Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu je član Univerziteta u Beogradu, nastao izdvajanjem iz Filozofskog fakulteta školske 1960/61. godine. Nalazi se na Studentskom trgu 3, između zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu i zadužbine Ilije M. Kolarca. Dekan Fakulteta je prof. dr Iva Draškić Vićanović, a Prodekani su prof. dr Balša Stipčević (za nastavu), prof. dr Nenad Tomović (za naučni i stručni rad), prof. dr Anete Đurović (za međunarodnu saradnju) i prof. dr Saša Moderc (za finansije).

Filološki fakultet


Filološki fakultet, ulaz sa Studentskog trga.

Datum osnivanja 1960.
Tip državni
Univerzitet Univerzitet u Beogradu
Sedište Beograd (Srbija)
Dekan Iva Draškić Vićanović
Broj odseka 31
Mrežno mesto http://www.fil.bg.ac.rs/

Historija uredi

Razvoj filoloških disciplina u Srbiji uredi

Institucionalizovano izučavanje filoloških disciplina postoji u novovekovnoj Srbiji još od vremena ustanovljenja Velike škole u Beogradu 1808. godine, u kojoj su se učili srpski i nemački jezik.

Istorija visokog školstva u Srbiji počinje sa osnivanjem Liceja kneževine Srbije 1838. godine u Kragujevcu. Nastava stranih jezika je i zakonski utemeljena 1839. godine, kada se pored nemačkog u nastavni plan uvodi i francuski jezik. Dve godine kasnije, 1841. Licej je preseljen u Beograd.

Na temelju Liceja, knjaz Mihailo je 1863. godine osnovao Veliku školu (Akademiju) koja je useljena u zadužbinu kapetana Miše Anastasijevića na Velikoj pijaci (danas: Studentski trg). U toj zgradi se danas nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu i Katedra za srpski jezik Filološkog fakulteta. Velika škola je bila podeljena na tri fakulteta: Filozof(ij)ski, Tehnički i Naučni.

Filozofski fakultet Velike škole podeljen je 1873. godine na dva odseka: Filološko-istorijski i Prirodno-matematički. Katedra za slovensku filologiju i istoriju svetske književnosti postojala je od 1873. godine, a iz nje se 1876. godine izdvojila Katedra za srpsku i slovensku književnost. Filološko-istorijski odsek je kasnije, 1896. godine, podeljen na Lingvističko-literarni i Istorijsko-geografski. Na Lingvističko-literarnom odseku stručni predmeti su bili: Srpska i slovenska filologija, Istorija srpske i jugoslovenske književnosti, Latinski i grčki jezik i književnost, Francuski i nemački jezik i književnost i Teorija književnosti.

Utemeljenje Beogradskog univerziteta 1905. god. dalo je nov polet filološkim disciplinama koje su se razvijale u organizacionom okviru Filozofskog fakulteta do 1960. godine, kada je osnovan Filološki fakultet.

 
Filološki fakultet, ulaz iz Knez Mihajlove ulice.

Filološki fakultet (1960) uredi

Filološki fakultet je postao samostalna nastavna i naučna ustanova izdvajanjem iz Filozofskog fakulteta školske 1960/61. godine.

Neposredno po izdvajanju, Fakultet je imao jedanaest nastavnih grupa: Srpskohrvatski jezik, Jugoslovenska književnost, Jugoslovenska i svetska književnost, Slavistika, Francuski jezik, Italijanski jezik, Engleski jezik, Nemački jezik, Opšta književnost, Orijentalna filologija i Albanologija.

Postdiplomske odnosno magistarske studije uvedene su školske 1961/62. godine.

Od 1996. godine u Kragujevcu počinje sa radom Nastavno odeljenje Filološkog fakulteta, sa studijskim grupama za srpski, engleski, francuski, španski i nemački jezik i njihove književnosti. 2002. godine ovo odeljenje, odlukom Vlade Republike Srbije, dobija samostalnost i, zajedno sa odeljenjem za muzičke umetnosti FMU i odeljenjem primenjenih umetnosti FPU, spaja se u jedinstven fakultet, Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu (skraćeno FILUM).

Katedre uredi

Fakultet ima 15 samostalnih katedri:

Posebnu jedinicu Fakulteta predstavlja Seminar za društvene nauke, koji organizuje nastavu filozofije, kulturologije, socijalne ekologije i psihologije za sve studijske grupe.

Naučni centri uredi

Na Fakultetu ima 5 posebnih naučnih centara:

  1. Centar za postdiplomske i doktorske studije
  2. Međunarodni slavistički centar
  3. Centar za srpski jezik kao strani
  4. Centar za naučnoistraživački rad i izdavačku delatnost
  5. Centar za Istočnu Aziju

Izdavačka delatnost uredi

Fakultet izdaje sledeće periodične publikacije:

  • Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor (od 1921. godine)
  • Anali Filološkog fakulteta (od 1961. godine)
  • Filološki pregled (glasilo Fakulteta od 1997. godine)

Od 1961. izlazi i serija monografskih publikacija Monografije Filološkog fakulteta, u kojoj je do sada objavljeno preko 80 doktorskih disertacija i ostalih monografskih radova.

Eksterni linkovi uredi


  Fakulteti Univerziteta u Beogradu

Arhitektonski  Bezbednosti  Biološki  Veterinarske medicine  Geografski  Građevinski  Defektološki  Ekonomski  Elektrotehnički  Matematički  Mašinski  Medicinski  Organizacionih nauka  Političkih nauka  Poljoprivredni  Pravni  Pravoslavni bogoslovski  Rudarsko-geološki  Saobraćajni  Sporta i fizičkog vaspitanja  Stomatološki  Tehnološko-metalurški  Učiteljski  Farmaceutski  Fizički  za Fizičku hemiju  Filozofski  Filološki  Hemijski  Šumarski