Richard Wayne Penniman (5. decembar 1932 -9.maj 2020.godine ), poznatiji po umjetničkom pseudonimu Little Richard, bio je američki pjevač, kantautor, muzičar i glumac koji se smatra jednom od najvažnijih ličnosti za razvoj rock and rolla i američke zabavne muzike u 20. vijeku.

Little Richard
Little Richard na sceni u Austinu, mart 2007.
Lični podaci
Ime po rođenjuRichard Wayne Penniman
Drugo imeLittle Richard, The Real King of Rock ‘n’ Roll, The King of Rockin ‘n’ Rollin' Rhythm & Blues Soulin’.[1]
Datum rođenja5. 12. 1932. (1932-12-05) (dob: 91)
Macon, SAS
Datum smrti9. maj 2020
Zanimanjemuzičar, kantautor, glumac
Muzički rad
ŽanrRock and roll, rhythm and blues, soul, funk, gospel
Instrumentvokali, klavir, klavijature, saksofon
Diskografska kućaRCA Camden, Peacock, Specialty, Gone, Atlantic, Bell, Brunswick, Coral, Critique, Elektra, End, Guest Star, Kent, Lost-Nite, Mainstream, Manticore, MCA, Mercury, Modern, Vee Jay, Okeh, Reprise, K-Tel, Black Label, Warner Bros., WTG

Odrastao je u svećeničkoj porodici, ali je odmalena pokazivao interes za muziku, pa je kao tinejdžer napustio školu kako bi se priključio putujućim muzičarima. Postepeno je svojim talentom privukao pažnju muzičkih producenata, a od 1955. do 1957. je snimio niz velikih hitova kao što su Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille i Good Golly Miss Molly. Svoju karijeru je iznenada prekinuo postavši preporođeni kršćanin, te se orijentirao na gospel muziku i karijeru adventističkog svećenika, izjavivši da je "rock and roll zlo". Nakon što mu se 1962. godine raspao brak, počeo se postepeno vraćati rock and rollu, kao i načinu života kojim su dominirali alkohol, droga i razvrat, uključujući i homoseksualne veze. Niz traumatičnih incidenata 1977. godine ga je natjerao da se ponovno vrati kršćanstvu, a godine 1984. je majci pred smrt obećao da će nastaviti živjeti kao kršćanin. Tada je konačno odlučio pomiriti rock and roll muziku sa svojim kršćanskim uvjerenjima.

Izvori uredi

  1. „Little Richard – Discover music, videos, concerts, stats, & pictures at”. Last.fm. 2009-02-11. Pristupljeno 26. III 2012. 
  2. „Legend: Little Richard - GQ Men Of The Year”. GQ-magazine.co.uk. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-05. Pristupljeno 10. XI 2010. 

Eksterni linkovi uredi