Otvori glavni meni
Novalja

Novalja.jpg

Osnovni podaci
Gradonačelnik Ivan Dabo
Županija Ličko-senjska
Stanovništvo
Stanovništvo () 3.335
Geografija
Koordinate 44°34′N 14°53′E / 44.56°N 14.89°E / 44.56; 14.89
Novalja is located in Hrvatske
Novalja
Novalja
Novalja (Hrvatske)
Ostali podaci


Koordinate: 44° 33′ 36" SGŠ, 14° 53′ 24" IGD


Novalja je grad u Hrvatskoj, smješten na otoku Pagu, a administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji.

Prema popisu iz 2001. godine na području Novalje živi 3.672 stanovnika. Oko 2.100 njih živi u samom gradu, dok ostali žive u okolnim područjima.

Novalja je najpoznatija po plaži Zrče (Zrće), na kojoj se svakog ljeta održavaju spektakularne zabave i zbog kojih su Pag i Novalja dobili nadimak "hrvatska Ibiza".

Pored te plaže, postoje plaže Straško, Trincel i Kaska.

ZemljopisUredi

StanovništvoUredi

Prema popisu iz 2001. godine na području Novalje živi 3.672 stanovnika. Oko 2.100 njih živi u samom gradu, dok ostali žive u okolnim područjima.

UpravaUredi

PovijestUredi

Najstariji doseljenici na otok su ilirsko pleme koje je na to područje došlo za vrijeme Bromčanog doba. Tragovi njihovih naselja se još uvijek mogu naći po cijelom Pagu. U prvom stoljeću prije Krista su došli Rimljani, koji su ostavili brojne arheološke i kulturne artefakte za sobom. Hrvati su stigli u 7. stoljeću, zajedno s velikim migracijama, i smjestili se u tom području. Otok je neko vrijeme bio pod vlašću hrvatskog kraljevstva. Ipak, otok je još ratovao. U 11. i 12. stoljeću cijeli otok bio je podijeljen između zajednice Raba i zajednice Zadra.

GospodarstvoUredi

Slavni ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

U Novalji se od 1998. godine 13. lipnja, koji je također dan grada, održava dječji glazbeni festival Antonja. Na festivalu već godinama uživaju roditelji i ostali gledajući nastupe djece. Na festivalu nastupaju djeca školskog uzrasta.

SportUredi

Vanjske vezeUredi