ERASMUS je program akademske razmene koji je današnja Evropska unija pokrenula 1987. godine. Od januara 2014. novi program pod nazivom ERASMUS plus objedinio je sve programe EU u polju obrazovanja i neformalnog obrazovanja, treninga, mladih i sporta. ERASMUS je od 1994. pa sve do 1999. bio deo Socrates programa zajedno sa nekoliko drugih programa unije. Od 2000. Socrates program postao je Socrates II, a od 2007. do 2013. program Socrates II zamenjen je Programom celoživotnog obrazovanja 2007-2013.. Program je namenjen mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja, namenjen student ima, profesorima i visokoškolskim institucijama. U programu učestvuje ukupno 32 evropske zemlje.

Logo programa ERASMUS

Studentima visokoškolskih ustanova, u državama koje u programu učestvuju, ERASMUS omogućuje studiranje u drugoj državi u trajanju od 3 do 12 meseci. Iako središnji deo ovoga programa zauzima razmena studenata među univerzitetima država ERASMUS programa, on takođe podstiče i razmenu profesora, transnacionalni razvoj nastavnih programa i panevropske tematske mreže.

Tokom 1989. godine Biro za implementaciju Erasmus programa pozvao je 32 bivša Erasmus studenta na evaluacioni sastanak u Gentu u Belgiji. Nedostatak vršnjačke podrške izdvojen je kao glavno pitanje, ali je takođe bio i pokretačka snaga prilikom stvaranja Erazmus studentske mreže (Erasmus Students Network). Organizacija podržava studente iz programa Erasmus i drugih bilateralnih sporazuma i sarađuje sa nacionalnim agencijama kako bi šružila podršku međunarodnim studentima. Od 23. jula 2020. godine, Erasmus studentska mreža sastoji se od 534 lokalna udruženja („sekcije“) u 42 zemlje, uključijući i Srbiju i ima više od 15.000 volontera širom Evrope.

Spoljašnje veze uredi