Vikentije Stefanović

Vikentije Stefanović je bio 33. patrijarh srpske crkve (1758.).

Vikentije Stefanović
Datum smrti 1758.
Prethodnik Gavrilo III
Naslednik Pajsije II Grk

Monaški čin je primio u nekom od fruškogorskih manastira, pošto je bio vaspitanik Karlovačke mitropolije. Bio je arhiđakon na dvoru karlovačkog mitropolita Vikentija Jovanovića. Kao arhiđakom vršio je i dužnost vizitatora mitropolita Vikentija, kome je podnosio pismene referate o svojim vizitacijama. Takođe je za vreme zatočenja episkopa bačkog Visariona Pavlovića upravljao Bačkom eparhijom.

Posle poraza mitropolita Vikentija u borbi protiv Vladike Visariona i drugih episkopa, bio je zajedno sa generalnim sekretarom Pavlom Nenadovićem i sekretarom Matulajem, 1736. godine, zatvoren nekoliko nedelja.

Pre dolaska za patrijarha pećkog bio je mitropolit beogradski. Kao mitropolit beogradski posetio je manastir Dečane. O toj njegovoj poseti ostao je zapis u kome se kaže da je „26. juna 1753. godine posetio svetu obitelj manastir Dečane, i poklonio se svetim moštima svetog kralja Stefana i sestre mu Jelene i da je dao 11 zlatnika i 11 groša“.

Kada je postao patrijarh Vikentije je otputovao u Carigrad, gde je naprasno umro verovatno od posledica trovanja, 1758. godine.

Literatura uredi

Prethodnik:
Gavrilo III
patrijarh srpski
17581758.
Nasljednik:
Pajsije II Grk