ABBA

švedska pop-grupa

ABBA je bila švedska pop-grupa. Ostali su najuspešnija švedska i jedna od najpopularnijih grupa na svetu. Grupa je dominirala na top-listama od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih, prodavši mnogo hit singlova i albuma. Procene ABBA-ine prodaje u svetu variraju od 100 do 500 miliona, što bi ih moglo učiniti drugim najuspešnijim bendom na svetu posle Bitlsa. Oni su prva pojava sa evropskog tla koja je postala redovan deo britanskih, američkih i australijskih top-lista, a njihov uspeh je otvorio vrata za mnoge druge evropske grupe. Njihovo neprekidno nasleđe označava švedsku muzičku industriju kao mejstrim igrača.

ABBA

Podaci
Žanrpop
Diskografija
Voulez-Vous
(1979.)
Super Trouper
(1981.)
The Visitors
(1981.)

ABBA je osnovana oko 1972, a činili su je: Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad. Postali su širom poznati nakon pobeđivanja na takmičenju Evrovizija 1974. sa pesmom Vaterlo. Grupu su činila dva bračna para, Bjorn i Agneta i Beni i Ani-Frid. ABBA je kolektivno odlučila da se rasformira početkom 1983.

Ime ABBA dolazi od prvih slova imena svakog člana grupe.

Pre ABBE uredi

Anderson je bio član švedskog rok/pop benda Hep Stars koji je bio vrlo popularan u švedskoj tokom šezdesetih. Grupa je nastala po uzoru na američke i britanske grupe kao što su Herman Hermits, Hu i Roling Stons. Hep Stars su imali veliku armiju obožavalaca, posebno među tinejdžerkama. U međuvremenu, Bjorn je bio vođa grupe Hutenani Singers čiji je zvuk bio mekši i lakši za slušanje nego Hep Starsa. Pevačima su se nekad ukrštali putevi i odlučili su da zajedno pišu pesme. Jedna od njih, Isn't It Easy To Say, je postala hit Hep Starsa i Bjorn je ponekad gostovao na turnejama benda. Čak je bilo predloženo da se te dve grupe spoje, ali to se nikad nije desilo. Stig Anderson, menadžer Hutenani Singersa i osnivač Polar Muzika, video je mnogo potencijala u Benijevom i Bjornovom zajedničkom radu i ohrabrivao ih je da pišu više pesama i naprave album koji je nazvan Lycka kada je izdan pod Polarovim imenom.

Agneta Feltskog je bila najmlađi član grupe i pop fenomen koji je sama pisala i izvodila švedske hitove još dok je bila tinejdžerka i takođe je glumila Mariju Magdalenu u švedskoj verziji Isusa Hrista Superstara. Agnetu su primetili kritičari i tekstopisci kao usavršenu kompozitorku, ali ona je smatrala da je to težak posao pisati i izvoditi lake pop pesme u šlager stilu, snimati obrade hit pesama i ići na turneje sa švedskim grupama. Na jednoj od turneja Hutenani Singers upoznala je i zalljubila se u Bjorna. Njihovo venčanje 1971. godine bilo je venčanje godine švedskih poznatih ličnosti i privuklo je mnogo pažnje.

Domaćica Ani-Frid Lingštad je bila povremena pevačica u kabareu kada je odlučila da ode na takmičenje u pevanju i pobedila na njemu. Švedska je u to vreme menjala propise od vožnje levom stranom puta na desnu i mnogo je emisija snimano da bi ohrabrilo ljude da ostanu van drumova tokom noći promene. Pozvana da se pojavi na televiziji te večeri sa njenom pobedničkom pesmom, Fridina muzička karijera je uzletela. Upoznala je Benija Andersona tokom jedne od turneja. Postali su ljubavnici i Beni je pozvao Fridu da peva prateće vokale sa Agnetom na albumu Lycka.

Rane godine uredi

Ranih sedamdesetih, Bjorn i Agneta su, iako su bili venčani, vodili razdvojene muzičke karijere. Međutim, Stig je bio ambiciozan i odlučan da ih probije u međunarodno mejnstrim tržište, nešto po čemu švedske grupe nisu bile poznate. Kao rezultata ohrabrivanja, Bjorn i Beni su napisali pesmu za Evroviziju 1972. koju je izvodila Lena Anderson. Say It With a Song je osvojila treće mesto, ali je bila veliki hit u nekoliko država, ubeđujući Stiga da je na pravom putu.

Bjorn i Beni su nastavili sa pisanjem pesama i eksperimentisali su sa novim zvucima i vokalnim aranžmanima koji su imali nešto uspeha u Japanu. Jedna od tih pesama sa kojom su izašli je bila People Need Love, sa devojkama kao pratećim vokalima kojima je dato mnogo više mesta za isticanje nego ranije. Svako uključen u to se osećao oduševljeno zbog novog zvuka i Stig ga je izdao kao singl, potpisujući ga kao Bjorn i Beni, Agneta i Ani-Frid. Ploča je stigla do broja 17 na švedskm listama, dovoljno da ih ubedi da su na putu nečega dobrog.

Sledeće godine su odlučili da još jednom pokušaju na Evroviziji, ovaj put sa pesmom "Ring Ring". Studijskim radom je rukovodio Majkl Tretou koji je eskperimentisao sa tennikom zvučnog zida koji je postao novi ABBA zvuk. Stig je uredio prevođenje stihova na engleski i mislili su da će ovaj put sigurno biti pobednici. Opet, bili su treći. I pored toga, proto-grupa je izdala album Ring Ring, još uvek noseći nezgrapno ime Bjorn, Beni, Agneta & Frida. Album je prošao dobro, a singl Ring Ring je bio hit u mnogim delovima Evrope, ali je Stig mislio da pravi proboj može doći samo sa hitom u SAD ili Velikoj Britaniji.

U to vreme, Stig, umoran od nezgrapnog imena, počeo je oslovljava grupu privatno i u javnosti kao ABBA. Ovo je na početku bila šala, pošto je Abba takođe bilo ime poznate firme za konzerviranje ribe u Švedskoj. Ipak, pošto je firma bila manje-više poznata izvan Švedske, Stig je počeo da veruje da će ime dobro prolaziti na međunarodnim tržištima i tako je ostalo. Kasnije je grupa pregovarala sa firmom oko prava na upotrebu imena.

Evrovizija i posle nje uredi

Ponovo su se okušali na Evroviziji 1974, sada inspirisani rastućom glam rok scenom u Velikoj Britaniji i pesmama poput Vizardove "See My Baby Jive". "Waterloo" je bila neskriveno pop pesma sa primesama glam-roka koju je producirao Majkl Tretou. Sada daleko iskusniji, bili su bolje pripremljeni za takmičenje i imali su materijal vredan albuma kada je izbor održan u Brajtonu. Pesma je ubedljivo pobedila i katapultirala ih u britansku scenu po prvi put. Sada su imali privlačno ime ABBA i ljudi su mogli da odmah kupe ceo album ("Waterloo").

"Waterloo" je bio prvi broj 1 grupe na britanskim top-listama. Takođe je izdan u SAD gde je stigao do 6. mesta. Ipak, uspeh se pokazao teško održivim i njihovi sledeći singlovi "So Long" i "Honey Honey" nisu prošli ni izbliza tako dobro. Grupa je bila prezauzeta i nije mogla ubedljivo da promoviše pesme ni i jednoj državi. Sve do izbacivanja njihovog drugog albuma "ABBA" i singla sa nje "SOS", ABBA nije pokazivala znake da je predodređena za veće stvari. "SOS" je konsolidovao prisustvo ABBA-e u Velikoj Britaniji gde je bio među prvih deset i oni više nisu smatrani za grupu koja je sa samo jednom pesmom postala čudo.

Mnogo veći uspeh je došao 1975. kada se svaki singl koji se izdavao solidno plasirao na listama, a "Mamma Mia" je stigla da 1. mesta u Velikoj Britaniji januara 1976.

U ovo vreme grupa je izdala album "Greatest Hits" iako je imala samo 5 hitova u prvih 40 u Velikoj Britaniji i SAD. Ovaj album je uključivao pesmu "Fernando" (ranija verzija je bila hit-singl na švedskom jeziku za Ani-Frid i bila je uvršetna u njen solo album "Frida Ensam" iz 1975. koji je producirao Beni). Iako je postala jedna od najpoznatijih pesama ABBA-e, "Fernando" se nije pojavio na švedskom i australijskom izdanju "Greatest Hits". U Švedskoj je čekano da se pesma u verziji na engleskom jeziku pojavi tek 1982 na "The Singles-The First Ten Years"; pesma je kasnije uvrštena u australijsko izdanje njihovog albuma "Arrival" iz 1976.

Sledeći album "Arrival" je predstavio sledeći stepen dostignuća u pisanju tekstova i studijskog rada. Hit za hitom je poticao sa njega: "Money, Money, Money", "Knowing Me, Knowing You" i "Dancing Queen", njihov najveći hit. Do tada je ABBA bila vrlo popularna u Velikoj Britaniji, većem delu zapadne Evrope i AustralijaAustraliji (koji su skoro usvojili ABBA-u kao svoju), ali je još uvek imala umeren prijem i emitovanost u SAD i "Dancing Queen" će ostati jedini broj 1 na listi koja je ABBA ikada postigla tamo.

Do vog vremena ABBA-in zvuk je bio sinonim za evropski pop i bio je kopiran od grupa kao što su Braterhud of Men i kasnije Baks Fiz. Neki su mislili sa je bilo potrebno da se kopira ABBA-in zvuk i prustuo sa dve devojke i dva muškarca da bi se pobedilo na Evroviziji i čini se da se ta ideja potvrdila kada je Braterhud of Men pobedila 1976, a Bak Fiz 1981.

U međuvremenu, 1977 "Arrival" je pratio mnogo kompleksniji "The Album" koji je izdan da bi se poklopio sa filmom ABBA, dokumentarnim filmom sa njihove australijske turneje. Ovaj album je la kao singl.

Kasnije godine uredi

Do 1978. ABBA je bila megagrupa. Oni su pretvorili zapušteni bioskop u studio Polar Mjuzika, koji su koristili i neko drugi uspešni bendovi (album Led Cepelina In Through the Out Door je bio snimljen tu).

Singl Summer Night City, njihov zadnji švedski broj 1 na top-listama, se zaustavio kratko pri vrhu britanske top-liste, ali je označio uvod u disko pohod ABBA-e sa albumom Voulez-Vous, koji je izdan u proleće 1979. Ovo izdanje je označilo mali pad popularnosti ABBA-e u Velikoj Britaniji i Evropi, ali je privukao mnogo pažnje u SAD. Album je uključivao hiteove Chiquitita, Does Your Mother Know, Voulez-Vous i I Have A Dream.

Kasnije iste godine, grupa je izdala svoj drugi album sa najvećim hitovima koji je sadržao novu pesmu Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), njihov najveći disko hit.

1979, ABBA je išla na turneju po SAD i Kanadi, svirajući pred velikom publikom, ali je uspeh bio možda mali i prekasan.

Album iz 1980. Super Trouper je odražavao promene u ABBA-inom stilu sa više istaknutim sintisajzerom i više ličnim stihovima. On je postavio rekord za najviše prednarudžbina ikada dobijenih za album u Velikoj Britaniji nakon što je 1 milion kopija naručeno pre izdavanja. Iščekivanje za izdanjem je izazvala pesma The Winner Takes It All, osmi broj 1 grupe na britanskoj top-listi (prvi posle 1978). Sledeći singl sa albuma Super Trouper je takođe bio broj 1. Singl Lay All Your Love On Me je izdan 1981. samo u ograničenim područjima, i, zajedno sa Super Trouper, je uspeo da se probije do vrha američkih top-lista. Kompilacija na španskom jeziku Gracias Por La Musica je takođe snimljena u ovo vreme, koja je izdana u Latinskoj Americi i prodala se vrlo dobro.

The Visitors (1981), njihov poslednji studijski album, je pokazao zrelost i dubinu osećanja koji su nedostajali na njihovim ranijim snimcima, ali su ipak smeštali bend u pop žanr, sa privlačnim stihovima i melodijama. Naslovna pesma The Visitors se odnosi na tajne sastanke koji su održani bez dozvole komunističkih vlada u satelitskim državama Sovjetskog Saveza, a ostale pesme su se odnosile na teme kao što su starost, gubitak nevinosti, roditelje koji gledaju kako im deca odrastaju i tako dalje. Njihove melodije su još uvek bile primamljive, ali promena stila se održavala početkom komercijalnog propadanja nakon poslednjeg singla One Of Us koji je bio hit širom sveta u decembru 1981.

Iako je ovaj period označen kao propadanje grupe, ABBA je još uvek imala veliku publiku, posebno u kontinentalnoj Evropi i mogla je bez sumnje da nastavi sa radom da nije bilo ličnih problema u grupi; dva bračna para su se razvela do ovog trenutka. Pesme The Winner Takes It All i One Of Us daju poglede na lične probleme sa kojima su se suočavali članovi ABBA-e.

U leto 1982, grupa se sakupila da snimi novi album. Na kraju su samo izdali dvostruki album - kompilaciju svih njihovih prethodnih uspeha uz dve nove pesme. Dvostruki album The Singles: The First Ten Years je zauzeo prvo mesto na britanskim listama i odlično se prodavao širom sveta. Nove pesme su bile Under Attack i The Day Before You Came, koja je bila zadnja pesma koju je ABBA zajedno snimila. Još dve pesme su snimljene tokom 1982: I Am The City i Just Like That. Iako su obe završene, samo je I Am The City izdana na kompilaciji iz 1993. Uprkos brojnim pokušajima obožavalaca. Bjorn i Beni i dalje odbijaju da objave Just Like That.

Grupa se postepeno razbila kako su njeni članovi počeli da rade različite projekte. Beni i Bjorn su sarađivali sa Timom Rajsom da bi napisal mjuzikl Šah, dok su Agneta i Frida radile na svojim solo albumima.

Moda i spotovi uredi

Vanjske veze uredi