Pisa je grad u Toskani, središnja Italija, na desnoj obali ušća rijeke Arno u Ligursko more. Glavni je grad provincije Pise. Grad je svjetski poznat po svome slavnom zvoniku.

Kosi toranj u Pisi.
Pogled na grad Pisu viđen s Kosog tornja.

Pisa se prostire na području od 185 km² na kojem živi 90,482 stanovnika. Gustoća naseljenosti je 489 st./km². Najviša točka grada nalazi se na 4 m. Svetac zaštitnik grada je sveti Ranieri koji se slavi 17. lipnja.

Prirodne odlike uredi

Grad Piza nalazi se u središnjem delu Italije, 80 km zapadno od Firence, sedišta pokrajine. Grad se nalazi u nekad močvarnoj ravnici pored reke Arno, svega par kilometara pre njenog ulivanja u Tirensko more, zapadno od grada.

Klima u gradu je sredozemna.

Istorija uredi

Područje Pize bilo je naseljeno još u praistoriji. Prvi poznati stanovnici bili su Etrurci, koji su na mestu grada osnovali trgovište. Rimljani su područje pokorili oko 180. g. pne. i u sledećim vekovima ovde nastaje grad sa lučkim delatnostima. U vekovima posle pada starog Rima Piza je promenila mnogo gospodara (Ostrogoti, Vizantinci, Langobardi, Papska država).

Zlatno doba grada nastaje u vremenu od 11. do 14. veka kada Piza postaje samostalni grad-država i pomorska sila na Sredozemlju. Međutim, u 15. veku grad zauzimaju Medičijevi i Piza postaje deo Firentinske države. Sledećih vekova grad polako gubi živost. Ni priključenje novoosnovanoj Italiji 1859. g. nije doneo novi razvoj. Tek nekoliko prethodnih decenija grad se oporavio i oživeo zahvaljujući razvoju turizma.

Stanovništvo uredi

Piza danas ima oko 87.000 stanovnika, mahom Italijana. Tokom proteklih decenija u grad se doselilo mnogo doseljenika iz inostranstva.

Privreda uredi

Zahvaljujući prvorazrednoj turističkoj znamenitosti krivom tornju u Pizi, Piza je danas važno turističko odredište. Ovo baca u senku razvijenu gradsku industriju i bogat poljoprivredni kraj oko grada.

U gradu je i najvažniji Aerodrom cele Toskane - Galileo Galilej.

Slavne osobe povezane s Pisom uredi

Promet uredi

Zračna luka uredi

U Pisi se nalazi Zračna luka Galielo Galilei. Do centra grada dolazi se gradskim busom za 10 minuta – autobusna linija L.A.M. Rossa (Linea ad Alta Mobilità) povezuje zračnu luku, središnji željeznički kolodvor i Piazzu dei Miracoli. Drugi način dolaska do centra je 5-minutna vožnja vlakom.

Busevi uredi

Lokalni autobusni prijevoz u Pisi obavlja Compagnia Pisana Trasporti (CPT). Međugradski autobusni prijevoz polazi s glavnog autobusnog kolodvora na Piazzi Sant'Antonio.

Terravision Arhivirano 2007-05-04 na Wayback Machine-u djeluje kao izravni autobusni prijevoznik od zračne luka Pisa do firentinske željezničke stanice Santa Maria Novella.

Vlakovi uredi

Grad poslužuju tri željezničke stanice: Pisa Centrale, Pisa Aeroporto i Pisa San Rossore.

Pisa Centrale je glavni željeznički kolodvor smješten duž tirenske žljezničke pruge. Povezuje izravno Pisu s nekoliko drugih važnih talijanskih gradova poput Rima, Genove, Torina, Napulja, Livorna, Grosseta i Firence.

Pisa San Rossore povezuje grad s Luccom (25 minuta od Pise) i Pistoiom, a također se može doći do njega s kolodvora Pisa Centrale. Ovo je manji željeznički kolodvor smješten blizu Kosog tornja.

Pisa Aeroporto povezuje zračnu luku sa središnjim željezničkim kolodvorom kao i s gradom Firencom. Nalazi se uz Međunarodnu zračnu luku Galileo Galilei.

Automobil uredi

Pisa ima dva izlaza na A11 autocestu Genova-Livorno, Pisa Nord i Pisa Centro-aeroporto.

Pisa Centro vodi posjetitelje prema centru grada.

Sport uredi

Nogomet je glavni sport u Pisi; lokalni klub, Pisa Calcio, trenutno igra u talijanskoj Serie B (druga najviša liga), a tijekom 1980-ih i 1990-ih dosegao je svoje povijesne vrhunce posjedujući nekoliko igrača svjetske klase poput Diega Simeonea i Dunge.

Gradovi pobratimi uredi

Galerija uredi

Vanjske veze uredi