Ivo Robić, (Garešnica, 28. I. 1923 - Rijeka, 9. III. 2000.), popularni jugoslavenski i hrvatski pjevač zabavnih melodija i prvi koji je napravio i veliku međunarodnu karijeru.

Ivo Robić
Lični podaci
Datum rođenja28. I. 1923.
Mjesto rođenjaGarešnica,
Datum smrti9. III. 2000.
Rijeka
Zanimanjepjevač
Muzički rad
Period aktivnosti1943 - 2000.
Ostalo
Nagrade
 • Nagrada Josipa Štolcera Slavenskog za glazbenu umjetnost (1981.)
 • Porin za životno djelo (1997)
 • Ploču Morgen, prodao je u preko milijun primjeraka tako da ga od tad zovu Mister Morgen, ona je i danas najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš muzičar postigao.

  Život uredi

  Robič je rođen u obitelji sudskog službenika, koji je usput volio i glazbu-vodio je tamburaški orkestar. Tako da je Ivo Robić već zarana, pjevao u zboru i svirao violinu. U srednjoj školi u Bjelovaru kamo su se preselili, Robić je već osnovao mali sastav s kojim je amaterski nastupao.

  Počeci uredi

  Nakon srednje škole odlazi 1943. u Zagreb na studij prava, ali vrag mu ne da mira te počinje pjevati u zagrebačkom baru Grill Room (podrum Gradske kavane) uz orkestar Kalmana Kočija, te na plesu u tada popularnom Tucmanu (Zgrada Kola) uz pratnju orkestra Charlijea Pavlića. Nakon radio audicije održane u jesen 1943. na kojoj pjeva pjesmu Marija Kinela Sniježi, počinje uživo pjevati u programu Državne krugovalne postaje Zagreb. [1] Kako je 1943. kapitulirala Italija, u NDH je proglašena mobilizacija, ona je zahvatila i Robića koji je također regrutiran no on je uspio ući u Prosvjetničku bojnu Odgojnog odjela Ministarstva oružanih snaga NDH, to je bio elegantan način da se izbjegne fronta. Nakon tog je Robić nastupao u brojnim emisijama radio Zagreba, a naročito u radio magazinskom ciklusu Vikija Glovackog (2 puta dnevno)[2]

   
  Hotel Kvarner u Opatiji

  Nakon završetka rata 1945. prilike za mladog pjevača šlagera nisu bile baš pogodne, tada je Jugoslavija bila u poluratnom stanju sa svojim dojučerašnjim zapadnim savezncima, zbog krize oko Trsta [3], Koruške i Grčkog građanskog rata. No Robić 1945. Robić pjeva u Opatiji, priređuje koncert u kazalištu, ali prolazi slabo, jer su tad u Opatiji vladali talijanski orkestri.[4] Od 1946. ponovno pjeva na Radio Zagrebu, iste godine se i ženi 18. IV. svojom ljubavi iz ratnih dana Martom Goleš, s kojom će ostati do kraja života, i koja mu je bila i više od supruge - prava menadžerica i njegova desna ruka. Robić je nakratko živio u Mariboru od 1949. nastupajući na tamošnjem radiju, no već iste godine dobija ljetni angažman u hotelu Talasoterapija u Crikvenici, a već 1950. u Opatiji na terasi Hotela Kvarner, što će vremenom postati njegov zaštitni znak (na toj će terasi pjevati gotovo do kraja 1980-ih, uz manje prekide). U to vrijeme (1949.) snima i svoju prvu ploču - Ti ni ne slutiš / Kad zvjezdice, za netom osnovani Jugoton.

  Proboj u međunarodne vode uredi

  Ljetni nastupi u Opatiji donijet će Robiću i prvi inozemni angažman, njegov nastup 1955. se toliko dojmio vlasnika noćnog kluba iz bavarskog ladanjskog gradića Hof an der Saale, da je angažirao Robića i za svoj klub. Tako je Robić prvi put otišao u Njemačku te ostao sedam mjeseci i stekao dragocjena iskustva za kasniji proboj na to tržište. Sljedeća godina donijela je Robiću još jednu sjajnu priliku, predstavnici čehoslovačke diskografske kuće Supraphon, koja je tad bila nešto u svijetu diskografije, došli su u Beograd 1956. pronaći izvođače za svoju kuću, odabrali su Robića. Robić je i tu šansu odmah iskoristio i snimio te iste godine singl ploču Vaš dum šel spat. Suradnja s Praškim Supraphonom tekla je godinama te je Robić izdao 55 singlica (uglavnom prepjeve popularnih hitova tog vremena) između 1956.-1965.

  Robiću je dobra bila i 1957. godina tad je odabran od strane istočno njemačkog glazbenog menadžera da zajedno s beogradskom pjevačicom Lolom Novaković nastupi na Leipziškom sajmu kao predstavnik Jugoslavije.

   
  Naljepnica ploče Morgen, koja je Robića pretvorila u zvijezdu

  Svi ti uspjesi u neposrednom susjedstvu dojmili su se i ljudi iz Hamburške diskografske kuće Polydor, tako da je krajem 1958. Robić dobio poziv za probno snimanje. Nakon potpisivanja ugovora, 4. II. 1959. snima pjesmu Morgen švicarskog kompozitora Petera Moessera, u aranžmanu i uz pratnju orkestra Berta Kaempferta. Morgen je Robića lansirao u onovremene zvijezde šlagera. U nepunu godinu dana singl Morgen donio je Robiću Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga (tada vrlo popularne i uticajne radio stanice). Na ljestvicama popularnosti onovremenih poznatih muzičkih časopisa Morgen je vrlo dugo držao visoke pozicije. Morgen je dospio i na #13 Billboardove liste Top 40 (21. IX. 1959), kao i #23. mjesto britanske top ljestvice (New Musical Express, 7. XI. 1959.).

  Nakon uspjeha s Morgenom Robić je nastavio suradnju s Bert Kaempfertom, koji je u to vrijeme imao jedan od vodećih orkestara u Njemačkoj, zajedno su snimili jedan LP i 14 singl-ploča za kuću Polydor. Veliki Robićevi hitovi bili su i: Muli Song, (Billboard #58, 1960.), Mit 17 fängt das Leben erst an, Rot is der Wein i Fremde in der Nacht (Strangers in the Night). Za potonju pjesmu postoji priča da je djelo samog Ive Robića, po priči njegove supruge Marte on je tu pjesmu slao na Splitski festival, ali nije prošla selekciju. Navodno je autorstvo prepustio Bert Kaempfertu a on pjesmu dao Franku Sinatri koji je s njom doživio planetarni uspjeh 1966.[5]

  Pokušaj osvajanja Amerike uredi

  Robić je krenuo u osvajanje američkog tržišta s pjesmom Morgen, koju je za američko tržište izdala diskografska kuća Laurye. Ugovorio je nastupe u tada u čuvenom Perry Como Showu američke TV kompanije NBC te krenuo na svoju tro i pol mjesečnu turneju. Nastupio je i Ed Sullivan Showu, Dick Clark Showu i brojnim drugim manje poznatim emisijama i po koncertima. Međutim proboj na američko tržište pokazao se kao pretežak zalogaj, unatoč činjenici da je Morgen bila prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na američke top liste #13 (BillboardTop 40). Nakon tog pokušaja Robić je odustao od Amerike, nakon tog odlazio je uglavnom pjevati našim iseljenicima.

  Robićeva domaća karijera uredi

   
  Kuća Ive Robića u Ičićima, koja je danas Kapela sv. Ivana od Boga

  Istovremeno s inozemnom Robić je uspješno gradio i karijeru u vlastitom dvorištu. Robić je bio radijska zvijezda 1950-ih , svako malo bi se čuli njegovi prepjevi tada popularnih hitova; Mama Juanita (iz filma Jedan dan života), S pjesmom u srcu (iz filma Mladić s trubom). Negdje u to vrijeme obnovio je suradnju sa kompozitorom i tekstopiscem Marijom Kinelom, pa su izbacili domaće hitove; Uzalud plačeš, Ko divan san, Čežnja i Jadran u noći (1953.), Samo jednom se ljubi (1956.), Srce laku noć (1956.). Tad se počinju rađati i brojni domaći festivali. Na prvom Zagrebfestu 1953. Robić je uz Rajku Vali jedini pjevač, pobjedio je s pjesmom Ljube Kuntarića Ta tvoja ruka mala, koja je prvo postala veliki radip (a tek zatim i diskografski hit).

  Potom slijedi uspjeh na prvom Opatijskom festivalu 1958.]] na kojem je pobijedio otpjevavši pjesmu Mala djevojčica (Vandekar, Ruben) u duetu s tada malom djevojčicom Zdenkom Vučković. Ta pjesma se doista nije skidala s radio programa ondašnjih godina, uz pjesmu Tampico Rajke Vali i poneki duet Robića i Rajke Vali (Baš je divan sunčan dan, Tvoj, Srček dela tika taka) to se vrtljelo po cijeli dan. Robić je nastavio uspješnu domaću karijeru i 1960-ih pjesmama Doviđenja Rijeko. Uspješno je nastupio na Splitskom festivalu 1963. s pjesmom Moja kala, a zapažen je bio i njegov duet s Anicom Zubović Crne marame. Nakon toga osvaja zagrebačku festivalsku publiku [[1964. s pjesmom Golubovi, te ponovno 1965. otpjevavši pjesmu posvećenu Zagrebu Marija Bogliunija Zbog čega te volim, koja je premoćno pobijedila.

  Šezdesete su vrhunac karijere Ive Robića, tad po prvi put nastupa i u filmu Ljubav i moda beogradskog redatelja Ljube Radičevića.

  Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih , dolazi i kod nas do promjene muzičkogog ukusa, od do tada popularnih bel canto šlagera i velikih revijskih orkestara, mlađa publika preferira više beat sastave od tri gitare i bubnjeva.

  Robić se više okreće nastupima na regionalnim festivalima Krapini, Slavoniji i Kvarneru. Za njih i piše vlastite pjesme, odlazi na brojne i česte turneje po Njemačkoj, Americi i Australiji i puno gostuje na televiziji.

  Robić kantautor uredi

  Ivo Robić je započeo sa komponiranjem još 1950-ih u Državnoj muzičkoj školi u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Među njegove najpoznatije kompozicije ubrajaju se Rodni moj kraju (1947.), Srce, laku noć (1954.), Samo jednom se ljubi (1957.) i Mužikaši (1966.). Ivo Robić bio je vrlo svestrani muzičar, svirao je klavir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas.

  Robićev privatni život uredi

  Robić je izvan pozornice živio mirno i povučeno na relaciji Zagreb - Opatija, koja je od 1960-ih njegov drugi dom, kad je u Ičićima izgradio svoju kuću. Do kraja života živio je u skladnom braku sa svojom ženom Martom, djece nisu imali. Po njegovoj smrti izbio je skandal oko njegove imovine, naime njegova uža rodbina (braća Rajko i Miroslav) nastojala je pobiti njegovu oporuku, koju je napravio tri dana prije smrti na bolesničkoj postelji.[6]

  Nagrade i priznanja uredi

  Ivo Robić bio je počasni predsjednik HGU-a. Od mnogobrojnih nagrada izdvajaju se nagrada Josipa Štolcera Slavenskog za glazbenu umjetnost (1981.) i Porin za životno djelo (1997).

  Diskografija uredi

  Ploče izdane u Jugoslaviji uredi

  Ovo nije potpuna lista već izbor, sve ploče izdao je Jugoton osim onih na kojima je naveden izdavač.

  Singl i EP ploče uredi

  • 1949. Ti ni ne slutiš/ Kad zvjezdice male,[7]
  • 1950. Ritam veselja
  • 1951. Serenada Opatiji
  • 1952. Siboney
  • 1953. Ta tvoja ruka mala
  • 1953. La Paloma
  • 1954. Ta tvoja ruka mala
  • 1956. Nekada sam i ja volio plavo cvijeće
  • 1956. Samo jednom se ljubi,- C-6499
  • 1957. Que sera sera
  • 1958. Prva ljubav / Samo jednom se ljubi, -SY 102
  • 1958. Granada / Mexico,-SY 1027
  • 1958. Mala djevojčica (Opatija '58) / Kućica u cveću, -SY 1038
  • Kao prije (Come prima) Taccani, 1959.
  • 1961. U mom srcu / Lijepa zemljo moja,-EPY 3008
  • 1961. Samo jednom se ljubi / Ja ću doć... / Ne plači / Za tobom čeznem,-EPY 3026
  • 1961. Kroz Dalmaciju s Ivom Robićem,-EPY 3110
  • 1962. Orfejeva pjesma / Marjolaine / I Sing Amore / Jesen na Zrinjevcu,-EPY 3072
  • 1963. La paloma (Bijeli golub) / Adio, Mare,-SY 1188
  • 1964. Sedamnaestogodišnjoj / Pozdrav na rastanku / Moj sunčani kut / Sucu-sucu,-EPY 3122
  • 1964. "08" Ching - Ching - Ching / Jednom ćeš shvatiti / Adios, amigo / Znam da pripadaš drugome,-EPY 3294
  • 1967. Stranci u noći / Volim te / Lijep je naš dan / U nama- EPY 3779
  • 1968. Dugo toplo ljeto/Ti i ja/Svijet iza nas / Serenada Opatiji, -EPY 3981
  • 1968. U plavo jutro / Pjesma za tebe / Ja želim/Zašto te toliko volim,-EPY 4106
  • 1970. Nitko nije sretniji od mene / Riječko veče,-SY 1621
  • 1970. Daj, otpri obločec / Najlepše reči, -SY 1662
  • 1971. Tko je znao / Ti meni značiš sve,-SY 11877
  • 1971. Grade moj / Zaljubljen u svoj grad,-SY 21836
  • 1974. Ti nikad zaboravit nećeš (Zagreb '74) / Kuda sad,-SY 22731

  LP ploče uredi

  • 1956. Pjeva Vam Ivo Robić,-LPM 12
  • 1957. Cowboyske pjesme, -LPM 13
  • 1959. Ivo Robić uz Zabavni orkestar Ferde Pomykala, -LPY-44
  • 1963. Ivo Robić i orkestar Krešimira Oblaka, Jugoton-LPY 625
  • 1965 Jubilarni koncert, Jugoton-LPY-658
  • 1969 Milion i prva ploča,-LPVY-S-778
  • 1972. Ivo Robić Pjeva melodije Nenada Grceviča,-LSY-60966
  • 1976. Sav svijet je tvoj,-LSY-61233
  • 1977. 18 zlatnih hitova,-LSY-61362
  • 1984. Žuto lišće jeseni,-LSY 61970
  • 2001. Pjeva Vam Ivo Robić - Izvorne snimke 1949-1959, Croatia Records-CD 5413530
  • 2002. 20 zlatnih uspjeha, Croatia Records-CD D 5 04789 6
  • 2006. The Platinum Collection, Croatia Records- 2CD 5706526
  • 2007. Mister Morgen, Croatia Records-CD 5729687

  Ploče izdane u Njemačkoj uredi

  Ovo nije potpuna lista već izbor

  Singl i EP ploče uredi

  • 1959. Morgen / Ay, Ay, Ay Paloma, Polydor-23 923
  • 1959. Rhondaly / Muli-Song , Polydor-24 138
  • 1960. Endlich / So allein, Polydor-24 234
  • 1960. Mit 17 fängt das Leben erst an (Save the Last Dance for Me) / Auf der Sonnenseite der Welt, Polydor-24 405
  • 1961. Tiefes blaues Meer / Wenn ich in deine Augen schau, Polydor-24 540
  • 1962. Jezebel / Glaub' daran, Polydor- 24 672
  • 1962. Ein ganzes Leben lang / Ich denk' nur an's Wiedersehen, Polydor-24 897
  • 1963. Danke schön! / Geh' doch nicht vorbei, Polydor-52 001
  • 1963. Danke schön ! / Traumlied, Polydor-52 160
  • 1964. Hochzeit in Montania / Laß' dein little Girl nie weinen, Polydor-52 352
  • 1964. Sonntag in Amsterdam / Zuhause, wieder zuhause sein, Polydor-52 249
  • 1966. Fremde in der Nacht / Wiederseh'n, Polydor-52 708
  • 1966. Rot ist der Wein / Wer so jung ist wie du, Polydor-52 637
  • 1967. Die Welt war schön / Geh nicht vorbei, Polydor-52 875
  • 1969 Geh doch nicht am Glück vorbei / Wer das Wunder kennt, Polydor-53 157 .
  • 1971. Ich zeig' Dir den Sonnenschein / Die erste Liebe im Leben, Polydor-2041 160

  LP ploča uredi

  • 1959. Seine Grosse Erfolge, Polydor-LSY-LPHM 84045
  • 1966. Mit 17 fängt das Leben erst an, Polydor- 2416 227
  • 1966. Schlager-Erinnerungen mit Ivo Robić, Karussell-535 005
  • 1968. Ivo Robić: Singt Kaempfert Erfolge, Polydor-249 270 LP
  • 1968. Gold stucke, Karussell-2876036
  • 1969. Unvergessene Hits,Polydor-31 909 5
  • 1972. Ihre schönsten schlager, Luxor Gold-41030
  • 2006. Singt Bert Kaempfert , Bear Family-BCD 16737 AH

  Ploče izdane u Čehoslovačkoj uredi

  Ovo nije potpuna lista već izbor

  Singl i EP ploče uredi

  • 19??. Diana / Buena Sera,-SUN 45018
  • 195?. Ivo Robič (How high is the moon/Day by day/Someone to wathch over me/Answer me) SU 1051
  • 1959. Ivo Robič sings in English (So in love/Memory/The nearness of you/I only have eyes for you) SUED 1066K
  • 19??. Ivo Robič (Blueberry Hill/The sunflower/You, me and us/Cindy, oh Cindy) SUED 1067K
  • 19??. Ivo Robič sings (Unchained Melody/Whatever will be, will be/Good Night /Wake The Town And Tell) SUK 33388
  • 1965. Love songs with Ivo Robič (Love Me Tender/All Alone Am I / Una Lacrima Sol Viso/Uno Per Tutto) SUK 36195

  LP ploča uredi

  • 1959 Hit Parade, Supraphon-SUB 13070
  • 196? Hit Parade, Supraphon-SUB 13070

  Izvori uredi

  Eksterni linkovi uredi