Kalabrija

(Preusmjereno sa stranice Calabria)
Regione Calabria
Glavni grad Catanzaro
Predsjednik Agazio Loiero
(L'Unione)
Pokrajine Catanzaro
Cosenza
Crotone
Reggio Calabria
Vibo Valentia
Broj općina 409
Površina 15,081 km²
  10. u Italiji (5.0 % Italije)
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno

 - Poredak
 - Gustoća


2,011,466
10. (3.5 %)
133/km²
Mapa pokazuje položaj regije Calabria u Italiji

Kalabrija, bivši Brutium, je regija u južnoj Italiji, koja obuhvaća "vrh" talijanske "čizme", južno od Napulja. Na sjeveru graniči s regijom Basilicata, na zapadu joj je Tirensko more, a na istoku Jonsko more. Između regije Kalabrija i Sicilije je Mesinski tjesnac. Površina regije je 15.080 km², a ima oko 2,05 milijuna stanovnika.

Provincije uredi

 
Satelitska slika Kalabrije

Regija se sastoji od 5 provincija:

Posle pobuna Katancaro je postao sedište regije 1970. Pre je sedište bilo u Ređo Kalabriji.

Povijest uredi


Kalabriju najpre naseljavaju italska plemena, pa onda dolazi grčka kolonizacija. Kalabrija sa Sicilijom je činila ključni deo Velike Grčke. Grcima je Kalabrija imala strateški značaj zbog kontrole Mesinskog tesnaca. Prva naselja tog doba su Region (Ređo Kalabrija), Sibaris, Kroton i Lokri.

Italska plemena su pokorila Grke. To su bila oskanska plemena sa severa, uključujući ogranak Samnita, zvan Lukanci, te deo Lukanaca zvan Bruti. Bruti su osnovali glavne gradove Kalabrije, uključujući Kosencu. Kalabrija se u antičko doba zvala Brutij. Regija je zatim dugo bila u sastavu rimskog carstva.

Posle pada rimskog carstva usledio je razorni Gotski rat, od koga se ta oblast nije vekovima oporavila. Dolazi pod vlast Vizantije. Malarija se raširila, tako da se stanovništvo povuklo u unutrašnjost. Kalabrija je bila neprekidno na udaru pirata i zato je ostala skoro bez stanovništva. Grčki manastiri su bili jedina tvrđava kulture tog doba.

Normani istiskuju Vizantiju sa tog područja 1060, te se tu posle nekog vremena formira Napuljska kraljevina, koja se održala do ujedinjenja Italije 1861. Kraljevstvo je bilo pod raznim vladarima: Habsburgovcima i iz Austrije i iz Španije, Burbonska dinastija, te Napoleonov general Murat.

U Kalabriji na Aspromontu bila je jedna od čuvenih bitaka Garibaldijevog ujedinjenja Italije.


Jezik uredi

Transport uredi

Aerodromi uredi

  • Aeroporto di Crotone-Sant'Anna (CRV)
  • Aeroporto di Lamezia-Sant'Eufemia (SUF)
  • Aeroporto dello Stretto (REG)

Morske luke uredi

Turističke lokacije uredi

Sveučilišta uredi

Najpoznatiji nogometni timovi uredi

Vanjske veze uredi