Usvajanje dece od strane LGBT osoba

Usvajanje dece od strane LGBT osoba je jedna od ključnih tema za priznavanje istopravnog položaja istopolnih parova.

Zakoni o istopolnim odnosima
Zakoni o istopolnim odnosima
Deo serije o
Pravima lezbejki,
gejeva, biseksualnih i
transrodnih (LGBT) osoba
Položaj LGBT osoba u svetu
Priznavanje partnerstava
Istopolni brak
Istopolno roditeljstvo
Usvajanje dece
Imigraciona prava
Vojna služba
Zakonski aspekt transseksualnosti
LGBT organizacije
LGBT opozicija
Nasilje nad LGBT osobama
LGBT portal
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Diskusija uredi

Glavni članak: Istopolno roditeljstvo

Oko pitanja usvajanja dece od strane LGBT osoba, odnosno oko pitanja roditeljstva LGBT osoba postoje brojni sukobi i teške rasprave između LGBT pokreta i drugih zagovornika poštovanja prava LGBT osoba i anti-gej pokreta uglavnom sastavljenog od religijskih i desničarskih organizacija. Pitanje koje se najčešće poteže jeste da li postoje negativne posledice za dete koje odrasta u istopolnoj porodici. Ovo pitanje se može rasčlaniti na pitanje o rodnoj konfuziji, pitanje o seksualnoj orijentaciji i pitanje o generalnom stanju deteta.

Zakonski status u svetu uredi

Evropa uredi

 
Legalni status usvajanja dece od strane istopolnih parova u Evropi:
  Usvajanje dece od strane istopolnih parova legalno
  Usvajanje dece partnera/partnerke u istopolnoj zajednici legalno
  Usvajanje dece od strane istopolnih parova nelegalno
  Nepoznato/Nejasno

Usvajanje dece od strane istopolnih parova je moguće u Andori, Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Južnoj Africi, Španiji i nekim delovima Kanade. U Danskoj i Nemačkoj dozvoljeno je usvajanje deteta partnera, odnosno partnerke, što znači da jedan od partnera u muškom paru, odnosno jedna od partnerki u ženskom paru u građanskoj zajednici može da usvoji biološko (nekada i usvojeno) dete svog partnera, odnosno partnerke. U Irskoj i nekim drugim državama moguće je usvajanje dece od strane pojedinaca i pojedinki, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili bračni status.

U februaru 2006. godine Kasacijski sud Francuske doneo je presudu da oba partnera, odnosno obe partnerke u ozvaničenoj istopolnoj vezi imaju roditeljska prava nad biološkim detetom jedne strane.[1]

Parlament Islanda je glasao 2.6., 2006. o predlogu zakona kojim bi se omogućio potpuno jednak tretman ispotpolnih i heteroseksualnih parova kada su u pitanju roditeljstvo, usvajanje dece i veštačka oplodnja. Nijedan/a član/ica parlamenta nije glasao/la protiv. Zakon je stupio na snagu 27. juna, 2006.

Sjedinjene Američke Države uredi

 
Legalni status usvajanja dece od strane istopolnih parova u Severnoj Americi:
  Usvajanje dece od strane istopolnih parova legalno
  Usvajanje dece partnera/partnerke u istopolnoj zajednici legalno
  Usvajanje dece od strane istopolnih parova nelegalno
  Nepoznato/Nejasno

U SAD samo nekoliko država eksplicitno dozvoljava usvajanje dece od strane istopolnih parova, i to: California, Connecticut, Illinois, Massachusetts, New Jersey, New York, Pennsylvania, Vermont i Washington, D.C.[2]

Sudovi još nekih država su donosili presude kojima se daje roditeljstvo partneru/partnerki nad biološkom decom druge strane u istopolnim parovima.

Usvajanje dece od strane pojedinca, odnosno pojedinke moguće je u svim državama osim na Floridi. Ovo omogućuje parovima da „usvajaju“ decu, ali samo jedan od partnera, odnosno samo jedna od partnerki ima zakonski priznat roditeljski status. Ovo je, međutim, nemoguće u Utahi, gde zakon zabranjuje usvajanje dece od strane osobe koja „živi u vezi, koja nije zakonski priznata i koja nije brak“[3]. Dakle, zakon Utahe dozvoljava pojedincima i pojedinkama da usvajaju decu, bez obzira na seksualnu orijentaciju, ali ne dozvoljava to i osobama koje žive sa svojim partnerima, odnosno partnerima u zakonski nepriznatim vezama.

Iako u mnogim državama u SAD nije moguće da istpoplni parovi usvoje decu, ipak je moguće da budu hraniteljske porodice.

Kanada uredi

U Kanadi zakoni o usvajanju dece su u nadležnosti provincijalnih zakonodavstava, tako da se propisi razlikuju od teritornije do teritorije. Usvajanje dece od strane istopolnih parova moguće je u sledećim državama: British Columbia, Manitoba, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Ontario, Quebec, Saskatchewan i Northwest Territories. U Alberti moguće je usvajanje deteta partnera/partnerke.

Usvajanje je zabranjeno u New Brunswicku, Prince Edward Islandu i Nunavutu. U Yukonu zakon o usvajanju dece je nejasan.

Libby Davies, članica parlamenta, koja je u istopolnoj vezi, pokrenula je kampanju za nacionalnu uniformnost zakona u vreme kada je sa partnerkom usvajala dete.

Ostalo uredi

U Australiji istopolna usvajanja dece moguća su u Australijskom prestoničkoj teritoriji i Western Australiji, dok je usvajanje deteta partnera/ke moguće u Tasmaniji.

Januara 2005. godine izraelski vrhovni sud je dozvolio usvajanje dece partnera/ki u istopolnom paru[4].

Vidi dalje uredi

 
.

Reference uredi

  1. [ https://web.archive.org/web/20060827155149/http://www.cbsnews.com/stories/2006/02/25/ap/world/mainD8FVTSJO0.shtml France Broadens Gays' Parental Rights], vest na CBSnews.com, 25.2.2006.
  2. Second-Parent Adoption Arhivirano 2008-06-06 na Wayback Machine-u, na sajtu Human Rights Campaign Foundation.
  3. „Utah Code Section 78-30-1”. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-07. Pristupljeno 2007-01-16. 
  4. Israel To Allow Gay Co-Adoption vest na 365Gay.com, 10.1.2005.

Spoljne veze uredi


 
 
Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi