Registrovano partnerstvo

Za ostale forme istopolnih partnerstava videti: Zakonsko priznavanje istopolnih zajednica.

Registrovano partnerstvo je jedan od nekoliko sinonimnih naziva za zakonsku formu priznavanja istopolnih zajednica ekvivalentnih ili sličnih braku. Termin registrovano partnerstvo ulazi u pravo kako bi se istopolnim parovima omogućile zakonske povlastice, prava i obaveze koje su garantovane brakom. Termin potiče iz skandinavskih zemalja i najčešće se koristi u Evropi. U SAD-u se u istom značenju koristi termin građanska zajednica. Pored ovih termina, koriste se i građansko partnerstvo (u UK i Irskoj), životno partnerstvo (u Nemačkoj) i sl. Drugi oblici zakonskog priznavanja istopolnih zajednica se mogu manje ili više formalno razlikovati od registrovanog partnerstva, mada su suštinski slični.

Zakonski status istopolnih
zajednica
Brak

Argentina
Belgija
Brazil
Danska1
Finska
Francuska
Holandija2
Irska
Island
Južna Afrika
Kanada

Kolumbija
Luksemburg
Norveška
Novi Zeland3
Portugal
SAD4
Španija
Švedska
Ujedinjeno Kraljevstvo5
Urugvaj

Legalan u delovima država

Meksiko (7 saveznih država)

Napomene

1 Bez Farskih otoka.
2 Bez Arube, Curaçaoa i Sint Maartena.
3 Samo Novi Zeland bez ostalih teritorija.
4 SAD i teritoriji Guam, Sjeverni Marijanski Otoci, Portoriko, Američki Djevičanski otoci i neka plemena.
5 Engleska, Vels, Škotska i Pitkern bez Sjeverne Irske.
6 Sjeverna Irska, Otok Man, Jersey i Gibraltar.


* Nije jos stupilo na snagu.

Portal LGBT

Istorija i pregled uredi

Danska - registreret partnerskab uredi

Danska je prva država u svetu koja je donela zakon o registrovanim partnerstvima, 7. juna, 1989. godine, a prvo partnerstvo je sklopljeno 1. oktobra, 1989. između Axela i Eigila Axgila.

Norveška - registrert partnerskap uredi

Norveška je donela zakon o registrovanim partnerstvima 1993. Godine. Od 1. januara, 2009. godine Norveška priznaje istopolne brakove. Donošenjem tog zakona, zakon o registrovanom partnerstvu je prestao da važi i više se ne mogu sklapati partnerstva. Parovi koji su ranije registrovali svoja partnerstva mogu da ih prevedu u bračni status, ukoliko žele.

Švedska -Registrerat partnerskap uredi

Švedska je donela zakon 1995. godine, koji je, isto kao i u Norveškoj, prestao da važi kada je 2009. donet zakon o rodno neutralnim brakovima.

Island - staðfest samvist uredi

Island je doneo zakon o registrovanim partnerstvima 1996. godine. Najpoznatiji primer osoba sa Islanda koje su registrovale partnerstvo su Jóhanna Sigurðardóttir, premijerka Islanda, i njena partnerka, Jónína Leósdóttir.

Holandija -geregistreerd partnerschap uredi

Holandija je donela zakon o registrovanim partnerstvima 1997. godine, koji je počeo da važi 1. januara, 1998. Registrovano partnerstvo u Holandiji je izjednačeno sa brakom i važi i za heteroseksualne i za istopolne parove. Nakon donošenja zakona o istopolnim brakovima 2001. godine ovaj zakon nije prestao da važi, kao što je to bio slučaj u drugim državama. Jedina razlika između registrovanog partnerstva i braka je da se registrovano partnerstvo može prekinuti bez intervencije suda.

Nemačka - Eingetragene Lebenspartnerschaft uredi

Nemačka je donela zakon o registrovanim životnim partnerstvima 2001. godine. Zakon je izmenjen 2004. godine kada je odobreno usvajanje dece partnera ili partnerki, ali su isključene poreske povlastice za registrovane parove.

Finska - rekisteröity parisuhde uredi

 
Status istopolnih zajednica u Evropi
  Istopolni brak
  Registrovana partnerstva
  Neregistrovane kohabitacije
  Pitanje u razmatranju
  Ne priznaju se ili nepoznat status
  Istopolni brak je zabranjen

Finska je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2002. godine, koja su dostupna samo istopolnim parovima.

Slovenija - istospolna partnerska skupnost uredi

Slovenija je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2005. godine. Zakon o istopolnim brakovima se očekuje narednih meseci.

Švajcarska - Eingetragene Partnerschaft ili Partenariat enregistré uredi

Švajcarska je na federalnom referendumu 2005. godine glasala o uvođenju registrovanih partnerstava, na kome se 58% stanovništva izjasnilo "za". Pre toga istopolne zajednice su priznavali neki kantoni u Švajcarskoj.

Češka - registrované partnerství uredi

Češka je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2006. godine, kao prva država bivšeg istočnog bloka koja je zakonski priznala istopolne zajednice. Zakon je proširen 2008. godine, čime su se partnerstva približila brakovima po nivou garancije prava i obaveza.

Mađarska - bejegyzett élettársi kapcsolat uredi

Mađarska je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2009. godine. Ranije je priznavala neregistrovane zajednice od 1996.

Vidi dalje uredi


 
 
Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi