Benevento (latinski: Beneventum) je glavni grad istoimene talijanske provincije - Benevento u regiji - Kampanija od 60 797 stanovnika. [1]

Benevento
Comune di Benevento
Panorama grada
Panorama grada
Koordinate: 41°08′N 14°47′E / 41.133°N 14.783°E / 41.133; 14.783
Država  Italija
regija Kampanija
provincija Benevento (BN)
Vlast
 - gradonačelnik Fausto Pepe
Površina
 - Ukupna 129 km²
Visina 135
Stanovništvo (2012.)
 - Grad 60 797 [1]
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 82100
Pozivni broj 0824
Službena stranica www.comune.benevento
Karta
Benevento is located in Italija
Benevento
Benevento
Benevento na karti Italije

Benevento je zbog kompleksa Santa Sofia, zajedno sa još 7 lokacija uvršten 2011. kao Langobardski centri Italije na UNESCO - vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi[2]

Geografske karakteristikeUredi

Benevento leži ušću rijeka Sabato i Calore Irpino, okružen planinama Apeninskog masiva udaljen oko 50 km sjeveroistočno od regionalnog centra Napulja.

HistorijaUredi

antički Maloeis / Malieis (kako se tada zvao) bio je prijestolnica Samnita, koji su se tu sklonili nakon poraza od Rimske republike - 314. pne. Izgleda da nije pao u rimske ruke sve dok Pir nije odsustao od odbrane Sicilije. Grad mu je služio kao baza u posljednjem pohodu na Južnu Italiju, koju je napustio, nakon neodlučne bitke kod Beneventa 275. pne.

Rimljani su svoju koloniju onovali kod Beneventa 268. pne., ali su joj tada promenili ime zbog praznovjerja u Benevento, jer male zbači loše, a bene - dobro . Benevento je ostao pod vlašću Rimljana i za vrijeme Punskih ratova i socijalnih ratova. Pozicija Beneventa je strateški odlična, jer grad štite sa dvije rijeke, a njegove srednjovjekovne zidine duge 2 milje, vjerovatno su slijedile starije antičke, koje je Totila razorio do temelja. Benevento je bio raskrsnica šest puteva, pa je oduvijek bio pvrlo prometan grad. Trajanov slavoluk iz 114. je jedan od najbolje očuvanih rimskih struktura u Kampanji.

 
Trajanov slavoluk
 
Kneževina Benevento oko 1000. godine

Totila je 545. razorio zidine grada do temelja, a grad je opljačkao. Nedugo nakon toga Benevento je postao prijestolnica moćnoga langobardskoga - Vojvodstva. Langobardi su bili tu prisutni i prrije osvajanja Padske nizine. Vojvodstvo su osnovali 576. vojnici pod vođstvom Zota. Bili su nezavisni od Langobardskoga kralja. Zota je nasledio Arehis I, koji je zauzeo Capuu i Crotone, i opljačkao bizantski Amalfi, ali nije uspio zauzeti Napulj. Nakon njegove vlasti, Bizantu je ostao jedino Napulj, Amalfi, Gaeta, Sorrento, vrh Kalabrije i primorski gradovi Apulije. Benevento je zauzeo neke bizantske posjede, ali je njegov glavni neprijatelj bilo Langobarska kraljevina, čiji su se vladari mješali u izbor beneventanskih vladara. Sa krahom Langobardske kraljevine 773. pod naletom Franaka je jedan dio teritorije Vojsvodstva predan Papinskoj državi, pa je zato vojvodstvo uzdignuto na nivo Kneževine pod Arehis II. Benevento se spominjao tada kao druga Pavija - Ticinum geminum, nakon što su Langobardi izgubili svoju prijestolnicu. Ali ta kneževina nije dugo živjela, jer je Salerno izašao iz nje 851. Vojvoda Pandolfo je ponovo ujedinio - Malu Lombardiju po poslednji put. Nešto prije smrti - 981. dobio je titulu Vojvode od Spoleta, od cara Otona I. Ali su se Benevento i Sorrento pobunili protiv njegovog sina - Pandolfa II.

Tokom 11. vijeku pojavljuju se njemački vladari u južnoj Italiji. Henrik II je 1022. osvojio je Capuu i Benevento, ali se se vratio nakon neuspjele opsade Troje. Slično je prošao 1038. i Konrad II. Tih godina su tri vojvodstva Južne Italije; Benevento, Capua i Salerno ) bila jako okupirana međusobnim ratovima i sporovima, pa je to omogućilo laki prodor Normana koji su od najamne vojske, postali vladari južne Italije. Najusješniji od njih bio je Robert Guiscard, koji je 1053. zauzeo Benevento. Najpre mu je Henrik III odobrio da osvoji grad 1047. Henrik III je predao Benevento papi kao zamenu za biskupiju Bamberg 1077. Nadbiskup Beneventa je započeo savezništvo sa Normanima, pa je otpušten. Benevento je ostao pod vlašću papa od tada, sve do 1806., kao ključni grad za papinsku moć u južnoj Italiji. Za Napoleonskih ratova Benevento je osvojila francuska vojska i predala ga Talleyrandu, da vlada njime, ali on nije nikad vladao njime. Benevento je 1815. vraćen papama. U sastav Kraljevine Italije je ušao prilikom ujedinjenja Italije 1860.

Znamenitosti BeneventaUredi

AntikaUredi

Značaj Beneventa vidi se po mnoštvu antičkih ostataka.

  • Trajanov slavoluk, koji je izgrađen 114.
  • Antički teatar blizu katedrale. Izgradio ga je Hadrijan, a kasnije proširio Karakala. Može smestiti 10 000 gledalaca.
  • kriptoportik, dugačak 60 metara, a nekad 520 metara
  • Cigleni luk zvan Luk Sakramenta
  • Ponte Leprozo, most preko reke blizu centra grada
  • terme

Crkva svete SofijeUredi

Izgrađena je za vreme Langobarda 760. Jedan je od najznačajnijih primera evropske arhitekture. Crkva je svojevremeno bila oslikana bizantskim freskama. Bila je gotovo uništena u potresu 1688., pa je ponovo izgrađena u baroknom obliku. Originalne forme su sakrivene.

KatedralaUredi

Katedrala datira iz 9. veka. Ponovo je izgrađena 1114. Fasada je urađena u Pizanskom gotskom stilu.Vrata su primer romaneskne umetnosti i potiču sa početka 13. veka. Masivni toranj sa zvonima izgrađen je 1269.

Zamak BeneventoUredi

Zamak Benevento je poznat kao Roca dei Retori ili Roca di Manfredi. Nalazi se na najvišoj tački grada i dominira nad dolinom sa dve reke. To mesto su davno koristili i Samniti. Benediktinci su tu imali manastir. Dobio je ime u srednjem veku, kada su papini namesnici, tj retori imali tu svoje sedište.

PrivredaUredi

Benevento je danas trgovački centar poljoprivrednog kraja, u kom se najviše uzgajaju žitarice, masline, grožđe i povrće. Grad ima i nešto industrije koja proizvodi konditorske proizvode, torte od badema, biskvite i čokolade, uz to se proizvodecigle, šibice, vina i poljoprivredne mašine. [3]

Benevento je u Italiji poznat po svom likeru - Strega. [3]

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 "ITALY: Campania" (engleski). Citypopulationde. http://www.citypopulation.de/Italy-Campania.html. Pristupljeno 04. 07. 2013. 
  2. "Longobards in Italy. Places of the Power (568-774 A.D.)" (engleski). UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/1318. Pristupljeno 04. 07. 2013. 
  3. 3,0 3,1 "Benevento" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/60700/Benevento. Pristupljeno 04. 07. 2013. 

Vanjske vezeUredi

  Wikimedia Atlas of Italy