Cuidado con el ángel
FormatTelenovela
KreatorDelia Fiallo
NastupajuMaite Perroni
William Levy
Helena Rojo
Ricardo Blume
Laura Zapata
Ana Patricia Rojo
Rocio Banquelles
Michelle Vieth
Jezik/cišpanski
Broj epizoda195
Produkcija
Izvršni producent(i)Nathalie Lartilleux
Trajanje60 min.
Emitiranje
Originalni kanalTelevisa
Kronologija
PrethodiAl Diablo con los Guapos
SlijediAtrevete a Soñar

Sinopsis uredi

Marichuy (Maite Perroni) je mlada djevojka koja je odrasla u sirotištu nakon kojega je došla živjeti u selo. Živi u bijedi i povremeno nađe neki honorarni posao kako bi zaradila za život. Jednom prigodom pozira slikaru koji je nakon toga pozove na zabavu. Ona prihvati njegov poziv kako bi zaboravila svoju bolnu prošlost. Juan Miguel (William Levy) je mladi psihijatar oženjen Vivianom s kojom ne nalazi zajednički jezik. Imaju kćer Mayitu. Juan Miguel posvećuje više vremena svojim pacijentima i studentima nego svojoj ženi, a to mu Viviana neprestano zamjera. Juan Miguel želi postati vrhunski psihijatar kako bi ispravio nešto što je skrivio u prošlosti, a što ga neprekidno izjeda. Viviana je, s druge strane, žena zainteresirana samo za užitak i zabavu. Jednoga dana prisustvuju prijemu u Velardeovoj vili. Patricio Velarde poznati je sudac i Juan Miguel mu predloži da zajedno rade kako bi pomogli mladim ljudima koji nisu pronašli pravi put u životu. Marichuy je na nekoj drugoj zabavi, a ondje je neki muškarac gnjavi i pokušava je silom poljubiti. Ona se razljuti i odlazi sa zabave, te se prisjeti traumatičnog djetinjstva. Često ima noćne more koje je podsjećaju na ono što se na zabavi dogodilo. Candelaria pere odjeću klijentima, a Marichuy joj pomaže tako što im je dostavlja. Jednoga dana dolazi u kuću obitelji San Roman, Juan Miguel joj otvara vrata i oni se susretnu. Od tog trenutka krece uzbudljiva ljubavna prica izmedju uglednog psihijatra mutne proslosti i zivotom ranjene djevojke, puna intrige, strasti, mrznje i naravno ljubavi.

Glumacka postava uredi

Nagrade uredi

Galardon de los Grandes Awards uredi

Godina Kategorija Osoba Rezultat
2009 Najbolja glumica Maite Perroni Osvojeno

Novela de Oro Awards uredi

Godina Kategorija Nominovani rad/Osoba Rezultat
2008 Najbolja mlada glumica Maite Perroni Osvojeno
Najbolji televizijski par Maite Perroni i William Levy Nominacija

TV Adicto Golden Awards uredi

Godina Kategorija Nominovani rad/Osoba Rezultat
2008 Žensko otkriće godine Maite Perroni Osvojeno
Najbolji televizijski par Maite Perroni i William Levy Osvojeno

People en Español Awards uredi

Godina Kategorija Osoba Rezultat
2009 Televizijski par godine Maite Perroni i William Levy Nominacija
Najbolja glumica Maite Perroni Nominacija

Premios Juventud uredi

Godina Kategorija Osoba Rezultat
2009 Prezgodan je! William Levy Osvojeno
Djevojka iz snova Maite Perroni Osvojeno

Premios TVyNovelas [1] uredi

Godina Kategorija Osoba Rezultat
2009 Najbolja telenovela Nathalie Lartilleux Nominacija
Najbolja starija glumica Helena Rojo Osvojeno
Najbolja mlada glumica Maite Perroni Osvojeno
Najbolja režija Víctor Manuel Fouilloux y Víctor Rodríguez Nominacija
Najbolje adaptirana priča Delia Fiallo, Carlos Romero y Tere Medina Nominacija
Najbolja naslovna numera La Nueva Banda Timbiriche Osvojeno

Muzika uredi

  1. Solo Tu (La Nueva Banda Timbiriche)
  2. Esta Soledad (Maite Perroni)
  3. Contigo (Maite Perroni)
  4. Separada De Ti (Maite Perroni)
  5. Ave Maria (Maite Perroni)
  6. Si Tu No Vuelves (Miguel Bosé)
  7. Lejos Estamos Mejor (Motel)
  8. Niño (Belanova)
  9. No Me Quiero Enamorar (Camila)
  10. Un Dos Un Dos Tres (El Simbolo)
  11. Digale (David Bisbal)
  12. Caricia De Mi Alma (Maya Mishalska)
  13. Pangako Ko (Philippine Song)

Zanimljivosti uredi

  1. U jednoj sceni telenovele Cuidado con el angel na televizoru se pojavljuje epizoda telenovele Al Diablo con los Guapos.
  2. Stolica, koja je korištena kao dio scenografije u jednoj prostoriji vile Juan Miguela u ovoj telenoveli ponovno je poslužila scenografima, ali ovaj put u prostoriji vile u telenoveli Sortilegio.
  3. Oca Anselma u ovoj seriji sve do smrti igrao je Miguel Corcega. Scenaristi serije bili su u dilemi da li da Anselma ubiju (prema nezvaničnim podacima Isabela je ta koja ga je trebala ubiti) ili da ga zamijeni drugi glumac. Odlučena je ova druga varijanta, jer je lik bio neophodan u razvoju ljubavne priče izmađu Marichuy i Juan Miguela. Hector Gomez ga je zamijenio.
  4. Glumica Maite Perroni je u telenoveli kao Marichuy, za potrebe snimanja tri puta oblačila vjenčanicu.
  5. U jednoj sceni Evita Munoz Chachita (Candelaria) sluša radio, a na njemu se emitirala prva radio telenovela i to "Fuego en la Sangre".
  6. Scena u kojoj Juan Miguel progoni Marichuy snimljena je u porodičnoj kući Velarde.
  7. Za ulogu Alonsa u telenoveli Querida Enemiga audiciji je pristupio William Levy, ali ju je na kraju odbio zbog glavne uloge u ovoj telenoveli.
  8. Od 2017. telenovela je dostupna na jutjub kanalu Televisa Telenovelas Retro

Produkcija uredi

Zbog ogromnog uspjeha telenovele producenti su planirali da snime čak 300 epizoda, medjutim, na kraju je snimljeno 195 epizoda. Medju lokacijama koje je produkcija izabrala za snimanje ističu se najzanimljiviji dijelovi Meksika, posebno park Zocalo, a ima i scena koje su snimljene u Americi. Na primjer, medeni mjesec protagonista je snimljen u Acapulcu, najpoznatijem ljetovalistu u Meksiku, i prema riječima producentice Nathalie Laritlleux, snimanja su trajala izmedju 15 i 17 časova. Čak je i Maite Perroni snimila nekoliko scena kao prodavačica u parku Paseo de la Reforma i na ulicama grada gdje se nalazi poznati Kip Andjela, a mnogi prolaznici su joj rado prilazili i kupovali od nje. Takodje se spekulisalo da je uprava turističkog gradića Mazaltan spremala platiti 6 miliona meksickih pesosa kako bi protagonisti Maite Perroni i William Levy snimili par scena na teritoriji grada, za njegovu internacionalnu promociju, ali do saradnje na kraju ipak nije došlo.

Kritika uredi

Novinari su kritikovali glumu Maite Perroni u ovoj seriji jer navodno nije originalna i mnogo podsjeća na glumu meksičke glumice i pjevačice Thalie. Uprkos tome, gluma Maite Perroni je sa prikazivanjem svake nove epizode pohvaljivana, te je ona na dodjeli nagrada časopisa TVyNovelas 2009 osvojila nagradu za Najbolju Mladu Glumicu, a zahvaljujući brojnim američkom obožavateljima kanal "Univision" proglasio ju je Kraljicom Telenovela 2009 godine.

Druge verzije uredi

Postoje jos dvije predhodne verzije ove telenovele bazirane na priči Delie Fiallo:

  • Prva verzija nosi naziv Una muchacha llamada Milagros (Djevojka po imenu Milagros) i producirana je od strane venecuelanske kuće "Venevision" 1974, pod režijom Grazia D'Angelo a protagoniziraju je Rebeca Gonzalez i José Bardin.
  • Druga verzija nosi naziv Mi amada Beatriz (Moja voljena Beatriz) producirana od strane venecuelanske privatne televizije "RCTV" 1987, pod režijom Luis Manza i protagonizirana od strane Catherine Fulop i Miguel Alcantara.
  • Treća verzija nosi naziv "Toc Roi" ("Tangled heart") i vijetnamska je adaptacija ove telenovele.

Izvori uredi

  1. ESMAS, ur. (22. 12. 2009.). „'Cuidado con el ángel' es un éxito en Estados Unidos”. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-13. Pristupljeno 2012-02-07. 

Vanjske veze uredi