Otvori glavni meni
Novalja

Novalja.jpg

Osnovni podaci
Gradonačelnik Ivan Dabo
Županija Ličko-senjska
Stanovništvo
Stanovništvo () 3.335
Geografija
Koordinate 44°34′N 14°53′E / 44.56°N 14.89°E / 44.56; 14.89
Novalja is located in Hrvatske
Novalja
Novalja
Novalja (Hrvatske)
Ostali podaci


Koordinate: 44° 33′ 36" SGŠ, 14° 53′ 24" IGD


Novalja je grad u Hrvatskoj, smješten na otoku Pagu, a administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji.

Prema popisu iz 2001. godine na području Novalje živi 3.672 stanovnika. Oko 2.100 njih živi u samom gradu, dok ostali žive u okolnim područjima.

Novalja je najpoznatija po plaži Zrče (Zrće), na kojoj se svakog ljeta održavaju spektakularne zabave i zbog kojih su Pag i Novalja dobili nadimak "hrvatska Ibiza".

Pored te plaže, postoje plaže Straško, Trincel i Kaska.

Sadržaj/Садржај

ZemljopisUredi / Уреди

StanovništvoUredi / Уреди

Prema popisu iz 2001. godine na području Novalje živi 3.672 stanovnika. Oko 2.100 njih živi u samom gradu, dok ostali žive u okolnim područjima.

UpravaUredi / Уреди

PovijestUredi / Уреди

Najstariji doseljenici na otok su ilirsko pleme koje je na to područje došlo za vrijeme Bromčanog doba. Tragovi njihovih naselja se još uvijek mogu naći po cijelom Pagu. U prvom stoljeću prije Krista su došli Rimljani, koji su ostavili brojne arheološke i kulturne artefakte za sobom. Hrvati su stigli u 7. stoljeću, zajedno s velikim migracijama, i smjestili se u tom području. Otok je neko vrijeme bio pod vlašću hrvatskog kraljevstva. Ipak, otok je još ratovao. U 11. i 12. stoljeću cijeli otok bio je podijeljen između zajednice Raba i zajednice Zadra.

GospodarstvoUredi / Уреди

Slavni ljudiUredi / Уреди

Spomenici i znamenitostiUredi / Уреди

ObrazovanjeUredi / Уреди

KulturaUredi / Уреди

U Novalji se od 1998. godine 13. lipnja, koji je također dan grada, održava dječji glazbeni festival Antonja. Na festivalu već godinama uživaju roditelji i ostali gledajući nastupe djece. Na festivalu nastupaju djeca školskog uzrasta.

SportUredi / Уреди

Vanjske vezeUredi / Уреди