Dugo Selo


Dugo Selo je grad u Hrvatskoj, koji se nalazi u Zagrebačkoj županiji.

Dugo Selo

Dugo Selo center.JPG

Osnovni podaci
Država  Hrvatska
Gradonačelnik Nenad Panian
Županija Zagrebačka
Stanovništvo
Stanovništvo 14.300
Geografija

GeografijaUredi

Grad Dugo Selo, koji se prostire na 51 četvornom kilometru čini niz naselja smještenih u podnožju Martin Brega (visine 205 metara), 20 kilometra istočno od središta Zagreba.

StanovništvoUredi

Grad Dugo Selo ima otprilike oko 20 000 stanovnika na gradskom području,a sa svojom okolicom oko 40 000 do 45 000 stanovnika po zadnjim informacijama.U grad Dugo Selo se u prosjeku svaki dan doseli oko dva stanovnika.

UpravaUredi

Historija i privredaUredi

Dugo Selo se razvijalo stoljećima uz križanje željezničkih pruga Zagreb - Koprivnica i Zagreb - Slavonski Brod.

Od početka stoljeća većina ljudi ovog kraja bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Osim ratarstva, danas je posebice razvijeno vinogradarstvo i voćarstvo na padinama Martin Brega. No, na samom početku stoljeća razvijaju se i industrijsko-obrtničke djelatnosti. Tada su izgrađeni pogoni za proizvodnju cigle, drvne građe, pekarskih proizvoda, a kasnije i za proizvodnju metala. Već tada izdvojio se sloj obrtnika i trgovaca, a te su djelatnosti, trgovina, usluge, ugostiteljstvo, uglavnom zastupljene i danas.

Od proizvođačkih djelatnosti najrazvijenija je proizvodnja pekarskih proizvoda, te individualna poljoprivredna proizvodnja.

Slavni ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

KUD «Preporod» je središnja kulturna ustanova Dugog sela. Nastao 1907. kao Crkveno pjevačko društvo, danas se sastoji od folklorne i tamburaške sekcije, ženske vokalne grupe «Koledarice» i glumačke skupine.

Tradicionalne «Dugoselske jeseni» održavaju se uoči 11. studenog – na Martinje kad se obilježava i Dan grada Dugog Sela.

SportUredi

Vanjske vezeUredi