Glen Klous[1] (engl. Glenn Close; IPA: /'kloʊs/; 19. mart 1947.) je američka pozorišna, filmska i televizijska glumica. Pet puta je bila nominovana za Oskar: dva puta za najbolju glavnu i tri za najbolju sporednu glumicu. Najpoznatija je po ulogama markize de Mertej u drami Opasne veze i Kruele de Vil u komediji 101 dalmatinac.

Glen Klous
Biografske informacije
RođenjeGlen Klous
19. mart 1947.
Grenič
SupružnikKabot Vejd (1969-1971)
Džejms Marls (1984-1987)
Dejvid Šou (2006-)

Karijera uredi

Film uredi

Klousova je prvu predstavu odigrala 1974. a prvu ulogu na filmu dobila je 1982. Bila je to drama Svet po Garpu, snimljena prema istoimenoj knjizi. Sledeće godine igrala je u komediji Velika jeza reditelja Larija Kazdana, a 1984. u sportskoj drami Prirodno sa Robertom Redfordom. Za sva tri filma bila je nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, te je vrlo rano postala tražena i cenjena u Holivudu. Dve najpoznatije uloge u karijeri odigrala je 1987. i 1988. godine. Prva je bila uloga Aleksandre Forest, opsesivnog i surovog ubice u filmu Fatalna privlačnost. Ovaj lik proglašen je za jednog od deset najvećih filmskih negativaca dvadesetog veka. U filmu Opasne veze tumačila je lik okrutne markize de Mertej. Za obe uloge bila je nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu, ali nije osvojila nijednog. Za ulogu u Fatalnoj privlačnosti bila je u konkurenciji za Zlatni globus, a za ulogu u Opasnim vezama za Nagradu BAFTA. Iako je već na samom početku karijere imala pet nominacija za Oskara i veliki broj ponuda, počela je da bira manje i sporedne uloge, te je njena filmska karijera počela stagnirati. Tek 1996. postala je svetski poznata po ulozi Kruele Devil u blokbasteru 101 dalmatinac. Godine 2011. Klousova je završila film Albert Nobs na kome je radila deset godina. Osim što glumi u filmu, autor je scenarija za film te ga je i režirala. U filmu tumači ulogu žene koja, da bi preživala u svetu muškaraca u devetnaestom veku, radi prerušena u batlera, gospodina Alberta Nobsa.

Televizija uredi

Na televiziji je debitovala 1975. u manjoj ulozi u seriji Pravila igre. Godine 1984. igrala je glavnu ulogu u drami Something about Amelia za koju je bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glumicu u mini–seriji kao i za prvu nagradu Emi. Sedam godina kasnije prihvatila je ulogu Sare u TV–seriji Sarah, Plain and Tall, a 1993. glavnu ulogu u TV–filmu Skylark. Za obe uloge je bila nominovana za nagradu Emi, ali nagradu je dobila dve godine kasnije, za ulogu u seriji Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story. Iste godine pozajmila je glas Moni Simpson u animiranoj seriji Simpsonovi. Igrala je i u drami In the Gloaming, emitovanoj 1997, za koju je ponovo bila nominovana za Emi. Uloge u serijama i TV–filmovima devedesetih održavale su popularnost koju je stekla sa ulogama u filmovima iz 80-ih. Godine 2002. glumila u nekoliko epizoda serije Vil i Grejs i bila je u konkurenciji za nagradu Emi za najbolju gostujuću glumicu. Sledeće godine je posle skoro dvadeset godina nagrađena Emijem za izvedbu Eleonore Akvitanske u istorijskoj drami The Lion in Winter. Najuspešnija i najnagrađivanija serija u kojoj je glumila bila je Opasna igra iz 2007. Za ulogu u toj seriji nagrađena je Zlatnim globusom i Nagradom Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu u seriji, kao i sa dva Emija2008. i 2009.

Izabrana filmografija uredi

Filmografija glumca Glen Klous
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1988. Opasne veze
1997. Vazduhoplov jedan Air Force One
2017. Tajna broja sedam What Happened to Monday Nicolette Cayman

Izvori uredi

  1. Tvrtko Prćić: Novi transkripcioni rečnik engleskih ličnih imena

Vanjske veze uredi