Transfobija proistječe iz neprihvaćanja i negiranja prava pojedine osobe na osobnu koncepciju rodnog i spolnog identiteta i izražavanja. Izraz transfobija nastao je po uzoru na izraz homofobija, ali ga se uz iracionalni strah pojedinaca ili grupa primjenjuje i na širi kontekst sustavnog društvenog obespravljivanja transrodnih osoba.[1] Ona je strah, mržnja, gađenje i diskriminirajući odnos prema osobama čije stvarno ili percipirano rodno izražavanje nije u skladu sa društveno pripisanim spolom. Transfobija su i predrasude i diskriminirajući odnos prema osobama koje narušavaju i prekoračuju uske društvene spolne i rodne uloge, pravila i stereotipe.

Za transfobiju možemo reći da je izravno povezana sa seksizmom i genderofobijom (*), koji su joj i izvori, kao i kod homo/bi - fobije.

  • Genderofobija - termin je prva počela koristiti bosansko udruženje LGBTIQ osoba, Udruženje Q, a u novije vrijeme proširilo regijom i prihvaćen je kao termin koji se koristi na feminističkim i LGBTIQ susretima i političkom lobiranju i zagovaranju. To je diskriminacija na bazi roda (rodnih uloga, izražavanja i normi) koja proističe iz neprihvaćanja i negiranja prava osobe na vlastitu koncepciju rodnog identiteta i izražavanja.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Talia Mae Bettcher (2014). „Transphobia”. TSQ: Transgender Studies Quarterly 1 (1-2): 249–251.