Žigmund Luksemburški

Žigmund ili Sigismund (14. februar 1368 - 9. decembar 1437) je bio kralj Ugarske (13871437), car Svetog rimskog carstva (14331437), markgrof Brandenburga (13781388. i 1411—1415), kralj Rimljana (14101433) i kralj Češke (nosio je titulu od 1419, de facto od 1437).

Žigmund Luksemburški

Žigmund je pripadao dinastiji Luksemburgovaca, a bio je sin cara Karla IV. i Elizabete Pomorske.

Brakovi i porodica uredi

Brak s Marijom Anžuvinskom uredi

Godine 1387. oženio se Marijom Anžuvinskom, kćerkom Ludovika I i Elizabete Kotromanić, te time postao iure uxoris ugarski kralj budući da je srednjevjekovno pravo mužu garantovalo sav posjed njegove žene. Brak između Marije i Žigmunda sklopljen je u zamku Zvolen, a Žigmund je okrunjen 31. marta 1387. godine.

Nepopularni brak između Marije i Žigmunda, stranca kojem je sada pripala jednaka vlast nad Ugarskom, ubrzo je izazvao revolt plemstva. Tokom njenog zatvoreništva u Novigradu, godinu dana nakon smrti Karla Dračkog, Mariji je pred očima zadavljena majka, bivša kraljica Elizabeta Kotromanić, za što je Marija sumnjičila svog supruga. Marija je oslobođena je 1387. godine, a nakon povratka na vlast njen odnos sa Žigmundom se znatno pogoršao.

Brak s Barbarom Celjskom uredi

Marija je umrla pod sumnjivim okolnostima u visokoj trudnoći, ipak ne ostavivši iza sebe djece, kao posljednji Anžuvin na ugarskom tronu. Sigismund, njen udovac, zadržao je njeno kraljevstvo, kao što je to bio srednjovjekovni običaj, a njegova nasljednica bila je kćerka iz drugog braka sa Barbarom Celjskom, čija je nana bila Marijina tetka po majci.

Vladavina i ratovanje uredi

Poslije očeve smrti Sigismund je postao i car Svetog Rimskog Carstva 1411. godine, ali za cara je krunisan u Rimu tek 1433. godine. Godine 1419. naslijedio je češku krunu od svoga brata Vjenceslava IV, a okrunjen je 27. jula 1420. godine.

Žigmund je organizovao krstaški rat protiv Osmanlija. Poražen je kod Nikopolja 1396. godine. Vodio je rat sa Venecijom. Najviše problema imao je sa Ladislavom Napuljskim, protivnikom u borbi za ugarsko prijestolje iz dinastije Anžuvinaca. Žigmund je jedan od organizatora crkvenog sabora u Konstanci (1414-1418), koji je osudio učenje Jana Husa. Jan Hus je spaljen a poslije toga husitski ratovi pratili su njegovu čitavu vladavinu. Žigmund je osnovao čuveni Zmajev red, kako bi kontrolisao brojne vazale u susjedstvu svoje države. Priredio je čuveni turnir u Budimu 1412.

Odnos s Bosnom uredi

Žigmund je izuzetno značajan ugarski vladar u odnosima između Bosne i Ugarske. Dugogodišnji napori Žigmunda Luksemburškog za osvajanje Bosne i preuzimanje bosanske krune završili su neuspješno. Žigmund je ostvario jak pritisak na Bosnu u doba kralja Stjepana Dabiše, ali su Bosanci iskoristili njegove probleme poslije poraza kod Nikipolja i prišli njegovom protivniku Ladislavu Napuljskom. Njegovi pokušaji nametanja uticaja preko kralja Stjepana Ostoje završili su bezuspješno. Na njegovu stranu prišaoje Hrvoje Vukčić Hrvatinić 1409, a i ostali velikaši u Bosni do kraja 1411. No, tada su okolnosti bile drugačije. Bosanska kruna nije više bila u opticaju kao osnova međusobnih odnosa. Poslije raskida sa Hrvojem Vukčićem, bosansku Srebrenicu predao je na upravu despotu Stefanu Lazareviću. Nešto kasnije, 1427. Žigmund je napravio sporazum po kojem su bosansku krunu, kralja Tvrtka II trebali da naslijede predstavnici Celjskih, njegov punac Herman II Celjski, ali ni ta kombinacija nije imala realne osnove.

Žigmund je bio veliki rival bosanskih vladara i velmoža. Njegova snaga demonstrirana je srednjom i istočnom Evropom, ali njegova južna politika, kroz odnos prema Bosni, nije uvijek bila u prvom planu, pa se stabilan susjed, kao što je to bila Bosna, dugo vremena tolerisao i kao protivnik.

Smrt uredi

Njegovom smrću 9. decembra 1437. godine nestaje dinastija Luksemburgovaca. U Njemačkoj, Ugarskoj, Hrvatskoj i Češkoj naslijedio ga je kćerkin muž, Albert II Habsburški.

Žigmund Luksemburški
Kraljevske titule
Prethodi:
Karlo IV. Luksemburški
Vaclav IV. Luksemburški
Rupert Wittelsbach
Jobst Moravski
  Sveti Rimski Car
1433 – 1437
Slijedi:
Albrecht II. Habsburški
Prethodi:
Jobst Moravski
Rex Germanorum
1411 – 1433
Slijedi:
Albrecht II. Habsburški
Prethodi:
Vaclav IV. Luksemburški
  Kralj Bohemije
1419 – 1437
Slijedi:
Albrecht II. Habsburški
Prethodi:
Marija Anžuvinska
  Kralj Mađarske i Hrvatske
1387 – 1437
Slijedi:
Albrecht II. Habsburški
Prethodi:
Vaclav IV. Luksemburški
Jobst Moravski
  Markgrof izbornik od Brandenburga
1378 – 1388
1411 – 1415
Slijedi:
Jobst Moravski
Friedrich I. od Brandenburga