Piran (talijanski: Pirano) je grad od 4 062 stanovnika[1], administrativni centar istoimene općine na jugozapadu Slovenije.

Piran
Panorama grada s mora
Panorama grada s mora
Koordinate: 45°31′N 13°34′E / 45.517°N 13.567°E / 45.517; 13.567
Država  Slovenija
Pokrajina Primorska
Statistička regija Obalno-kraška
Površina
 - Ukupna 0.7 km²[1]
Visina 16
Stanovništvo (2013.)
 - Urbano područje 4 062[1]
 - Urbana gustoća 5 802.9 stan./km²[1]
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 6330
Službena stranica www.piran
Karta
Piran is located in Slovenija
Piran
Piran

Geografske karakteristikeUredi

Historijski centar grada leži na poluotoku u istoimenom zaljevu. Najviša točka grada, brdo - Baretovec pri Padni visoko je 289 metara. [2]

Porijeklo imena je nesigurno, po nekim naučnicima ono dolazi iz keltskog: "bior-dun" (naselje na brdu). Moguċe je međutim da ime grada dolazi od grčke riječi "pyr" (vatra), s obzirom na svjetionik koji se nalazi na krajnjem rtu poluotoka. [3]

Grad nalikuje velikom muzeju na otvorenom sa srednjovjekovnom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. Uske ulice i kompaktne kuće daju mu svoj poseban šarm. Piran je administrativno središte regije, te i jedno od glavnih turističkih atrakcija Slovenije.

Historija i kulturaUredi

U pred-rimsko doba, brežuljci na području Pirana bili su naseljeni Ilirima.

Kraj oko Piranskog zaljeva i poluotoka postaoje dio Rimskog Carstva između 178. i 177. pne. Propadanje carstva, od 5. vijeka pa nadalje, i napadi Avara i južnoslavenskih plemena krajem 6. vijeka, potaknulo je rimsko stanovništvo da se povuče u lakše branljiva mjesta kao što su otoci i poluotoci. To je započelo lokalnu urbanizaciju što u 7. vijeku, i pod bizantskom upravom, čini Piran jako utvrđenim. Unatoč odbrani, Franci osvojaju Istru 788 g. te se Slaveni naseljavaju u regiji.

Piran je rodno mjesto kompozitora i violinista Giuseppe Tartinija, koji je odigrao važnu ulogu u formiranju kulturne baštine grada. Zbog tog se i glavni gradski trg, danas zove po njemu.

Panorama grada

GalerijaUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi