Drag queensice (eng: Drag Queens, čita se /dræg kwi:ns/) nastupaju u „drag“ odeći, koja ima tradicionalne ženske karakteristike (ne može se reći da oblače žensku odeću, jer žene ne nose takvu odeću. Vidi: #Drag). Drag queensice ne moraju biti gej muškarci, niti transrodne osobe i njihovo „preoblačenje“ ima, pre svega, performativni i zabavljački karakter. One često nastupaju kao pevačice, plesačice, ili kao neizostavni deo LGBT parada.

Njihova odeća (tzv. „drag“), kao i šminka, perike i ostalo, obično prenaglašavaju ženstvenost i ženske odlike (velike grudi, jake boje, izražajno jaka šminka, i sl.).

Drag queensice su imale presudnu ulogu u Stounvolskoj revoluciji, 27.6. 1969 u Njujorku i zato su „drag nastupi“ obavezni deo svake parade ponosa.

Poznate drag queensice u LGBT zajednicama obično imaju ulogu vođa, javnih govornika, fund-raisera itd.

U poslednje vreme pojavljuju se i žene koje nastupaju kao drag queensice.

Terminologija uredi

Termin „drag queensica“ je pozajmljenica iz engleskog jezika, koja nema, za sada odomaćen, prevod na srpskohrvatski. U engleski jezik dolazi iz Polari, jezika kojim su govorili gejevi u Engleskoj početkom 20. veka. „Drag“ znači „odeća“. „Queen“, ako se koristi samostalno, odnosi se na gej muškarca, uglavnom feminiziranog. Ukoliko je dovedena u vezu sa nekom drugom rečju, označava osobu (opet, uglavnom, gej), koja preteruje u smislu koji je određen rečju uz koju stoji reč „queen“ (primeri: „auntie queen“ - mladi ili tinejdž gej koji traži isključivo starije partnere; „curry queen“ - gej muškarac koga prevashodno privlače Azijati; „dirt queen“ - gej muškarac koji uživa da prenosti tračeve; „drama queen“ - osoba (termin se proširio van gej zajednice, tako da se može odnositi i na heteroseksualne osobe) koja preterano dramatično reaguje na neku situaciju; „gym queen“ - gej muškarac za koga je očigledno da puno vremena provodi u teretani, itd. Vidi: Gej sleng.).

Drag queensice i transvestizam uredi

Većina drag queensica nastupa profesionalno, iz hobija ili u svrhu umetničkog izražavanja. Postoji i određeni broj heteroseksualnih muškaraca, kao i žena koje nastupaju kao drag queensice. Takođe, postoje i transrodne i transeksualne osobe koje oblače drag u svrhu nastupa. Za razliku od transvestita, čiji svrha u presvlačenju jeste privatne seksualne ili polno/rodne prirode, drag queensice se oblače za javnost i za nastup.

Drag queensice u svom privatnom životu nisu u dragu, niti su nužno u „ženskoj odeći“ (osim u slučajevima kada su žene, trans-žene ili transvestiti). Kada su u dragu govore u ženskom rodu (i tako im se treba i obraćati) i koriste svoja „drag imena“.

Drag uredi

Iako se često može čuti da drag queensice imitiraju žene (na engleskom postoji još jedan termin „Female impersonator“, koji drag queensice uglavnom odbacuju), to uglavnom nije tačno. Poznata američka drag queensica RuPaul je izjavila: „Ja se ne oblačim kao žena, ja se oblačim kao drag queen!“ i, takođe: „Ja ne imitriam žene! Koliko žena ste videli da nosi štikle od 20cm, perike od pola metra i haljine tesne kao koža?“

Drag se sastoji u preterivanju, bilo u dimenzijama (visoke štikle, ogromne grudi, visoke perike, preduge trepavice...), u bojama (jaka šminka, jake boje perika, jake boje odeće, šarenilo) ili u stilu (noćna elegancija u toku dana, istorijski kostimi, naglašavanje seksualnoti i seksualnih (ženskih) atributa i sl.). Cilj tog preterivanja jeste da se naglasi ženstvenost uz ironiju i, često, samo-ironiju. Iz tog razloga drag predstavlja tipičan primer kemp estetike.

Drag nastupi uredi

Drag nastup ili „Drag Show“ se sastoji, obično, od niza pesama i monologa ili skečeva u kojima učestvuje jedna ili više drag queensica. Kvalitet predstave se kreće od amaterskog jeftinog nastupa po lokalnim barovima, do profesionalnih vodviljskih ili kabare nastupa, sa skupom opremom i visokim kvalitetom izvedbe.

U toku nastupa drag queensice često imitiraju pop zvezde i gej ikone, kao što su Madonna, Cher, Marilyn Monroe i druge.

Drag queensice na filmu i u popularnoj kulturi uredi

Kritike uredi

 
Drag queensica Monet Dupree imitira Tinu Turner.

Neki članovi i članice LGBT zajednice kritikuju drag queensice i njihova učešća na paradama, jer veruju da one šire loše predrasude o LGBT osobama i da time ugrožavaju ugled i prihvatanje LGBT osoba u društvu. Drugi, pak, smatraju ovakav stav mizoginim, homofobičnim i generalno netolerantnim prema različitostima, kao i nezahvalnim prema ulozi koju su drag queensice imale u Stounvolskoj revoluciji. Treći smatraju da drag queensice predstavljaju tradicionalni vid zabave, koji se ne mora politički analizirati.

Neke feministkinje smatraju da drag queensice promovišu lošu sliku o ženama. Protivnice ovakvog stava smatraju drag queensice kritikom i subverzijom polno/rodnih uloga i kao takve ih podržavaju.

Trans-zajednica je ponekada protiv drag queensica, jer se plaše da može biti poistovećena sa njima.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi


 
 
Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Transrodnost (Interrodnost · Nebinarnost· Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Homohisterija · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi