Iredentizam je naziv za nacionalističke pokrete i ideologije koji se zalažu za mijenjanje državnih granica kako bi se etničke manjine koje žive na pojedinom području došle pod vlast države gdje čine većinu.

Aspiracije balkanskih država u balkanskim ratovima 1912/1913.
Projekat velike Hrvatske za koji se zalažu razni hrvatski nacionalisti
Projekat velike Srbije za koji se zalažu razni srpski nacionalisti

Naziv dolazi od izraza Italia Irredenta koga su u drugoj polovici 19. vijeka koristili italijanski nacionalisti kako bi opisali područja sa značajnom italijanskom manjinom koji su nakon završetka ujedinjenja Italije ostali van vlasti nove italijanske države.

S obzirom da su Evropi, pogotovo njenim istočnim dijelovima, granice gotovo nikada nisu bile ili nisu mogle biti povučene u skladu s etničkim sastavom stanovništva (koji se isto tako mijenjao u skladu s raznim ekonomskim, političkim i demografskim trendovima), gotovo svaka nacionalna država u 20. vijeku je, na ovaj ili onaj način, ili imala vlastiti iredentistički pokret ili bila pogođena istim.

Na našem su području nacionalističke iredentističke težnje dovele do pogubnih posljedica za stanovništvo etnički izmiješanih područja kao što je to bilo s Julijskom krajinom nakon 1. i 2. svj. rata te Bosnom i Hercegovinom 90-ih g. XX. st.

Iredentizam je dan-danas službena politika nekih država te uzrok tinjajuće nestabilnost u mnogim dijelovima svijeta (spor Indije i Pakistana oko Kašmira, te kinesko nepriznavanje Tajvana kao samostalne države).

Vidi još uredi