Otvori glavni meni
Dubrava
Grb
Osnovni podaci
Gradonačelnik Stjepan Petrovčić
Županija Zagrebačka
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 5.478
Geografija
Koordinate 45°50′N 16°04′E / 45.83°N 16.06°E / 45.83; 16.06
Površina 115 km²
Dubrava is located in Hrvatske
Dubrava
Dubrava
Dubrava (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 10342 Dubrava


Koordinate: 45° 49′ 48" SGŠ, 16° 03′ 36" IGD

Dubrava je naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, smještene u Zagrebačkoj županiji.

ZemljopisUredi

Danas je naselje Dubrava općinsko središte, kao što je to i bila do 1963. godine sa nešto manje od 5 500 stanovnika. Dubrava se nalazi u zagrebačkoj županiji na granici Moslavine i Prigorja, a susjedna su mu mjesta: zapadno - Vrbovec - 12 km., jugoistočno - Čazma - 13 km, jugozapadno - Ivanić Grad - 22 km i sjeveroistočno - Bjelovar - 28 km.

StanovništvoUredi

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Dubrava imala je 5.478 stanovnika, raspoređenih u 27 naselja:

UpravaUredi

Načelnik općine je Stjepan Petrovčić (SDP).

Dan općine obilježava se 29. rujna.

PovijestUredi

Dubrava se prvi puta spominje u ispravi ostrogonskog kralja Felicijana kojom on svjedoči da je ugarski kralj Ladislav 1093/94. godinu osnova Zagrebačku biskupiju i njoj poklonio posjed Dubravu. Bio je to od tada biskupski grad koji su opasali zidinama te podigli u njemu kaštel gdje su često nalazili sigurno utočište od Turaka. Tu je izabran (06.01.1527.) Ivan Zapolja za hrvatskoga kralja, a tu je povremeno stolovao i hrvatski Sabor.

GospodarstvoUredi

Slavni ljudiUredi

 • Branka Pereglin, športašica, višestruka svjetska i europska prvakinja u streljaštvu (samostrel)
 • Slavko Ježić, književnik, književni povjesničar i prevoditelj
 • Ivan Zapolja, vojvoda i knez, protukralj Ferdinandu Habsburškog (1527. - 1540.) okrunjen u Dubravi
 • Ljudevit Šustek, svećenik i pisac povijesti Dubrave
 • Sandra Perković, poznata atletičarka olimpijska prvakinja u bacanju diska

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

U Dubravi djeluje samo jedno kulturno-umjetničko društvo, "Frankopan". Okuplja mlade i njeguje tradiciju plesova i pjesama svojeg zavičaja ali i cijele sjeverozapadne i istočne Hrvatske. Ostali vidovi kulture odražavaju se više ili manje na pojedinačnom trudu i radu pa je tako poznato slikarstvo sa nekoliko samoukih nadarenih slikara, zatim kulturna zbivanja koja se održavaju u "Štaglju" (Kostanj), selu nedaleko Dubrave. Tamo se okupljaju glumci, glazbeni umjetnici, operni pjevači i sl. te izvode vrhunske predstave nekoliko puta godišnje.

SportUredi

Sportski život u općini Dubrava ima tradiciju već više od 80 godina. Prvi organizirani sport na području Dubrave bio je nogomet (1923.). Bilo je više sportova koji su povremeno djelovali na području Dubrave, a danas postoji 7 registriranih sportskih udruga koje se redovno natječu, odnosno bave se sportom. To su:

 • Nogometni klub "Dubrava" Dubrava
 • Nogometni klub "Croatia" Nova Kapela
 • Nogometni klub "Zvekovac" Zvekovac
 • Rukometni klub "Dubrava" Dubrava
 • Streljačko društvo "Dubrava 1094" Dubrava
 • Športsko ribolovno društvo "Vukšinac" Vukšinac
 • Aero klub "Dubrava" Dubrava

Rezultate svjetske vrijednosti ima streljačko društvo "Dubrava 1094" koje je osnovano 21.05.1980. godine pod imenom "Gramip" Dubrava. Za ovo streljačko društvo već dugi niz godina nastupa i jedna od najboljih hrvatskih sportašica, Branka Pereglin. Četiri je puta osvajala naslov svjetske prvakinje u gađanju samostrelom uz još sedam naslova europske prvakinje i 17 svjetskih rekorda. Za hrvatsku samostrelsku reprezentaciju još su nastupali (ili nastupaju) Branko Pereglin, Željko Tijan, Ivana Požgaj, Ivan Bunjevac, Tihana Odlešić, Jasmina Bezrok, Nikolina Krivanek i Domagoj Pereglin. U Dubravu su donjeli preko 60 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, pojedinačno ili kao članovi ekipe.

Vanjske vezeUredi