Šablon:Calendar/Sun1stMonthStartpn.
Šablon:Calendar/Sun1stMonthStartčt.
Šablon:Calendar/Sun1stMonthStartpt.

15. veljače/februar (15. 2.) je 46. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 319 dana (320 u prestupnoj godini).

Događaji uredi

.

Rođenja uredi

.

Smrti uredi

.

Praznici uredi

  • SRETENJE - Srpska Pravoslavna Crkva i država Srbija danas slave hrišćanski praznik Sretenje, koji je i Dan državnosti Srbije i Dan Vojske Srbije.

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije. Stoga je Skupština Srbije 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti Srbije. Sretenje se kao Dan Vojske Srbije obeležava od 2007. godine, po odluci koju je krajem 2006. potpisao predsednik Republike Srbije Boris Tadić. U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno - onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit. Po crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao spasitelja. Taj susret malog Isusa i pravednog starca je hrišćanski praznik - Sretenje Gospodnje. Praznik Sretenje proslavlja se od 541. godine.


Vidi takođe: Godišnji kalendar - Dnevni kalendar