Ellen (TV serija)

Ellen
Format sitcom
Nastupaju Ellen DeGeneres
Joely Fisher
Jeremy Piven
David Anthony Higgins
Clea Lewis
Arye Gross
Holly Fulger
Maggie Wheeler
Uvodna tema So Called Friends grupe Texas
Zemlja porijekla Sjedinjene Američke Države SAD
Jezik/ci Engleski jezik
Broj serijala 5
Broj epizoda 109 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje oko 22 min.
Emitiranje
Originalni kanal ABC
Originalno prikazivanje 29. mart, 1994. – 22. jul, 1998.

Ellen (u prvoj sezoni emitovana pod nazivom These Friends of Mine) je američki sitcom koji se premijerno prikazivao od 1994. do 1998. godine.

Uvodna numera je bila pesma So Called Friends grupe Texas. Svaka epizoda je počinjala drugačijom špicom, kao šala o tome da Ellen ne može da nađe odgovarajuću uvodnu špicu.

Glavna junakinja je Ellen Morgan, koju glumi komičarka Ellen DeGeneres. Ona je neurotična vlasnica knjižare u svojim tridesetim godinama.

Sitcom koji se emitovao na B92 pod imenom Elen je zapravo The Ellen Show, koji, osim što glavnu ulogu igra ista glumica, nije povezan sa ovim sitcomom.

Ellen DeGeneres je dobila Emmy za scenario za The Puppy Episode.

LikoviUredi

Neki likovi iz prvog serijala su nestali bez ikakvog objašnjenja.

Ellen MorganUredi

Ellen (Ellen DeGeneres je glavna junakinja sitcoma. Ona živi u Los Angelesu i radi u knjižari "Buy the Book". U drugoj sezoni ona kupuje knjižaru od prethodne vlasnice. Kroz četvrtu epizodu nekoliko puta se javljaju naznake da je Ellen lezbejka, sve do The Puppy Episode u kojoj se ona konačno outuje. U prve četiri sezone Ellen živi sa cimerom Adamom i svojim rođakom Spenceom. U poslednjoj sezoni ona kupuje svoju kuću. U četvrtoj sezoni ona prodaje knjižaru i kasnije prestaje da radi u njoj.

Ellen je vesela i osoba koju je lako voleti, ponekada malo nespretna i čudna i sa stalnom potrebom da se dopadne drugima. Osobina po kojoj je prepoznatljiva (ne samo u ovom sitcomu, već inače u svojim komedijama) jeste da često odluta od teme, posebno kada je nervozna ili kada se neprijatno oseća.

Mnogi njeni fanovi smatraju da je u poslednjoj sezoni postala previše ozbiljna i dramatična i da je odustala od neposrednosti i otvorenosti zbog koje je stekla popularnost.

Paige ClarkUredi

Paige (Joely Fisher) se pojavljuje od 2. do 5. sezone. Ona je neurotična, sujetna i pomalo promiskuitetna žena, Ellenina najbolja prijateljica, koja radi u filmskom studiju. Paige planira da se venča sa svojim momkom, ali ga ostalja pred oltarom kada počne da se zabavlja sa Spenceom. Paige najteže prihvata Ellenino outovanje, teže čak i od njenih roditelja.

HollyUredi

Holly (Holly Fulger) je pomalo stidljiva Ellenina prijateljica koja se pojavljuje u prvih 11 epizoda i u 2 epizode poslednje sezone.

Adam GreenUredi

Adam (Arye Gross) se pojavljuje u prve tri sezone i u dve epizode pete sezone. On je Ellenin cimer i prijatelj od koledža. Adam je fotograf i nema nimalo uspeha sa ženama. U trećoj sezoni Adam se seli za Englesku gde radi kao fotograf za The Sun Times, ali pre polaska otkriva da je zaljubljen u Ellen.

Joe FarrellUredi

Joe (David Anthony Higgins) se pojavljuje tokom cele serije. On je sarkastičan i pomalo zloban vlasnik kafea u knjižari.

Audrey PenneyUredi

Audrey (Clea Lewis) je Ellenina prijateljica. Njih dve često menjaju odnos i nekada su dobre i vole se, dok se nekada ne podnose. U početku, Audrey je bila poznata po tome što je bila negativna prema svemu na iritantno dobar i pozitivan način. U kasnijim sezonama ona je veoma pozitivna, što nervira Ellen. Kada se Ellen outuje Audrey je veoma podržavajuća i počinje da se interesuje za LGBT kulturu. Ona dolazi iz bogate porodice, mada se odriče svog nasledstva da bi nastavila da radi u knjižari.

Spence KovakUredi

Spence (Jeremy Piven) je Ellenin rođak koji se sreće sa njom posle zemljotresa u L.A.-u. On je po obrazovanju lekar, ali je dobio otkaz i od tada je negativna prema sebi. On i Paige su prilično netrpeljivi jedan prema drugom da bi kasnije bili u vezi.

Harold i Lois MorganUredi

Harold (Steven Gilborn) i Lois (Alice Hirson) su Ellenini otac i majka. Harold obično nema pojma o tome šta se oko njega dešava. Lois obično neriva Ellen, tako da Ellen pokušava da je izbegava, ali da je ne povredi.

Peter BarnesUredi

Peter (Patrick Bristow) je Ellenin gej prijatelj pun entuzijazma i uvek pozitivan. Peter slučajno outuje Ellen pred njenim prijateljima.

Laurie ManningUredi

Laurie (Lisa Darr) je Ellenina devojka. Laurie se pojavljuje u 8 epizoda četvrte sezone i u poslednjoj sezoni. Ona i njena ćerka Holly (Kayla Murphy) postaju veoma bitne u Elleninom životu.

Coming out epizodaUredi

Ellen je postala deo istorije televizije kada se Ellen outovala u epizodi The Puppy Episode. Ellen Degeneres se i sama outovala nešto ranije iste, 1997. godine u The Oprah Winfrey Show i u časopisu TIME.) Scena coming outa je napravljena kao geg: Ellen je na aerodromu i želi da saopšti Lauri Dern da je lezbejka, ali se slučajno okreće prema mikrofonu i saopštava celom terminalu: "I'm gay!"

Pored Oprahe Winfrey, koja u ovoj epizodi glumi Elleninu psihoterapeutkinju, još niz poznatih ličnosti je pružilo podršku Ellen pojavljujući se u ovoj epizodi. Među njima su k. d. lang i Melissa Etheridge (koje su u to vreme već bile outovane lezbejke i važile su za lezbejske ikone - "dykons"), zatim Jorja Fox (koja je glumila lezbejku u seriji ER), gej ikona Gina Gershon (glumica poznata po ulozi u kemp klasiku Showgirls i po ulozi butch lezbejke u Bound), Jenny Shimizu (poznata lezbejska manekenka), zatim još i Laura Dern, Dwight Yoakam, Billy Bob Thornton i Demi Moore.

Coming out glavne junakinje je izazvao velike kontroverze kod konzervativne publike.

Ellen je u početku imala samo toliko uspeha koliko je bilo potrebno da se produže godišnji ugovori, ali tek sa coming outom u seriji Ellen je počela da stiče veliku gledanost i pohvale kritičara. Iako je poslednja sezona dobijala nagrade i dobre kritike, ABC je počela da dobija negativne kritike zbog LGBT sadržaja, najpre od anti-gej krugova, a zatim i od mainstream medija, pa čak i LGBT zajednice (Chastity Bono je kritikovala seriju da je previše gej). Serija je bila obustavljena posle pete sezone, 1998. godine.

Vanjske vezeUredi