Portal:LGBT/arhiva biografija

Šablon uredi

Za postavljanje članaka treba koristiti šablon:

{{Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/šablon
  |datoteka=
  |size= 
  |rollover=
  |text=
  |link=
}}

Arhiva uredi

Sledeće biografije su se našle na stranici LGBT portala.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/1 - 17. avgust, 2009.

 
Natalie Clifford Barney, portret iz 1905., koji je uradila njena majka Alice Pike Barney.

Natalie Clifford Barney (31.10., 1876. – 2.2., 1972.) bila je američko-francuska spisateljica koja je živela, pisala i držala književni salon u Parizu, koji okupljao je pisce i umetnike iz celog sveta, uključujući i neke od najznačajnijih figura francuske književnosti.

Radila je na promociji ženskog pisanja. Organizovala je „Žensku akademiju“, kao odgovor na ekskluzivno mušku Francusku akademiju

Živela je otvoreno kao lezbejka i počela je da objavljuje ljubavne pesme posvećene ženama pod svojim pravim imenom još 1900. godine. Podržavala je feminizam, paganizam i pacifizam. Njene ljubavne veze poslužile su kao inspiracija za mnoge romane, od provokativnog francuskog bestselera Idylle sapphique do The Well of Loneliness...


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/2 - 12. septembar, 2009.

 
Andy Warhol, 1977.

Andy Warhol (6. avgust, 1928. – 22. februar, 1987.) bio je američki umetnik, koji se smatra vodećom figurom pop arta. Nakon karijere komercijalnog ilustratora, postao je svetski poznat kao slikar, filmski reditelj, pisac i zvezda. Kretao se u veoma širokom krugu ljudi, od uličara i prostitutki, preko boema i andergraund umetnika i hollywoodskih zvezda do istaknutih intelektualaca i bogatih aristokrata.

Jedna je od prvih javnih ličnosti koje su bile otvorene u vezu sa svojom seksualnom orijentacijom, premda ga je cenzura u ranijim godinama često prikazivala kao aseksualnog voajera.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/3 - 09. nnovembar, 2009.

 
Gore Vidal, 2009.

Eugene Luther Gore Vidal (rođen 3. oktobra1925.) američki je pisac, scenarista, esejista. Već skoro šezdeset godina Vidal je javna, često kontroverzna, ličnost na američkoj književnoj i političkoj sceni. Jedan od njegovih ranih radova, roman The City and the Pillar (1948) je razbesneo kritičare kao jedan od prvih velikih američkih romana koji se nedvosmisleno bave homoseksualnošću...


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/4 - 17. februar, 2010.

 
Quentin Crisp, 1982.

Quentin Crisp (25. decembar, 1908. – 21. novembar, 1999.) bio je engleski pisac, pripovedač, model umetnicima, glumac, poznat po svojim duhovitim opaskama. Postao je gej ikona u 1970-im, kada je objavio svoje memoare The Naked Civil Servant, koji su kasnije ekranizovani. Svojim egzibicionističkim načinom života bio je glas koji odbija da skriva svoju homoseksualnost ili da svoj imidž prilagodi normama vremena. Sting mu je posvetio pesmu Englishman in New York.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/5 - 21. mart, 2010.

 
Candy Darling u filmu Silent Night, Bloody Night 1972. godine

Candy Darling (24. novembar, 1944? – 21. mart, 1974.) bila je američka transrodna glumica, jedna od Warholovih superzvezdi, koja se posle saradnje sa Warholom pojavljivala i u filmovima drugih reditelja. Glumila je u Flesh i Women in Revolt.
The Velvet Underground joj je posvetio pesmu Candy Says, a Lou Reed je pominje u pesmi Walk on the Wilde Side.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/6 - 1. april, 2010.

 
Elton John, 2008

Sir Elton John, rođen kao Reginald Kenneth Dwight (Greater London, London, Engleska, 25. ožujka 1947.), britanski pijanist, pjevanje, glumac, skladatelj i glazbeni producent.

U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri John je prodao više od 250 000 000 albuma. Nagrađen je sa pet Grammy nagrada, kao i s jednim Oscarom za Filmsku glazbu. Časopis Rolling Stone stavio ga je na 49. mjesto liste 100 najvećih glazbenika svih vremena.

1994. godine dobio je svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Cleveland, Ohio, SAD. Krajem 80-ih godina 20. stoljeća iključuje se u borbu protiv SIDE. 1998. godine Britanska Kraljica Elizabeth dodijelila mu je titulu viteza.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/7 - 1. maj, 2010.

 
Ellen DeGeneres, 2009.

Ellen DeGeneres (26. januar, 1958.) je američka komičarka, glumica i voditeljka talk show-a, nagrađena sa dvanaest Emmy i više drugih nagrada. DeGeneres je vodila program dodele Oscara. Kao glumica najpoznatija je po svojoj ulozi u Disney-Pixarovom animiranom filmu Finding Nemo, gde je davala glas za lik Dory. Glumila je u dva sitkoma, Ellen i u The Ellen Show. Godine 1997, tokom četvrte sezone serije Ellen, DeGeneres se outovala javnosti kao lezbejka u The Oprah Winfrey Show-u. Ubrzo zatim, njen lik se outovao u seriji, u epizodi The Puppy Episode, koja se smatra prekretnicom u televizijskoj istoriji. Ellen se venčala sa glumicom, Portiom de Rossi, 2008. godine.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/8 - 1. jun, 2010.

 
Magnus Hirschfeld

Magnus Hirschfeld (1868. - 1935.) je bio nemački lekar, seksolog i jedan od privih aktivista za prava homoseksualnih i transrodnih osoba. Godine 1897. osnovao je Naučno-humanitarni komitet, prvu organizaciju u svetu koja se bavila pravima homoseksualnih osoba. U okviru rada Komiteta angažovao se za ukidanje notornog paragrafa 175, po kome su istopolni odnosi između muškaraca bili kažnjivi. Godine 1899. pokrenuo je prvi naučni časopis koji se bavio seksualno različitima, Jahrbuch für sexuelle Zwischenstufen. Godine 1919. bio je osnivač Instituta za seksualnu nauku. Jedan je od osnivača Svetske lige za seksualnu reformu. Objavio je preko 500 naslova o seksualnoj orijentaciji, moralu, društvenom odnosu prema seksualno različitima i sl. Učestvovao je u snimanju prvog filma koji je za cilj imao da skrene pažnju na položaj homoseksualnih muškaraca, Anders als die Andern. Sa jačanjem nacizma u Nemačkoj postaje stalna žrtva nasilja, a arhiv i biblioteka njegovog Instituta su spaljeni. Umro je u egzlu u Nici.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/9 - 7. jul, 2010.

 
George Michael

George Michael (25. juna, 1963) je engleski pevač, koji je postao slavan tokom 1980-ih, kada je bio član dua Wham! sa svojim školskim drogom, Andrewom Ridgeleyjem. Njegov prvi solo singl, Careless Whisper je objavljen u vreme dok je još bio član Wham!-a i prodat je u šest miliona primeraka.

Kao solo umetnik prodao je preko 100 miliona albuma širom sveta do 2010. godine i imao 7 britanskih #1 singlova, 7 britanskih #1 albuma, 8 US #1 singlova i jedan US #1 album. Njegov prvi solo album, Faith je prodat u 20 miliona primeraka širom sveta. Radio Academy je proglasila Michaela za najčešće puštanog autora na britanskom radiju između 1984. i 2004.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/10 - 6. avgust, 2010.

 
Gertrude Stein, 1935
Rose is a rose is a rose is a rose.

Gertrude Stein (2.3.1874. – 27.7.1946.) bila je američka spisateljica, koja je znatno doprinela razvoju moderne umetnosti i književnosti. Veći deo života je provela u Francuskoj, gde je živela sa svojim bratom, Leom i svojom ljubavnicom, Alice B. Toklas.

Gertrude Stein je bila vrlo duhovita, vesela i elokventna i imala je veliki krug prijatelja i prijateljica. Bila je vrlo uticajna u umetničkim krugovima i njeno mišljenje je izuzetno uvažavano. Tokom 1920-ih u salonu koji je Gertrude držala u Rue de Fleurus, 27, sa zidovima prekrivenim avangardnim slikama, okupljali su se veliki umetnici i pisci, kao što su Ernest Hemingway, Ezra Pound, Henri Matisse, Thornton Wilder, Sherwood Anderson i Guillaume Apollinaire.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/11 - 1. septembar, 2010.

 
Kralj Ludwig II Bavarski

Ludwig II (25. avgust, 1845. – 13. jun, 1886.) bio je kralj Bavarske od 1864. pa skoro do svoje smrti. U literaturi ga ponekada nazivaju Labuđi kralj ili der Märchenkönig (Kralj bajke). Nekad se naziva i "Ludi kralj", prema da se ispravnost ovakvog naziva ponekada osporava. Zbog toga što je kralj Ludwig svrgnut s vlasti zbog njegove mentalne bolesti bez ikakvog medicinskog pregleda, i pošto je nađen mrtav odmah sledećeg dana u nerazjašnjenim okolnostima, pitanje o ispravnosti ovakve "dijagnoze" ostaje kontroverzno. Jedan od njegovih najcešće pominjanih citata je "Želim da ostanem večna enigma sebi i drugima."

Ludwig je najpoznatiji kao ekscentrik, čija zaostavština se prepliće sa istorijom umetnosti i arhitekture, pošto je izgradio nekoliko ekstravagantnih fantastičnih zamaka (od kojih je najpotznatiji Neuschwanstein) i bio je mecena kompozitora Richarda Wagnera. Kralj Ludwig je generalno voljen u Bavarskoj i danas, a građevine koje je ostavio su značajne turisticke atrakcije.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/12 - 1. oktobar, 2010.

 
Leslie Cheung

Leslie Cheung Kwok-Wing (12. septembar, 1956. - 1. april, 2003.), poznat i pod nadimkom, Gogo (哥哥 - Stariji brat), bio je filmski glumac i pevač iz Hong Konga. Cheung se smatra "jednim od osnivača cantopopa". Uspešno je kombinovao muzičku i filsmku karijeru.

Godine 2000. Cheung je imenovan za Najveću superzvezdu Azije na Centralnoj kineskoj televiziji i izglasan je za Najomiljenijeg glumca u 100 godina kineskog filma, 2005. godine. Nedavno je izglasan u prvih pet globalnih muzičkih ikona na CNN-u, i jedina je osoba iz Azije koja se našla na listi uz imena kao što su Michael Jackson i Elvis Presley.

Cheung je izvršio samoubistvo 1. aprila, 2003. godine, skočivši sa 24. sprata hotela Mandarin Oriental u Hong Kongu.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/13 - 1. novembar, 2010.

 
Stephen Fry

Stephen John Fry (rođen 24. avgusta, 1957.) je engleski glumac, pisac, novinar, komičar, televizijski voditelj, reditelj i upravnik fudbalskog kluba Norwich City Football Club. Pažnju je prvi put privukao 1982. godine na prezentaciji "The Cellar Tapes", zajedno sa Hugh Lauriejem, Emmom Thompson i Tony Slatteryjem. Sa Lauriejem je nastupao kao duo Fry and Laurie, i bio je koscenarista u humorističkoj emisiji A Bit of Fry and Laurie: Zajedno su nastupali i u naslovnim ulogama u Jeeves and Wooster.

Kao solo glumac, Fry je igrao glavnu ulogu u filmu Wilde, zatim je glumio Melchetta u seriji Blackadder, kao i u glavnoj ulozi u seriji Kingdom. Fry je, takođe, bio voditelj kviza QI. Bio je voditelj i serije Stephen Fry in America, koja ga prikazuje kako putuje kroz 50 američkih država u toku šest epizoda. Osim glumom Fry se bavi i pisanjem; objavljuje kolumne i članke u časopisima i novinama, napisao je četiri romana i autobiografiju.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/14 - 2. decembar, 2010.

 
Auden

W. H. Auden (21. februar, 1907. - 29. septembar, 1973) je bio anglo-američki pesnik, koji se smatra jednim od najvećih pisaca 20. veka. Njegov rad se odlikuje visokim stilskim i tehničkim dostignućem, angažovanošću u moralnim i političkim pitanjima i raznovrsnošću tona, forme i sadržaja. Glavne teme njegove poezije su ljubav, politika i građanstvo, religija i moral i veza između jedinstvenih ljudskih bića i anonimnog, bezličnog sveta prirode.

Bio je plodan pisac eseja i prikaza na književne, političke, psihološke i religijske teme, a povremeno se bavio i dokumentarnim filmom, petstkim pretstavama i drugim formama. Tokom svoje karijere bio je ujedno i kontroverzan i uticajan. Nakon smrti neke njegove pesme (posebno "Funeral Blues" ("Stop all the clocks") i "Septermer 1, 1939") postale su poznate širim krugovima kroz njihovu upotrebu u filmovima i drugim popularnim medijima.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/15 - 3. januar, 2011.

 
k.d. lang

k.d. lang (2. novembar, 1961.) je kanadska pop i country kantautorka. Lang je dobitnica nagrade Juno, kao i Grammyja, a među hitovima se izdvajaju "Constant Craving" i "Miss Chatelaine". Sarađivala je na soundtrackovima za filmove i sarađivala je sa muzičarima i muzičarkama kao što su Roy Orbison, Tony Bennett, Elton John i Anne Murray. Lang je poznata i kao vegetarijanka, aktivistkinja za prava životanjima, LGBT ljudska prava i nezavisni Tibet. Na ceremoniji otvaranja zimske olimpijade u Vancouveru 2010. godine izvela je pesmu Leonard Cohena "Hallelujah".

Lang, koja se outovala u javnosti kao lezbejka 1992. godine u članku za LGBT časopis, The Advocate, aktivno podržava prava LGBT osoba Nastupala je i podržala veliki broj dešavanja koja se tiču brige oko HIV obolelih i ispitivanja vezana za AIDS.


Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/16

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/16

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/17

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/17

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/18

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/18

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/19

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/19

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/20

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/20

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/21

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/21

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/22

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/22

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/23

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/23

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/24

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/24

Wikipedia:Portal:LGBT/biografija/25

Wikipedija:Portal:LGBT/biografija/25