Gavrilo II Sarajevac

Gavrilo II Mihić, Mihajlović, u istoriji poznat kao Gavrilo II Sarajevac bio je 31. patrijarh srpske crkve (1752. godine).

Gavrilo II Sarajevac
Datum smrti 1752.

Nakon smrti mitropolita dabrobosanskog Meletija, 1741. godine, na njegovo mesto je došao Gavrilo. Rodom je bio iz Sarajeva. Po ocu Mihajlu prezivao se „Mihajlović“. Međutim dva zapisa ga nazivaju „Mikić“, a Radoslav M. Grujić i Vojislav Bogićević „Mihić“.

Već prve godine svoga arhipastirskog rada potpisao je prolog koji je jeromohah Atanasije Kecman poklonio manastiru Rmnju, za svoj večni pomen i njegovog sina prezvitera Save.

Ime mitropolita Gavrila, koji je osvećivao antiminse počevši od 1749. godine, nalazi se na antiminsima sve do 1754. godine kada već nije bio više živ. Zato je na dva mesta i izbrisano njegovo ime, jer su izdati posle njegove smrti, a potpisao ih je arhijerej koji ih je izdavao za bogoslužbenu upotrebu.

Po nalogu patrijarha pećkog Atanasija II Gavrilovića, mitropolit Gavrilo je hirotonisao arhimandrita Simeona Končarevića za episkopa dalmatinskog u manastiru Dužima i o tome mu izdao odgovarajuću gramatu 15. septembra 1751. godine.

Pre nego što je izabran za patrijarha pećkog, zbačen je sa mesta mitropolita dabrobosanskog u mesecu maju 1752. godine. Istog meseca i godine izveden je na sud u Sarajevu pred vezira Ahmet-pašu Ćuprilića.

Zbačeni mitropolit Gavrilo je iste godine postao pećki patrijarh posle Atanasija II, a berat o postavljenju mu je izdat 6. oktobra 1752. godine, ali je pre isteka pedeset dana od izdavanja fermana umro, a na njegovo mesto je postavljen Gavrilo III Nikolin koji je bio mitropolit niški.

Patrijarh Gavrilo II Mihajlović nije ni ustoličen, a patrijaraški presto je predao pet dana pre svoje smrti.

Literatura uredi

Prethodnik:
Atanasije II Gavrilović
patrijarh srpski
17521752.
Nasljednik:
Gavrilo III