Popis gradova u Hrvatskoj

U Hrvatskoj službeno postoji 127 gradova. Po statistici UN-a gradom se smatra naselje veće od 40.000 stanovnika.

Zagreb
Split
Rijeka
Osijek
Zadar
Slavonski Brod
Pula
Karlovac
Varaždin
Šibenik
Ime Županija Stanovnika Pozivni broj Poštanski broj Registarski broj
Zagreb Grad Zagreb 790.017 01 10 000 ZG
Split Splitsko-dalmatinska 167.121 021 21 000 ST
Rijeka Primorsko-goranska 127.498 051 51 000 RI
Osijek Osječko-baranjska 84.104 031 31 000 OS
Zadar Zadarska 70.674 023 23 000 ZD
Slavonski Brod Brodsko-posavska 53.473 035 35 000 SB
Velika Gorica/ Zagrebačka 63.517 01 10 410 ZG
Karlovac Karlovačka 59.395 047 47 000 KA
Pula Istarska 57.191 052 52 100 PU
Sisak Sisačko-moslavačka 52.236 044 44 000 SK
Šibenik Šibensko-kninska 34.302 022 22 000 ŠI
Varaždin Varaždinska 49.075 042 42 000
Dubrovnik Dubrovačko-neretvanska 28.434 020 20 000 DU
Bjelovar Bjelovarsko-bilogorska 41.869 043 43 000 BJ
Samobor Zagrebačka 36.206 01 10 430 ZG
Vinkovci Vukovarsko-srijemska 35.912 032 32 100 VK
Kaštela Splitsko-dalmatinska 34.103 021 21 212 ST
Vukovar Vukovarsko-srijemska 31.670 032 32 000 VU
Koprivnica Koprivničko-križevačka 30.994 048 48 000 KC
Čakovec Međimurska 30.455 040 40 000 ČK
Đakovo Osječko-baranjska 30.092 031 31 400 DJ
Požega Požeško-slavonska 28.201 034 34 000
Sinj Splitsko-dalmatinska 25.373 021 21 230 ST
Kutina Sisačko-moslavačka 24.597 044 44 320 KT
Petrinja Sisačko-moslavačka 23.413 044 44 250 SK
Zaprešić Zagrebačka 23.125 01 10 290 ZG
Virovitica Virovitičko-podravska 22.618 033 33 000 VT
Križevci Koprivničko-križevačka 22.324 048 48 260
Solin Splitsko-dalmatinska 19.011 021 21 210 ST
Poreč Istarska 17.460 052 52 440 PU
Našice Osječko-baranjska 17.320 031 31 500 NA
Jastrebarsko Zagrebačka 16.689 01 10 450 ZG
Županja Vukovarsko-srijemska 16.383 032 32 270 ŽU
Sveti Ivan Zelina Zagrebačka 16.268 01 10 380 ZG
Nova Gradiška Brodsko-posavska 15.833 035 35 400 NG
Sveta Nedelja Zagrebačka 15.506 01 10 431 ZG
Omiš Splitsko-dalmatinska 15.472 021 21 310 ST
Metković Dubrovačko-neretvanska 15.384 020 20 350 DU
Knin Šibensko-kninska 15.190 022 22 300 ŠI
Ogulin Karlovačka 15.054 047 47 300 OG
Slatina Virovitičko-podravska 14.819 033 33 520 SL
Ivanić Grad Zagrebačka 14.723 01 10 310 ZG
Vrbovec Zagrebačka 14.658 01 10 340 ZG
Ivanec Varaždinska 14.434 042 42 240
Novska Sisačko-moslavačka 14.313 044 44 330 KT
Dugo Selo Zagrebačka 14.300 01 10 370 ZG
Rovinj Istarska 14.234 052 52 210 PU
Novi Marof Varaždinska 13.857 042 42 220
Makarska Splitsko-dalmatinska 13.716 021 21 300 MA
Daruvar Bjelovarsko-bilogorska 13.243 043 43 500 DA
Trogir Splitsko-dalmatinska 12.995 021 21 220 ST
Gospić Ličko-senjska 12.980 053 53 000 GS
Krapina Krapinsko-zagorska 12.950 049 49 000 KR
Umag Istarska 12.901 052 52 470 PU
Pleternica Požeško-slavonska 12.883 034 34 310
Opatija Primorsko-goranska 12.719 051 51 410 RI
Labin Istarska 12.426 052 52 220 PU
Valpovo Osječko-baranjska 12.327 031 31 550 OS
Duga Resa Karlovačka 12.114 047 47 250 KA
Belišće Osječko-baranjska 11.786 031 31 551 OS
Garešnica Bjelovarsko-bilogorska 11.630 043 43 280 BJ
Crikvenica Primorsko-goranska 11.348 051 51 260 RI
Beli Manastir Osječko-baranjska 10.986 031 31 300 BM
Ploče Dubrovačko-neretvanska 10.834 020 20 340 DU
Trilj Splitsko-dalmatinska 10.799 021 21 240 ST
Otočac Ličko-senjska 10.411 053 53 220 GS
Donji Miholjac Osječko-baranjska 10.265 031 31 540 NA
Imotski Splitsko-dalmatinska 10.213 021 21 260 IM
Glina Sisačko-moslavačka 9.868 044 44 400 SK
Benkovac Zadarska 9.786 023 23 420 ZD
Rab Primorsko-goranska 9.480 051 51 280 RI
Vodice Šibensko-kninska 9.407 022 22 211 ŠI
Zabok Krapinsko-zagorska 9.365 049 49 210 KR
Pazin Istarska 9.227 052 52 000 PU
Čazma Bjelovarsko-bilogorska 8.895 043 43 240 BJ
Kastav Primorsko-goranska 8.891 051 51 215 RI
Đurđevac Koprivničko-križevačka 8.862 048 48 350 KC
Pakrac Požeško-slavonska 8.855 034 34 550
Lepoglava Varaždinska 8.718 042 42 250
Ludbreg Varaždinska 8.668 042 42 230
Drniš Šibensko-kninska 8.595 022 22 320 ŠI
Mali Lošinj Primorsko-goranska 8.388 051 51 550 RI
Ilok Vukovarsko-srijemska 8.351 032 32 236 VU
Senj Ličko-senjska 8.132 053 53 270 GS
Ozalj Karlovačka 7.932 047 47 280 KA
Prelog Međimurska 7.871 040 40 323 ČK
Bakar Primorsko-goranska 7.773 051 51 222 RI
Otok Vukovarsko-srijemska 7.755 032 32 252 VK
Vrgorac Splitsko-dalmatinska 7.593 021 21 276 MA
Grubišno Polje Bjelovarsko-bilogorska 7.523 043 43 290 DA
Kutjevo Požeško-slavonska 7.472 034 34 340
Pregrada Krapinsko-zagorska 7.165 049 49 218 KR
Varaždinske Toplice Varaždinska 6.973 042 42 223
Lipik Požeško-slavonska 6.674 034 34 551
Mursko Središće Međimurska 6.549 040 40 315 ČK
Zlatar Krapinsko-zagorska 6.506 049 49 250 KR
Delnice Primorsko-goranska 6.262 051 51 300 DE
Oroslavje Krapinsko-zagorska 6.253 049 49 243 KR
Slunj Karlovačka 6.096 047 47 240 KA
Buzet Istarska 6.059 052 52 420 PU
Vrbovsko Primorsko-goranska 6.047 051 51 326 RI
Donja Stubica Krapinsko-zagorska 5.930 049 49 240 KR
Korčula Dubrovačko-neretvanska 5.889 020 20 260 DU
Orahovica Virovitičko-podravska 5.792 033 33 515 SL
Vodnjan Istarska 5.651 052 52 215 PU
Krk Primorsko-goranska 5.491 051 51 500 RI
Buje Istarska 5.340 052 52 460 PU
Novi Vinodolski Primorsko-goranska 5.282 051 51 250 RI
Biograd na Moru Zadarska 5.259 023 23 210 ZD
Nin Zadarska 4.603 023 23 232 ZD
Kraljevica Primorsko-goranska 4.579 051 51 262 RI
Čabar Primorsko-goranska 4.387 051 51 306 DE
Pag Zadarska 4.350 023 23 250 ZD
Hvar Splitsko-dalmatinska 4.138 021 21 450 ST
Novigrad Istarska 4.002 052 52 466 PU
Skradin Šibensko-kninska 3.986 022 22 222 ŠI
Supetar Splitsko-dalmatinska 3.889 021 21 400 ST
Obrovac Zadarska 3.387 023 23 450 ZD
Novalja Ličko-senjska 3.335 053 53 291 GS
Opuzen Dubrovačko-neretvanska 3.242 020 20 355 DU
Klanjec Krapinsko-zagorska 3.234 049 49 290 KR
Cres Primorsko-goranska 2.959 051 51 557 RI
Stari Grad Splitsko-dalmatinska 2.817 021 21 460 ST
Hrvatska Kostajnica Sisačko-moslavačka 2.746 044 44 430 SK
Vrlika Splitsko-dalmatinska 2.705 021 21 236 ST
Vis Splitsko-dalmatinska 1.960 021 21 480 ST
Komiža Splitsko-dalmatinska 1.677 021 21 485 ST

Vanjske poveznice

uredi