Univerzitet u Beogradu

(Preusmjereno sa stranice Beogradski univerzitet)

Univerzitet u Beogradu je najstarija i najveća institucija visokog obrazovanja u Srbiji. Nastavno osoblje broji preko 7.000 članova, a univerzitet pohađa 89.827 studenata na oko 150 programa osnovnih studija i 1.700 postdiplomaca. Od osnivanja, Univerzitet je obrazovao više od 346.000 diplomiranih stručnjaka različitih profila, oko 22.700 magistara, oko 28.000 specijalista i preko 13.200 doktora nauka[2].

Univerzitet u Beogradu
Универзитет у Београду
Velika škola
lat. Universitas Belgradensis
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1808.
Administracija
RektorVladimir Bumbaširević
Akademsko osoblje4,289
Studenti
Broj studenata89,827[1]
UdruženjaERASMUS, Mreža univerziteta Balkana, AUE
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Beograd
Grad Beograd
Srbija
Kampusurbani
Službene stranice
www.bg.ac.rs

Univerzitet u Beogradu je sačinjen od 31 fakulteta i 8 naučnih istraživačkih instituta i poseduje sistem univerzitetskih biblioteka i računskih centara.

Istorijat uredi

 
Prvih osam redovnih profesora

Beogradski univerzitet je osnovan 24. septembra 1863. godine kao Velika škola, koja je 1905. zvanično prerasla u univerzitet, što je značilo reformu iz korena. Sav nastavni kadar Velike škole tada je raspušten i izbor novog nastavnog kadra poveren osmorici najvećih stručnjaka koji su bili prvih osam redovnih profesora Beogradskog univerziteta. Bili su to: Jovan Žujović, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Andra Stevanović, Dragoljub Pavlović, Milić Radovanović i Ljubomir Jovanović.

1905. godine Beogradski univerzitet je imao 16 redovnih i 18 vanrednih profesora i 778 studenata. U njegov sastav ulazili su Filozofski, Pravni i Tehnički fakultet kao i Bogoslovski fakultet.

U vreme Kraljevine Jugoslavije bio je veoma jak revolucionarni studentski pokret na Beogradskom univerzitetu.

Nastava je bila obustavljena za vreme rata. Posle oslobođenja Beograda univerzitet je ponovo počeo sa radom i tako je 5. decembra 1944. godine formirana Komisija za obnovu univerziteta. Članovi ove komisije bili su: biolog Siniša Stanković, psiholog Borislav Stevanović, istoričar Vasa Čubrilović, fizičar Sreten Šljivić, psiholog Baja Bajić, fiziolog Jevrem Nedeljković, pravnik Jovan Đorđević, fiziolog Stevan Đelineo, zatim književni istoričar Petar Kolendić, koji je odmah podneo ostavku, pa hemičar Aleksandar Leko i fitopatolog Mladen Josifović.

Iz Beogradskog univerziteta nastali su Univerzitet u Novom Sadu (1960), Univerzitet u Nišu (1965), Univerzitet u Prištini (1970), Univerzitet u Podgorici (1974) i Univerzitet u Kragujevcu (1976).

Rektor uredi

Od 1. oktobra 2012. rektor je akademik Vladimir Bumbaširević. Podatke o ranijim rektorima, od osnivanja do danas možete videti na strani:

Fakulteti uredi

 
Zgrada Rektorata, Kapetan-Mišino zdanje

Napomene uredi

  1. „University of Belgrade”. Mastersportal.com. Arhivirano iz originala na datum 2022-10-26. Pristupljeno 14 June 2012. 
  2. Zvanična statistika Univerziteta u Beogradu[mrtav link]

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi


  Fakulteti Univerziteta u Beogradu

Arhitektonski  Bezbednosti  Biološki  Veterinarske medicine  Geografski  Građevinski  Defektološki  Ekonomski  Elektrotehnički  Matematički  Mašinski  Medicinski  Organizacionih nauka  Političkih nauka  Poljoprivredni  Pravni  Pravoslavni bogoslovski  Rudarsko-geološki  Saobraćajni  Sporta i fizičkog vaspitanja  Stomatološki  Tehnološko-metalurški  Učiteljski  Farmaceutski  Fizički  za Fizičku hemiju  Filozofski  Filološki  Hemijski  Šumarski