Otvori glavni meni
Lovinac
Grb
Osnovni podaci
Gradonačelnik Hrvoje Račić
Županija Ličko-senjska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 1.096
Geografija
Koordinate 44°23′N 15°41′E / 44.39°N 15.68°E / 44.39; 15.68
Površina 341,92 km²
Lovinac is located in Hrvatske
Lovinac
Lovinac
Lovinac (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 53444 Lovinac


Koordinate: 44° 23′ 24" SGŠ, 15° 40′ 48" IGD

Lovinac je naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, smještene u Lici. Administrativno pripada Ličko-senjskoj županiji

Sadržaj/Садржај

GeografijaUredi

Općina Lovinac administarativno pripada Ličko-senjskoj županiji. Ima površinu od 317,27 km2. Na jugoistoku najvećeg hrvatskog kraškog polja, Ličkog polja, smjestio se Lovinac. U stara doba vodili su tuda preko Velebita najkraći trgovočki putevi od mora prema prema unutrašnjosti, a i autocesta između središnje i južne Hratske potaknut će nove mogućnosti razvoja tog kraja Like i Ličko-senjske županije.

StanovništvoUredi

  • broj stanovnika:- 1097
  • Hrvati:- 89%
  • Srbi:- 9%
  • Ostali:- 2%

UpravaUredi

Uz Lovinac obuhvaća i naselja: Gornja Ploča, Kik, Ličko Cerje, Mala Mila, Raduč, Ričice, Sveti Rok, Smokrić, Štikada, Vranik i Žuljine.

PovijestUredi

Iznad samog mjesta Lovinac su ruševine srednjovjekovnog grada Lovinca a ima i nalaza iz rimskog doba. U srednjem vijeku posjedovali su plemići Lovinčići. Od početka 16. stoljeća pripadao je banu Ivanu Karloviću. Turci ga osvajaju oko 1522. godine. Nakon izgona Turaka 1689. naseljava ga bunjevačko pučanstvo.

GospodarstvoUredi

Proizvodnja odjeće i rublja, u pravilu se odvijala tijekom zime od pripremljene vune, lana i konoplje. Pojedini dijelovi nošnje, naročito prsluci, ukrašavani su zlatnim ili srebrnim tokama i dukatima. Uz proizvodnju odjeće i rublja od kože se proizvodila i obuća-opanci oputar.

Slavni ljudiUredi

  • Grof Ivan Karlović

Spomenici i znamenitostiUredi

  • Stari Burg Lovinac

ObrazovanjeUredi

  • Osnovna škola Lovinac sa područnim školama

KulturaUredi

Na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, a u susret Božiću, pravio se poseban borak. U jedan otesani otpiljak ugrađuje se svića a drvo se obloži smjesom zemlje, vode i žita i nakon nekoliko dana pažljivo polijeva. Pred sam Božić borak iznikne i dobije oblik stoga, malo se obreže, ukrasi trobojnicom i voćem.

SportUredi

Vanjske vezeUredi