Buje - Buie

Buje1.jpg

Osnovni podaci
Županija Istarska
Stanovništvo
Stanovništvo () 5.340
Geografija
Koordinate 45°25′N 13°40′E / 45.42°N 13.66°E / 45.42; 13.66
Buje - Buie na karti Hrvatske
Buje - Buie
Buje - Buie
Buje - Buie na karti Hrvatske
Ostali podaci


Koordinate: 45° 25′ 12" SGŠ, 13° 39′ 36" IGD

Buje - Buie (tal. [ˈbuje]), grad u sjeverozapadnoj Istri koji administrativno pripada Istarskoj županiji.

ZemljopisUredi

Buje-Buie se nalaze na brežuljkastom području na sjeverozapadu istarskog poluotoka 10 km udaljen od mora. Pripada širem području Bujštine (Buiese) između rijeke Dragonje (Dragogna) na sjeveru i Mirne (Quieto) na jugu i obuhvaća gradove Buje, Umag (Umago) i Novigrad (Cittanova) i općinu Bertoniglu (Verteneglio).

Buje ima površinu od 2 km2. Povijesni dio grada je podijeljen na 2 dijela: Vila i Cornio, a dijeli ih ulica koja vodi do trga San Servolo gdje se nalazi istoimena katedrala. Dijelovi grada su pored starog grada i Stanica-Stazione kojom je nekada prolazila Parenzana (željeznica), Školski brijeg-Colle delle scuole, Brulo, San Sebastijan, Rudine, Stanzia rossa-Crvena Stancija i Monte Baster na istoku.

StanovništvoUredi

Po popisu stanovništva iz 1910. Buje je imalo 3.170, a od toga 3.061 Talijan. Nakon aneksije Hrvatskoj (u sastavu YU federacije, kao u čitavoj Julijia i iz Buja dolazi do masovnog egzodusa, ali ne u tolikoj mjeri kao u ostalim gradovima julijske regije, tako da Talijani danas čine 33% stanovništva (navjeći postotak u Istri). Pored 10,38% Istrijana većina su doseljeni Hrvati.

HistorijaUredi

Buje je postojalo kao histarsko-keltski kašteljer Bulya da bi Rimljani izgradili castrum Bullea.koji se nalazio na glavnoj rim. cesti Via Flavia Tergeste-Pola. U srednjem vijeku se Buje različito naziva: Castrum Uvege, Bugia, Bugle, Castrum Bulge, da bi se u XV. st. ustalilo venetsko ime Buje. Dugo vremena je bilo pod vlašću akvilejskih patrijarha, da bi 1412. godine bilo predano pod vlast Mlečana.

Godine 1797. dolazi pod vlast Austrije, a od 1805. do 1813. je bio pod Francuskom. Iste je godine ponovno došao pod Austriju, kasnije Austro-Ugarsku sve dok ga po završetku prvog svjetskog rata nije anektirala Kraljevina Italija skupa sa skoro čitavom Julijom. Nakon kapitulacije fašističke Italije u septembru 1943., dolazi do narodnog ustanka i vlast preuzimaju bujski antifašisti. Ubrzo je uslijedila nacistička ofenziva (rastrelamento) i okupacija čitave Julijske krajine.

Na kraju drugog svjetskog rata Bujštinu su oslobodile-osvojile jedinice NOVJ, a od 1947. je formalno u Okupacionoj zoni B Slobodne teritorije Trsta, a zapravo pod jugoslavenskom vlašću koja je formalno priznata 1954. Zonu B između sebe dijele slovenski i hrvatski iredentisti. Čitava Bujština je skupa s većim dijelom julijske pokrajine anektirana NR Hrvatskoj u sklopu jugoslavenske federacije.,

PrivredaUredi

Najpoznatija tvornica je Digitron, koja proizvodi elektronsku opremu, po njoj je džepno računalo ili kalkulator dobio drugi naziv digitron.

Slavni ljudiUredi

 • Silvio Vardabasso - geolog

Spomenici i znamenitostiUredi

 
Zvonik katedrale San Servolo

U povijesnom dijelu Buja nalazi se katedrala San Servolo izgrađena u XVI. st. na temeljima rimskog hrama, a rekonstruirana u XVIII. st. u baroknom stilu. Crkva ima jedne od nastarijih orgulja u Istri (iz 1711, nedavno renovirane od jedne tal. fondacije). Zanimljiv je i zvonik kraj katedrale koji je Bujezima služio kao promatračnica i kula i kada je Venecija, nakon dugog otpora romanskog stanovništva Buja, okupirala Buje srušila je zvonik, ali je nakon velikih protesta građana zvonik ponovno podignut. Na trgu se nalaze i 3 kamena reljea mletačkog lava.

Na donjem trgu nalazi se crkva Santa Marije s kraja XV. st. s portalom iz XVI. st. u renesansnom stilu.

NaseljaUredi

Bibali, Brdo (Colalto) Brič (Briz), Buroli, Kaldanija (Caldania), Kanegra (Canegra), Kaštel (Castelvenere), Krasica (Crasizza), Keršete (Carsette), Kućibreg (Cucciani), Marušići (Marussici), Merišće (Merische), Momjan (Momiano), Oskoruš (Oscurus), Plovanija (Plovania), Sorbara, Sveta Marija na Krasu (Madona del Carso), Triban (Tribano)

ObrazovanjeUredi

Dječji vrtić Buje

 • PO Kaštel Buje
 • PO Kaštel

Osnovna škola Mate Balota Buje

 • PŠ Specijalni odjel Buje
 •  
  Pitoreskne kale starog grada Buja
  PŠ Kaštel
 • PŠ Momjan
 • PŠ Triban
 • PŠ Bertonigla

Talijanska osnovna škola Buje

 • SC Momiano
 • SC Verteneglio

Srednja škola Vladimir Gortan Buje

Talijanska Srednja škola Leonardo Da Vinci Buje

Gospodarska škola Buje

KulturaUredi

U gradu se nalaze kino, gradska knjižnica. Grad ima dvije velike crkve: Marije Milosrdnice i Sv. Servola, u starom dijelu grada.

SportUredi

U gradu djeluju rukometni, teniski, nogometni i šahovski klub. Šahisti i košarkaši osnovne škole osvajaju brojne nagrade kao i mladež Crvenog križa.

Vanjske vezeUredi