Gej bar ili gej klub je vrsta bara koji je uglavnom ili isključivo namijenjen LGBT osobama[1] ili gdje većinu posjetilaca čine gej muškarci, lezbijke, biseksualne i transrodne osobe. Termin gej u nazivu ima široko značenje i obuhvata sve pripadnike LGBT i kvir zajednice. Drugi nazivi za gej bar su gej klub, gej pab, kvir bar, lezbijski bar, i drugi koji mogu da označavaju specifičnu podgrupu unutar LGBT zajednice kojoj je bar prvenstveno namijenjen. Gej barovi su nekada bili epicentar gej kulture jer su spadali među malobrojna mjesta gdje su se istopolno orijentisane osobe i osobe sa različitim rodnim identitetima mogle otvoreno družiti, bez potrebe da kriju svoj identitet. Zbog sve većeg prihvatanja LGBT osoba u svijetu od strane šireg društva, kao i zbog razvoja društvenih mreža na internetu, značaj gej barova počinje polako da opada. [2]

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Neki gej barovi pokušali su da ograniče ulazak samo za pripadnike LGBT zajednice ili pojedinih podgrupa unutar zajednice, ali je takvu politiku u praksi teško provesti, a često nije ni zakonita.
  2. Geoff Williams (19. 09. 2007.). „"10 Businesses Facing Extinction in 10 Years"”. Entrepreneur. Pristupljeno 21. 4. 2011.  (en)

Eksterni linkovi uredi