Portia de Rossi

(Preusmjereno sa Portia DeGeneres)
Portia DeGeneres
glumica

Portia DeGeneres, februar, 2007
Biografske informacije
Rođenje Amanda Lee Rogers
31. januar 1973. (1973-01-31) (dob: 48)
Australija Horsham, Victoria, Australija
Supružnik Mel Matcalfe (1996-1999)
Ellen DeGeneres (2008 - )
Profesionalne informacije
Zanimanje glumica
Znamenite uloge

Portia DeGeneres (Porša Dedženeres; rođena 31. januara, 1973 kao Amanda Lee Rogers, ranije poznata kao Portia de Rossi) je australijska glumica, najpoznatija po svojim ulogama Nelle Porter u televizijskoj seriji Ally McBeal i Lindsay Fünke u sitkomu Arrested Development.[1][2] Trenutno glumi Veronicu Palmer u sitkomu Better Off Ted.

BiografijaUredi

Rođena je kao Amanda Lee Rogers u Horshamu u Australiji, a odrasla u predgrađu Geelonga. Kao dete bila je model u štampanim i televizijskim reklamama. Još u mladosti je promenila svoje ime u Portia de Rossi:

"Kada sam imala 15 godina promenila sam zvanično svoje ime. Razmišljajući unazad, mislim da je to bilo uglavnom zbog moje borbe u vezi sa tim što sam lezbejka. Ništa se uklapalo, i pokušavala sam da nađem stvari sa kojima sam mogla da se identifikujem i počela sam sa imenom. Izabrala sam ime Portia, jer sam Šekspirov fan (Portia je lik u drami Merchant of Venice, koji dolazi daspasi Antonija i Bassanija). De Rossi zato što sam Australijanka i mislila sam da će mi egzotično italijansko ime više pristajati nego Amanda Rogers. Kada živite u Australiji, Evropa je tako udaljena i fascinantna, tako uglađena, kulturna i sofisticirana." [3]

Nakon srednje škole upisala je prava na Univerzitetu u Melburnu, ali je napustila studije da bi se posvetila glumi.

KarijeraUredi

Njena prva značajna uloga bila je u australijskom filmu Sirens, 1994. godine. Ubrzo zatim seli se u Los Angeles, gde je glumila u nekoliko gostujućih uloga, kao i u stalnoj ulozi u sitkomu Nick Freno: Licensed Teacher, pre nego što je dobila ulogu u filmu Scream 2.

Međunarodnu pažnju je skrenula na sebe u ulozi advokatkinje Nelle Porter u seriji Ally McBeal, kojoj se pridružila 1998. i u kojoj je glumila do kraja snimanja, 2002.

Godine 2001. glumila je u filmu Who is Cletis Tout? sa Christian Slaterom.

Od 2003. do 2006. DeGeneres je glumila Lindsay Bluth Funke u veoma uspešnom sitkomu Arrested Development.

Glumila je, takođe, ženu Johna F. Kennedya Juniora, Carolyn Bessette-Kennedy u TV filmu America's Prince: The John F. Kennedy Jr. Story, 2003. Godine 2005. glumila je proročicu Zelu u Wes Cravenovom filmu Cursed.

Od 2007. do 2008. DeGeneres je glumila u seriji Nip/Tuck Oliviju Lord, devojku Julije McNamare.

Godine 2010. repriziraće svoju ulogu Lindsay Funke u filmu Arrested Developmet.[4]

Nekoliko časopisa ju je uključilo u liste najseksipilnijih žena na svetu, među njima su People, Blender, Femme Fatales itd.

Iako je uložila puno para i vremena da promeni svoj izgovor u severno-američki, još uvek joj se potkrada australijsko razvlačenje vokala.

Privatni životUredi

DeGeneres je otvoreno lezbejka. Bila je udata za muškarca, reditelja Mela Metcalfea od 1996. do 1999. da bi dobila trajni boravak u SAD, ali je rekla da je bilo jasno da to nije u redu.[3] Od 2000. do 2004. bila je u vezi sa pevačicom Francescom Gregorini, ćerkom Barbare Bach. DeGeneres kaže da većina članova i članica ekipe serije Ally McBeal nisu znali da je lezbejka dok tabloidi nisu objavili njene slike sa Gregorini.[3] Odbijala je da javno razgovara o svojoj vezi ili seksualnoj orijentaciji u to vreme.

DeGeneres i Gregorini su raskinule 2004. kada je de Rossi počela da se zabavlja sa komičarkom Ellen DeGeneres. Njih dve su se venčale 16. avgusta, 2008. na privatnoj ceremoniji sa samo 19 zvanica.[5] Obe su veganke.[6]

Ranije poznata kao Portia de Rossi, podnela je zvanični zahtev za promenu imena u Portia Lee James DeGeneres, 6. avgusta, 2010. godine[7] Zahtev joj je odobren 23. septrembra, 2010. godine.[8]

DeGeneres je imala problema sa anoreksijom tokom snimanja serije Ally McBeal.

DeGeneres podržava niz dobrotvornih organizacija, kao što su FXB International i Art of Elysium.

FilmografijaUredi

Spoljne vezeUredi

ReferenceUredi