Nagrada Emmy

(Preusmjereno sa stranice Emmy Award)

Emmy Award je nagrada koja se dodeljuje za američku televizijsku produkciju, nalik na Peabody Award, ali više usmerena na zabavu. Smatra se ekvivalentom Oscara.

Nagrade se dodeljuju u puno različitih kategorija, a odluke donose tri organizacije:

Istorija uredi

Prava nagrada Emmy dodeljena je 25. januara, 1949. Ime „Emmy“ je feminizacija naziva „immy“, koji se koristio za cevi televizijskih kamera. Ventrilokvistkinja Shirley Dinsdale bila je prva osoba kojoj je uručena Emmy nagrada.

Statueta predstavlja krilatu ženu koja drži atom u rukama i predstavlja cilj televizijskih akademija da podrže i umetnost i tehniku televizije. Krila predstavljaju muzu umetnosti, dok atom predstavlja nauku. Statuetu je kreirao inženjer Louis McManus, prema modelu svoje žene.

Emmy za program u udarnom terminu uredi

Emmy za program u udarnom terminu ili Primetime Emmy daje priznanje za dostignuća u američkom televizijskom programu koji se emituje u udarnom terminu. Ceremonije se održavaju uglavnom sredinom septembra, nedeljom pre zvaničnog početka jesenje televizijske sezone. Svečanost trenutno naizmenično prenose ABC, CBS, NBC i Fox. Nagrade za program u udarnom terminu se dodeljuju u više kategorija.

Emmy za program u dnevnom terminu uredi

Nagrade Emmy za program u dnevnom terminu ili Daytime Emmys su se dodeljivale zajedno sa Primetime Emmyjima od 1972. godine, a počinju da se dodeljuju u odvojenoj ceremoniji 1974.

Emmy za sportski program uredi

Emmy za sportski progam ili Sports Emmy dodeljuje se svakog proleća u New Yorku uspešnim sportskim emisijama.

Emmy za tehnologiju i inženjering uredi

Emmy za tehnologiju i inženjering ili Technology & Engineering Emmy Awards dodeljuje se pojedincima, kompanijama ili naučnim i tehničkim organizacijama koje su doprinele razvoju televizijske tehnologije.

Regionalni Emmy uredi

Dodeljuje se programima na lokalnim televizijama. Ove nagrade nisu glamurozne kao Primetime Emmy.

Međunarodni Emmy uredi

Međunarodni Emmy se dodeljuje za televizijske programe van SAD-a. Pronalaženje dobitnika ovih nagrada može trajati mesecima, a ocenjivanje se obično odvija na raznim međunarodnim televizijskim festivalima. Dva najbolja programa po žanru u četiri regiona se biraju za polufinalnu rundu iz koje proizilaze nominacije. Svaki nominovani program se prikazuje na festivalu u New Yorku, dan pre ceremonije uručivanja nagrada.

Druge Emmy nagrade uredi

  • National TV newscasts and documentaries
  • Business and financial reporting
  • Public Service
  • The Bob Hope Humanitarian Award

Vanjske veze uredi