Anica Zubović (Zagreb, 28. ožujka 1932. - ), je hrvatska pjevačica zabavne glazbe starije generacije. Bila je poznata po brojnim nastupima na Opatijskom, Splitskom i Zagrebačkom festivalu.

Anica Zubović
Lični podaci
Datum rođenja28. ožujka 1932.
Mjesto rođenjaZagreb
PrebivališteZagreb
Zanimanjepjevačica
Muzički rad
Period aktivnosti1950. - 1970.
Žanrzabavna glazba

Životopis

uredi

Još kao mala pohađala je zagrebačku glazbenu školu Pavao Markovac. Kao pjevačica klasične glazbe - mezzosopran počela je pjevati u operetama, tako da je dobila je stipendiju za glazbeno usavršavanje u Beogradu. Potom dobila stipendiju za daljnje pjevačko usavršavanje u Beču. Međutim Anica nije otišla u Beč, ostala je u Zagrebu sa svojom tadašnjom ljubavi, studentom medicine Ðorđem Dimitrijevićem, za kojeg se i udala 1954. godine. (rastala se 1959.). Tim događajima je karijera pjevačice ozbiljne glazbe za Anicu postala nemoguća, pa se ona okrenula - laganoj glazbi.

Počela je sa obradama međimurskih narodnih pjesmama ( Rožica sam bila ). Pjevala je i dalmatinske narodne pjesme, ponekad u duetu sa tada poznatom Vilmom Isler.

U svijet zabavne glazbe lansirao ju je Nikica Kalogjera, koji ju je nagovorio da za Radio Zagreb snimi njegovu obradu pjesme - Negdje u dalekom svijetu ( temu iz western filma Crvene podvezice), ta pjesma postala je veliki radio hit pedesetih godina. Zatim je snimila za istu kuću, prepjev talijanskog hita Poput bršljana ( sa festivala u Sanremu, 1958. ). To je Anicu izbacilo u prvu ligu pjevačica ondašnje Jugoslavije, - tako da je pozvana da sudjeluje na prvom Opatijskom festivalu 1958. Dvije pjesme koja je Anica Zubović otpjevala na tom festivalu; Okrecem listove kalendara i Plavi lan bile su vrlo lijepo primljene od strane publike i još više glazbenih kritičara, koji su cijenili njen školovan glas i profinjenost interpretacije.

Od tada je Anica Zubović redoviti gost većine ondašnjih jugoslavenskih festivala; Opatijskog, Splitskog, Zagrebačkog, Beogradskog, Krapinskog i brojnih putujućih. 1959. godine, Anica se preselila (sa drugim mužem i sinom) iz Zagreba u Beograd. Od tada je njena karijera počela posustajati, tako da je već krajem šesdesetih bila praktično izvan očiju šire publike. Nakon smrti svog trećeg supruga 1981. vratila se u Zagreb, i pjevala u Zboru Radio Zagreba, sve do svog umirovljenja.

Danas Anica Zubović živi kao skromni penzioner u Domu umirovljenika na Trešnjevci (Grebengradska ulica) u Zagrebu.

Diskografija

uredi

Samostalne ploče:

 • Bršljan (10", Album) PGP RTB 1962.
 • Nikad neće proći leto (7", EP) PGP RTB 1966.
 • Srećan put (7", EP) Jugoton 1967.
 • Budi moja zadnja ljubav (7", EP) PGP RTB 1968.
 • Igra / Sedamnaest mu je godina (7", Single) Beograd Disk 1971.

Kompilacije:

 • Opatija 59 (I. Ploča) (10") Stih U Pijesku Jugoton 1959.
 • Festival zabavne muzike Opatija 60 (LP) Predosećanje Jugoton 1960
 • Opatija 61 (LP) Tišina Bez Suza PGP RTB 1961.
 • Pesma Leta 67 (10") Budi moja zadnja ljubav PGP RTB 1967.
 • Šlageri 60-tih 3 (CD) Deo tebe, Pada sneg PGP RTS 2000.
 • Šlageri 60-tih 4 (CD) Ljubavna pesma PGP RTS 2000.

Vanjske poveznice

uredi