Otvori glavni meni
Kirilo II
Prethodnik Gavrilo IV Grk
Naslednik Vasilije Jovanović-Brkić

Kirilo II je bio 36. patrijarh srpske crkve od 1759.--1763. godine, nakon patrijarha Gavrila IV. Bio je Grk po nacionalnosti, kao i njegova dva prethodnika Gavrilo IV i Pajsije II.

Kada su Turci smenili patrijarha Gavrila IV, za novog patrijarha postavljen je 1759. godine Kirilo II. Za njegovo vreme je u Sarajevu umro mitropolit dabro-bosanski Pajsije Lazarević, 2. februara 1759. godine, te je patrijarh Kirilo II umesto njega za mitropolita dabro-bosanskog, 21. marta 1759. godine, premestio mitropolita novobrdskog Vasilija Brkića. Novi mitropolit dabro-bosanski je tek u decembru 1760. godine doшao u Sarajevo.

Kao patrijarh, nije bio omiljen od srpskih episkopa, jer je Patrijarшiju joш viшe zadužio. U Niшu je održao jedan sastanak sa srpskim episkopima i viđenijim nastojateljima na kome je predloženo da se umoli bivшi patrijarh Gavrilo III da se vrati na presto srpskih patrijarha, jer je on jedini bio sposoban da spase Patrijarшiju bede i duga u koji je zapala. Patrijarh Gavrilo je to odbio.

Kotorski providur Zusta kaže da je mitropolit dabro-bosanski intrigama podrio patrijarha Kirila II pa je, 1763. godine, zaseo na stolicu Svetog save, ali su srodnici svrgnutog patrijarha Kirila II optužili novog patrijarha u Carigradu kao izdajicu i uhodu, te je patrijarh Vasilije bio svrgnut i poslat u zatočenje na ostrvo Kipar.

LiteraturaUredi / Уреди

Prethodnik:
Gavrilo IV Grk
patrijarh srpski
17591763.
Nasljednik:
Vasilije Jovanović-Brkić