Oscar je popularno ime za Academy Award, odnosno Nagradu akademije, godišnju filmsku nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS).

Academy Award
Dodjeljuje se za izvrsnost u kinematografiji
Dodjeljuje Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Prvo dodjeljivanje 16. 5. 1929.
Službene stranice Oscars.org

Za Oscara glasuju svi članovi akademije. Godine 2003. biračko tijelo je iznosilo 5816 osoba, od toga 1311 glumaca, koji čine najveći dio biračkog tijela. Glasanje nije obvezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Sama ceremonija uručivanja nagrada predstavlja najpraćeniju dodjelu nagrada u svijetu. Ovo je također najstarija ceremonija dodjele nagrada iz oblasti medija, pa njeni ekvivalenti, Grammy Awards (za muziku), Emmy Awards (za televiziju) i Tony Awards (za teatar) su ustrojeni po ugledu na nju. Akademiju filmskih umjetnosti i nauka zasnovao je upravnik studija Metro-Goldwyn-Mayer, Louis B. Mayer.

Prva dodjela Nagrada akademije održana je 16. 5. 1929. godine u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, i dodjeljivana je za sezonu 1927-1928. Voditelji su bili glumac Douglas Fairbanks i režiser William C. deMille. Zadnja dodjela, 92. po redu nagrada Oscar za filmsku sezonu 2019. održana je 9. 2. 2020. godine u Dolby Theatreu u Hollywoodu.

Historija uredi

Kod prve dodjele, 16. 5. 1929, nije bilo neizvjesnosti jer su se pobjednici znali tri mjeseca unaprijed. U prvim godinama u natjecanje su ulazili filmovi koji su se prikazivali u zadnjih 12 mjeseci od 1. 7. do 30. 6. Od 1934. u natjecanje ulaze filmovi koji su prikazani u kinima u proteklih 12 mjeseci kalendarske godine. U godini 1932/1933. u kategoriju su ulazili filmovi prikazani u kinima u zadnjih 17 mjeseci. Danas, da bi film mogao ući u konkurenciju mora se prikazivati određeno vrijeme u nekoliko kina u Los Angelesu. Oscar se dodjeljuje za filmove iz protekle godine, npr. dobitnik Oscara 2000 je za film iz 1999. godine.

Prve dvije godine Oscar su dodjeljivali samo najutjecajniji članovi Akademije. 1929 i 1930 dodjeljuju ga svi članovi Akademije. 1937 je glasovalo oko 15.000 djelatnika u filmskoj industriji, ali su nominacije objavili članovi akademije. Od 1957 Akademija odlučuje o nominacijama i o nagradama. Od 1957. do danas način dodjele se nije puno promijenio: članovi akademije, svaki u svojoj kategoriji, odlučuju tajnim glasovanjem o pet nominiranih za Oscara a zatim biraju između nominiranih i pobjednika. Sva glasovanja su tajna. Obično se nominacije objavljuju oko mjesec dana prije objave dobitnika. Godine 2004. nominacije su se objavile krajem siječnja, a dodjela je bila krajem februara. U ranim dodjelama Ocara u pojedinim kategorijama je znalo biti i više od pet nominiranih za nagradu. S godinama broj filmskih kategorija za nagradu Oscar se povećavao.

Danas je noć u kojoj se dodjeljuje Oscar jedan je od najvećih medijskih događaja godine. Prvih nekoliko godina dodjela Oscara nije privlačila puno pažnje. Prvi direktan televizijski prijenos dodjele Oscara bio je 1953, a prvi u boji 1966. godine.

Statueta uredi

Naziv uredi

Kako je nagrada dobila ime Oscar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka i direktorka Akademije, Margaret Herrick. Ona je vidjela kipić i rekla: It looks just like my uncle Oscar! (Izgleda baš kao moj ujak Oscar!).

Nominacije i dodela nagrada uredi

Pravila uredi

Pravila u dodjeli Oscara mijenjaju se gotovo svake godine.Promjene pravila u zadnjih nekoliko godina uključuju:

  • Od 2002. dodjeljuje se i Oscar za najbolji dugometražni animirani film
  • Od 2001. film se ne smije prikazati na internetu prije nego se prikaže u kinima, inače ne može ući u natjecanje za Oscara
  • Od 2000. u nominaciju za najbolji film eventualnog Oscara mogu osvojiti najviše tri producenta za jedan film. 1998. za film Shakespeare in Love nagradu je primilo 5 producenata.

Sastav glasača uredi

Prema istraživanju Los Angeles Timesa 2012., od 5765 glasača akademije, 94 % su bijelci a 77 % muškarci. Crnci čine tek 2 % udjela, a hispanoamerikanci manje od 2 %. Prosječna starost glasača je 62 godine. Osobe mlađe od 50 godina čine tek 14 % udjela u glasačkom tijelu.[1] To je dovelo do stanovitih kritika. Denzel Washington je, primjerice, izjavio da bi, s obzirom da crnci čine 12 % udjela u američkom stanovništvu, i udio crnih glasača u akademiji trebao narasti do 12 %. Glumica i članica akademije Alfre Woodard je komentirala kako seksualno eksplicitni film Sramota nije dobio nijednu nominaciju dijelom stoga jer se ne poklapa sa starijom dobi glasača akademije, iako smatra da je briljantno odradio kontroverznu temu.[1]

Kategorije u kojima se dodjeljuje nagrada Oscar uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 John Horn, Nicole Sperling, Doug Smith (19. 2. 2012). „Oscar voters overwhelmingly white, male”. Los Angeles Times. Pristupljeno 3. 3. 2013. 

Eksterni linkovi uredi