Homofobija (od grč. homós koja znači isti, jednako i phóbos koja znači strah) je iracionalan strah,[1] mržnja, predrasude ili diskriminacija prema osobama homoseksualne orijentacije i uključujući osobe koje su tako percipirane.[2] Pojam institucionalna homofobija se odnosi na brojne načine kojima vlada, poslovni sektor, religijske i druge institucije i organizacije vrše diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.[3] Za institucionalnu homofobiju se često koristi naziv heteroseksizam.

Homofobija

Kulturalna, kolektivna ili društvena homofobija se odnosi na društvene norme i standarde koji diktiraju uvjerenje kako je biti heteroseksualan bolje ili moralnije nego biti lezbijke, gejevi i biseksualke/ci te da svatko jest ili bi trebao biti heteroseksualan. I za kulturalnu homofobiju se koristi naziv heteroseksizam.

Homofob je naziv za osobu bilo kojeg spola koja otvoreno izražava mržnju prema osobama homoseksualne orijentacije.

Takvi ispadi su kažnjivi u mnogim zemljama kao diskriminacija i/ili zločin iz mržnje.

Uzroci homofobije uredi

  • Homofobija kao skup predrasuda prvenstveno je uzrokovana neinformiranošću.

Kao što je slučaj sa seksizmom i rasizmom, osobe postaju homofobne djelovanjem društva i kulture koji se uče na predrasudama. Mitovi o lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama se nastavljaju prenositi u društvu usprkos dostupnosti točnih informacija. Seksualnu edukaciju i edukaciju o seksualnim pravima, ali i ljudskim pravima općenito gotovo je nemoguće dobiti nepristrano. Mnoge su osobe odrasle i nastavile vjerovati u stereotipe koje su naučile u djetinjstvu, a neke vjerske i konzervativne organizacije promoviraju neistine o ljudskoj seksualnosti i seksualnim i rodnim manjinama. Jedina dostupna informacija ostaju mediji, koji često u svrhu profita pišu senzacionalistički.

  • Interpersonalna homofobija (zlostavljanje i individualna diskriminacija) se može objasniti razmatranjem psiholoških čimbenika u povezanosti s predrasudama - latentno homoseksualne i biseksualne osobe.

Osobe koje nisu sigurne s vlastitom seksualnošću, ili koje se osjećaju ugrožene od homoseksuane i biseksualne seksualnosti, sklone su rigidnosti prema tome što je seksualno "ispravno" i mogu pokušati nasilno reagirati na homoseksualnu i/ili biseksualnu osobu ili naturivati svoja uvjerenja, pozivajući se pritom na "normalnost" ili religiju.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi

Izvori, reference i preporuke uredi

Reference uredi

  1. Rezolucija Europskog parlamenta o homofobiji u Europi (European Parliament resolution on homophobia in Europe), usvojena 18. januara/siječnja 2006. u Strasbourgu: "... A. whereas homophobia can be defined as an irrational fear of and aversion to homosexuality and to lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people based on prejudice and similar to racism, xenophobia, anti-semitism and sexism...", http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2006-0018+0+DOC+XML+V0//EN (preuzeto 27. oktobra/listopada 2013). (en)
  2. Aida Spahić i Saša Gavrić (ur.), Čitanka lezbejskih, gej, biseksualnih i transrodnih ljudskih prava. 2. dopunjeno izdanje, Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Heinrich Böll, Sarajevo 2012, str. 209-210 i 267. ISBN 978-9958-577-02-4 (besplatan download publikacije: http://lgbt-prava.ba/citanka-lgbt-ljudskih-prava-2-dopunjeno-izdanje/)
  3. Aida Spahić i Saša Gavrić (ur.), Čitanka lezbejskih, gej, biseksualnih i transrodnih ljudskih prava. 2. dopunjeno izdanje, Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Heinrich Böll, Sarajevo 2012, str. 211. ISBN 978-9958-577-02-4 (besplatan download publikacije: http://lgbt-prava.ba/citanka-lgbt-ljudskih-prava-2-dopunjeno-izdanje/)