Otvori glavni meni
Lovinac
Grb
Osnovni podaci
Gradonačelnik Hrvoje Račić
Županija Ličko-senjska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 1.096
Geografija
Koordinate 44°23′N 15°41′E / 44.39°N 15.68°E / 44.39; 15.68
Površina 341,92 km²
Lovinac is located in Hrvatske
Lovinac
Lovinac
Lovinac (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 53444 Lovinac


Koordinate: 44° 23′ 24" SGŠ, 15° 40′ 48" IGD

Lovinac je naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, smještene u Lici. Administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji

Sadržaj/Садржај

GeografijaUredi / Уреди

Općina Lovinac administarativno pripada Ličko-senjskoj županiji. Ima površinu od 317,27 km2. Na jugoistoku najvećeg hrvatskog kraškog polja, Ličkog polja, smjestio se Lovinac. U stara doba vodili su tuda preko Velebita najkraći trgovočki putevi od mora prema prema unutrašnjosti, a i autocesta između središnje i južne Hratske potaknut će nove mogućnosti razvoja tog kraja Like i Ličko-senjske županije.

StanovništvoUredi / Уреди

  • broj stanovnika:- 1097
  • Hrvati:- 89%
  • Srbi:- 9%
  • Ostali:- 2%

UpravaUredi / Уреди

Uz Lovinac obuhvaća i naselja: Gornja Ploča, Kik, Ličko Cerje, Mala Mila, Raduč, Ričice, Sveti Rok, Smokrić, Štikada, Vranik i Žuljine.

PovijestUredi / Уреди

Iznad samog mjesta Lovinac su ruševine srednjovjekovnog grada Lovinca a ima i nalaza iz rimskog doba. U srednjem vijeku posjedovali su plemići Lovinčići. Od početka 16. stoljeća pripadao je banu Ivanu Karloviću. Turci ga osvajaju oko 1522. godine. Nakon izgona Turaka 1689. naseljava ga bunjevačko pučanstvo.

GospodarstvoUredi / Уреди

Proizvodnja odjeće i rublja, u pravilu se odvijala tijekom zime od pripremljene vune, lana i konoplje. Pojedini dijelovi nošnje, naročito prsluci, ukrašavani su zlatnim ili srebrnim tokama i dukatima. Uz proizvodnju odjeće i rublja od kože se proizvodila i obuća-opanci oputar.

Slavni ljudiUredi / Уреди

  • Grof Ivan Karlović

Spomenici i znamenitostiUredi / Уреди

  • Stari Burg Lovinac

ObrazovanjeUredi / Уреди

  • Osnovna škola Lovinac sa područnim školama

KulturaUredi / Уреди

Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, a u susret Božiću, pravio se poseban borak. U jedan otesani otpiljak ugrađuje se svića a drvo se obloži smjesom zemlje, vode i žita i nakon nekoliko dana pažljivo polijeva. Pred sam Božić borak iznikne i dobije oblik stoga, malo se obreže, ukrasi trobojnicom i voćem.

SportUredi / Уреди

Vanjske vezeUredi / Уреди