Jugoton je prva i najveća diskografska kuća u SFR Jugoslaviji, koja je bila smještena u Zagrebu. Osnovana je 10. srpnja 1947.g. umjesto nacionaliziranog Elektrotona[1].

Jugoton
Osnovana 1947.
Prestala postojati 1991.
Sjedište Zagreb, SFR Jugoslavija
Djelatnost(i) proizvodnja i promet gramofonskih ploča
Proizvodi Proizvodnja gramofonskih ploča i kazeta
Usluge trgovina

Povijest

Jugoton je osnovan 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu. Prvu ploču izdaju iste godine, singlica pod kataloškim brojem "J-1001", na kojoj se nalaze dvije dalmatinske skladbe "Ti tvoji zubići" i "Jedan mali brodić" u izvedbi "Zagreb Male Quinteta"[1]. Kuća već prve godine proizvodi 33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (25 centimetarski LP) ulaze 1956.g. Iste godine izdaju ploče sa narodnim glazbenim sadržajem i prvu solističku ploču zabavne glazbe koja je nosila naslov "Pjeva vam Ivo Robić".

1957.g. počinju sa izdavanjem singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže skladbe). 1958.g. bila je vrlo zanimljiva za Jugoton, izdali su preko 500.000 ploča i proizveli prvu ploču sa stereo zvukom, naslov "Tam kjer murke cveto" kvinteta Avsenik.

Krajem 1959.g. osniva se još jedna diskografska kuća na prostorima bivše Jugoslavije, beogradski PGP RTB.

1960.g. Jugoton proizvodi preko 1.400.000 ploča, a zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodi 100.000 gramofona, na lokaciji Dubrava (Zagreb), postavljaju kamen temeljac za novi Jugotonov pogon. Pogon sa radom počinje 23. listopada 1963., a već tada proizvode 10.000.000 gramofonskih ploča na godinu. Jugoton je do otvaranja pogona proizvodio galanteriju i kozmetičku ambalažu, a puni naziv tvrtke je bio "Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa".

Jugoton potpisuje licencne ugovore sa diskografskim kućama "RCA Victoria", njemačkom tvrtkom "Polydor" i britanskom "Decca" i počinje sa objavljivanjem aktualnih svjetskih izdanja poput Littlea Richarda i Elvisa Presleya koji su bili jedni od pionira rock and rolla ali i brojna druga izdanja od raznih izvođača poput; The Beatlesa, Rolling Stonesa, Madonne, U2a, Davida Bowiea, Eurythmicsa, Kate Busha, Public Image Limiteda, Kraftwerka, Queena, Deep Purplea, Pink Floyda, Iron Maidena i mnogih drugih.

Jugoton je objavio mnoge albume od popularnih Jugoslovenskih sastava, Bijelog dugmeta, Azre, Električnog Orgazma, Idola, Haustora i veliki broj od Leb i Sola, međutim prvi domaći rock album (LP) bio je Naši dani od zagrebačkog sastava Grupa 220[1] objavljen u studenom 1968.g. Krajem '60-ih produkcija domaćih albuma nije velika, nego tek početkom '70-ih kada izlaze albumi Drage Mlinareca kao soliste (1971.) i sastava YU grupa (1972.) i Time (1972.). Najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav su bili Novi fosili. Legendarni pevač Toma Zdravković je za Jugoton objavio 18 izdanja.

Croatia Records

Glavni članak: Croatia Records

Prilikom raspada Jugoslavije i demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990.g., Jugoton je naslijeđem pripao Državi Hrvatskoj i mijenja ime u "Croatia Records"[2]. Tvrtka se ubrzo privatizira, a jedan od suvlasnika bio je i skladatelj Đorđe Novković, koji je potpisao mnoge najtiražnije naslove ove diskografske kuće.

U fonoteci diskografske kuće Croatia Records nalazi se preko 70.000 glazbenih snimaka i 14.000 artefakata sa skladbama autora iz čitave Jugoslavije.

Konkurencije

Na području Jugoslavije bilo je još nekoliko diskografskih kuća koje su osnovane kao konkurencija Jugotonu, a neke od poznatijih su; "PGP-RTB" (kasnije mijenjaju ime u "PGP-RTS") iz Beograda ; "Suzy" iz Zagreba; "Diskoton" iz Sarajeva; "ZKP RTLJ" iz Ljubljane i ostali.

Nagrade

  • 2007: Nagrada "Porin" - životno djelo za 60 godina rada i glazbenog doprinosa na ovim prostorima.

Izvori

  1. 1,0 1,1 1,2 gitare.info - Jugoton - Croatia Records, osvrt od 7. studenog 2007.
  2. Croatia Records

Vanjske veze