Gej ikona je zvezda, koja ima posebno puno obožavalaca i obožavateljki među LGBT populacijom. Takođe, gej ikona je svaka zvezda ili osoba koja se bavi javnim poslom, koja podržava LGBT pokret i ljudska prava LGBT osoba.

Potreba za gej ikonama je nastala u vreme kada je javna reprezentacija homoseksualnosti i homoerotizma bila cenzurisana ili retka. LGBT osobe su tražile za sebe uzore u popularnoj kulturi, kakva im je bila dostupna, sa njima se identifikovali i tražili podršku u prevazilaženju problema (često represije, društvene osude i marginalizacije, ali i problema u ljubavnim životima) sa kojima su se susretali. Nije retko da gej ikone dolaze sa margine društva ili iz problematičnih porodica i postižu velike uspehe u svojoj karijeri uprkos jasno uočljivim nedostacima, jakim kritikama koje ih prate ili nesrećama i patnjama koje ih sustižu u toku života.

Pored funkcije koju gej ikone imaju kao uzori LGBT osobama, one su dale svoj doprinos stvaranju gej kulture.

Gej ikona, koja su posebno popularna među lezbejkama, često se naziva Dykon („dyke“ je jedan od naziva za lezbejku u engleskom).

Gej ikone, posebno u današnje vreme, obično pružaju podršku LGBT zajednici. Neke od njih, poput Barbre Streisand i Cher u svom društvenom i političkom angažmanu direktno zagovaraju poštovanje prava LGBT osoba. Druge, poput Kylie Minoghu ili Madonne posvećuju posebnu pažnju svojoj gej publici. Madonna je, na primer, promociju svog albuma Confessions on a Dance Floor (2005.) održala u poznatom londonskom gej klubu G-A-Y. Kylie je 2000. godine na ceremoniji zatvaranja XXVII Olimpijskih igara u Sidneju u svoj nastup uključila 200 drag queensice i prepoznatljivu vagon-cipelu, kao omaž australijskom gej filmu „The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert“.

Nastup Cyndi Lauper na zatvaranju VII Gej igara, 2006.

Gej ikone se često pojavljuju na gej događajima, kao što su parade ponosa LGBT osoba ili LGBT sportska takmičenja da bi izrazile svoju podršku.

Mnoge gej ikone svoju podršku izražavaju i svojim pojavljivanjem u gej emisijama, sitkomima i serijama. Cyndi Lauper se, recimo, pojavljuje u seriji Queer as Folk. U sitkomu Will&Grace pojavljivale su se brojne ikone poput Madonne, Cher, Glenn Close, Joan Collins (koja je dobila svoj status gej ikone najviše zahvaljujući svojoj ulozi „bitchy“ uspešne žene i majke koja podržava svog gej sina u seriji Dynasty ), Sharon Stone, Deborah Harry, Jennifer Lopez itd.

U poslednje vreme dešava se da gej ikone koriste prepoznatljive elemente gej kulture, poput Madonne, koja se vraća dosco muzici i uzima taktove pesme grupe ABBAGimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)“, koja je slušana kao gej himna ili poput Kylie Minogue, koja je tokom svoje poslednje turneje izvodila najprepoznatljiviju gej himnu „Over the Rainbow“.

Primeri za iskazivanje prihvatanja statusa gej ikone i pružanja podrške LGBT zajednici mogu da se nađu i na našim prostorima, poput Slađane Milošević, Radojke Šverko ili Jelene Karleuše.

Značajnije gej ikone uredi

O njihovo statusu gej ikona videti više u člancima o ovim osobama


 
 
Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi