Pag (talijanski: Pago) je peti po veličini jadranski otok u Hrvatskoj, koji administrativno podpada pod dvije županije, Ličko-senjsku i Zadarsku.

Pag
Croatia - Pag.PNG
Podaci
Lokacija Jadransko more
Koordinate 44°30′27″N14°56′26″E
Država  Hrvatska
Glavno naselje Grad Pag
Površina 284,1[1] km²
Broj stanovnika 9.201[2]
Island Pag - panoramio - pepanos (9).jpg

Geografske karakteristikeUredi

Pruža se smjeru sjeverozapadjugoistok, patalelno sa Velebitom, dug je 59 a širok do 9,5 km. Građen je od vapnenaca, dolomita, fliša, pješčenjaka i pijeska, a najviši vrh Sveti Vid ima 349 metara.[2] Jugozapadna obala otoka je niska (Paški zaljev s velikom uvalom Caska), dok je sjeverozapadna obala strma i visoka: (Zalkeva Stara Novalja). Većina otoka je stjenovita; manja područja su pokrivena makijom. Jugoistok otoka sadrži krška jezera Velo Blato i Malo Blato.

Na Pagu je 2011. živjelo 9.201 stanovnika.[2] Uz gradove Pag i Novalju, postoje mnoga manja mjesta i turistička odredišta, od kojih je najpoznatija plaža Zrće.

Otok ima površinu od 284,1 km²[1], a dužina njegove obale iznosi 302,4 km, pa je po tom kriteriju najrazvedeniji jadranski otok.[1]

Otok Pag je mostom dugim 340 metara povezan s kopnom prema Zadru.

 
Golet sjeveroistočne strane otoka Paga na udaru bure, te pitomijaa zapadna strana - Novalja.

Vino (domaća sorta žutica), povrće i voće se uzgajaju u dolinama i poljima. Oblast poluotoka Lun je prekrivena maslinicima. Veća mjesta na otoku su spojena cestom. Na sjeveru postoji trajektna veza s kopnom Prizna - Žigljen. Veće luke i naselja su Lun, Stara Novalja, Novalja, Kolan, Šimuni, Metajna, Pag, Dinjiška i Povljana.

Podjela otokaUredi

 
Mjesečeva golet sjevernog dijela otoka Paga

Zbog duljine otoka, sjeverni dio geografski i kulturološki gravitira Kvarneru dok je južni dio gravitirao Dalmaciji. Od XI. i XII. stoljeća cijeli otok bio je podijeljen između zajednice Raba i zajednice Zadra, a ta je podjela ostala do danas. Jedino u vrijeme socijalizma čitav otok je pripadao Zajednici općina Rijeka, da bi u kapitalističkoj Hrvatskoj vlast u Zagrebu čitav otok stavili pod Ličko-primorsku županiju, a nakon protesta stanovništva, otok ne priključuju Primorsko-goranskoj županiji, već se dijeli, pa Novalja i dalje ostaje pod Ličko-senjsku, a grad Pag pod Zadarsku županiju.

Slavni ljudiUredi

  • Bartol Kašić, pisac, jezikoslovac,isusovac preveo je Bibliju
  • Ante Zemljar, književnik

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Coastline length and aeras of island... (engleski). Geoadria. http://hrcak.srce.hr/file/14783/. Pristupljeno 12. 05. 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Dugi otok (hrvatski). Hrvatska enciklopedija. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=46105. Pristupljeno 12. 05. 2018. 

Vanjske vezeUredi