Poreč - Parenzo

Porec riva.jpg
Poreč-Parenzo, riva, tipična turistička veduta

Osnovni podaci
Županija Istarska
Stanovništvo
Stanovništvo () 17.460
Geografija

Poreč (talijanski Parenzo [paˈrentso], istrovenetski Parenso, njem. Parenz, lat. Parentium) je grad u Hrvatskoj, smješten na zapadnoj obali Istre i administrativno pripada Istarskoj županiji.

GeografijaUredi

 
Eufrazijeva bazilika

Poreč se nalazi na 45.2258 stupnjeva sjeverne širine i 13.593 stupnjeva istočne dužine. Leži na nadmorskoj visini od 29 metara.

Grad, koji je star gotovo dvije tisuće godina, nalazi se u luci koju od mora štiti otočić Sveti Nikola. Od oko 17.460 stanovnika grada, većina živi u predgrađima. Porečka općina ima ukupno 20.450 stanovnika. Porečka regija ili Poreština pokriva 142 km², s obalom dugom 37 km, od rijeke Mirne kod Novigrada na sjeveru do Funtane i Vrsara na jugu.

Klima je vrlo blaga, bez ljetnih sparina, august je najtopliji mjesec s prosječno 30 °C i niskom vlagom, a januar najhladiji, s prosječno 5 °C. Grad ima više od 2.400 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca na ljetni dan. Temperatura mora može se podići do 27 °C, što je više od temperatura u Dalmaciji. Prosječne godišnje padaline od 800 mm ravnomjerno su raspoređene u toku godine. U Poreču puše bura sa sjevera i zimi donosi hladno i sunčano vrijeme, jugo, topli vjetar koji s juga donosi kišu, te maestral, ljetni povjetarac koji puše s mora na kopno.

U blizini se nalazi spilja Baredine, jedini otvoreni geološki spomenik u Istri. Limski kanal je morski zaljev poput fjorda koji ulazi u unutrašnjost 12 km, a nastao je zbog djelovanja rijeke Pazinčice. U njemu se ponekad nalaze gromade kvarca koje izloži djelovanje mora.

Krajolik ima bogato sredozemno raslinje, sa šumama borova i zelenom makijom. Tlo čini plodna crvena zemlja, crljenica, zajedno s kamenjem. Crljenica je dobra za poljoprivredu (žitarice, voćnjaci, maslinici, povrtnjaci). Danas proizvodnja organske hrane, maslina, grožđa, kvalitetnih sorta vina kao što su Malvazija, Borgonja, Merlot, Pinot i Teran, čini važan dio porečke privrede.

StanovništvoUredi

Većina stanovnika su Hrvati i Talijani, ali postoje značajne manjine Slovenaca, Albanaca i Srba. Poreč je kao i cijela Istra poznat po kulturi razumijevanja među različitim narodima i kulturama. Nakon pripajanja većeg dijela Julije Hrvatskoj u sastavu jugoslavenske federacije, dolazi do velike migracije romanskog stanovništva pa tako i u Poreču. Za realnu sliku o etničkoj strukturi Istre i čitave Julijske krajine uzimaju se podaci iz AU pa prema popisu stanovništva iz 1910. grad i bliža okolina imali su 3.992 stanovnika, od toga 3962 je istrovenetski bio materinji jezik, 21 njemački a 9 hrvatski. U ruralnom dijelu komune Poreč, okružen slavenskim stanovništvom postotak govornika hrv. jezika se povećavao na 32,4%.

PovijestUredi

 
Ostaci Neptunovog hrama

Mjesto je naseljeno još od prapovijesti. Tijekom 2. stoljeća pr. n. e., rimski je castrum podignut na malom poluotoku, koji je bio 400 m dug i 200 m širok, i na kojem danas stoji jezgra staroga grada. Za vrijeme vladavine cara Augusta u 1. stoljeću, castrum je službeno proglašen gradom i uključen u rimsku koloniju Colonia Iulia Parentium. U 3. stoljeću grad je već imao organiziranu kršćansku zajednicu i ranokršćanski crkveni kompleks. Eufrazijeva bazilika je sagrađena u 5. stoljeću.

Kad je Rimsko Carstvo palo 476. godine, grad je potpadao pod razne vladare i sile. Prvo su ga držali Ostrogoti, a nakon 539. zavladao je Bizant. Nakon 788. grad je bio pod vlašću Franaka. Uslijedilo je kratko razdoblje nezavisnosti u 12. stoljeću, a onda su zavladali akvilejski patrijarsi.

Poreč je 1267. potpao pod Mletačku Republiku, koja je vladala duže od pet stoljeća. Većina je bilo autohtono romansko stanovništvo, ali zbog pogubnih naleta kuge područje čitave Poreštine (Vrsar, Lovreč) je opustjelo pa Venecijanska republika u XVI. i XVII. st. doseljava 'Morlake' (Slavene) na agrarna područja. Poslije Selina i Baderne novi doseljenici organiziraju nova naselja: Katun (naselje zapadnije od Baderne) i Kloštar (naselje uz samostan Sv. Mihovil na Limu) oko 1606. g. Ostala naselja: Radići, Zgrabljići, Rahovci, Knapiće, Prtenjače, Štifaniće i Gradinu nalazimo na kartama iz XVII. stoljeća dok o njihovom postanku nemamo informacija. Ostala naselja Herake, Straniće, Orbane, Jurcane, Lakoviće, Krunčiće, Medake, Perine i Voštene uopće ne nalazimo ni na jednom dokumentu iz ovog vremena, premda sve upućuje da su nastala u isto vrijeme, u toku XVII. stoljeća. Godine 1647. doselilo je u Istru 1400 muškaraca i 3450 žena i djece. Doseljeni su na teritorij Poreča, Lovreča i Umaga. Na Lovreštinu je godinu dana kasnije doseljeno novih 60-ak osoba itd. Naseljavanje će trajati sve do kraja XVII. i u XVIII. stoljeću ali to više neće biti doseljenici iz Dalmacije ili Crne Gore već isključivo prebjezi iz Pazinske grofovije s kojom će Lovrečani cijelo vrijeme biti u konfliktu zbog stalnog upada bilo prebjega bilo razbojnika na teritorij Lovreča.

 
Porećki Istarski parlament

Krajem XVIII. stoljeća prvo ga je preuzeo Napoleon, a onda Austrija 1797.

Od 1861. Poreč je bio glavni grad Markgrofovije Istre, sjedište pokrajinskog sabora sa školama, te upravnim i sudskim ustanovama.

Nekoliko desetljeća (1919-1943.) bio je pod Italijom, da bi de facto 1945. potpao pod Hrvatsku (a de jure 1947.).

Spomenici i znamenitostiUredi

 
Unutrašnjost Eufrazijeve bazilike

Stari je grad sačuvao raster (raspored ulica) starorimskog castruma. Glavne su ulice Dekumanus i Cardo Maximus još sačuvane u izvornom drevnom obliku.

Marafor je bio rimski trg (forum) s dva hrama. Jedan od njih, podignut u I. stoljeću, posvećen je rimskom bogu Neptunu, širok je 30 m, a dug 11 m.

Kompleks Eufrazijeve bazilike iz 5. stoljeća, koji je na mjestu izvorne crkve prvi put proširen u 6. stoljeću pod Bizantom i biskupom Eufrazijem, predstavlja najvažniji i najvrjedniji kulturni spomenik Poreča, a UNESCO ju je 1997. zaštitio kao spomenik svjetske baštine.

Sačuvano je par kuća iz romaničkog razdoblja (Romanička kuća na Maraforu), kao i nekoliko divnih mletačkih gotičkih palača.

Istarska sabornica, izvorno franjevačka gotička crkva iz XIII. stoljeća, preuređena je u baroknom stilu u XIII. stoljeću.

Grad je bio opasan obrambenim zidinama od 12. do 19. stoljeća.

Naselja PoreštineUredi

Antonci (Antonzi), Banki (Banchi), Baderna (Monpaderno), Bašarinka (Balsarina), Blagdanići (Magrini), Bonaci (Bonazzi), Cancini (Zanzini), Červar (Cervara), Červar Porat (Porto Cervara), Čuši (Giusi), Dekovići (Decovi), Dračevac (Monspinoso), Filipini (Filippini), Fuškulin (Foscolini), Jasenovica (Frassineto), Jehnići (Gegni), Kadumi (Cadumi), Katun (Cattuno), Kirmenjak (Chirmegnaco), Kosinožići (Cossini), Matulini (Mottolini), Mihatovići (Micatti), Montižana (Montisana), Mugeba (Monghebbo), Mušalež (Monsalice), Šeraje (Seratto), Špadići (Spada), Šušnjići (Susgnano), Valkarin (Valcarina), Veli Maj (Maggio), Žbandaj (Sbandati)

PrivredaUredi

Kroz cijelu povijest ovog područja, sve do razvoja turizma 60-ih godina, stanovnici su živjeli gotovo isključivo od zemljoradnje i ribarstva. Zato Poreč nema nikakve znatnije industrije osim prehrambene. Danas je glavni izvor prihoda turizam. U porastu su sektori trgovine, bankarstva i komunikacija.

Cijene nekretnina su vrlo visoke zbog prestižnog položaja.

TurizamUredi

 
Hoteli Zelena Laguna

Austrijsko parobrodsko društvo Lloyd iz Trsta otvorilo je 1844. turističku rutu na kojoj je bio i Poreč. Već je 1845. tiskan prvi turistički vodič s opisom i slikama grada. Austrougarska aristokracija ga je otkrila 1866., kad je austrijska nadvojvotkinja Stephanie predstavila grad široj javnosti time što je uplovila u porečku luku na svojoj jahti Phantasy. Nadvojvoda Karlo Stephan i nadvojvotkinja Marija Terezija Austrijska proveli su ovdje odmor 1867., dok je Karlo Ludvig došao 1868. Najstariji hotel i zaštitni znak povijesti porečkog turizma je Rivijera, izgrađena 1910. Poslije su podignuti Parentino i drugi hoteli.

Iako je nepoznat izvan granica Evrope, Poreč je još od 1970-ih neprikosnoveni glavni grad hrvatskog turizma, jer slavna i tradicionalna ljetovališta kao što su Pula, Rovinj, Mali Lošinj, Rab, Zadar, Split ili Dubrovnik, biser Jadrana, nisu ni blizu ovom turističkom divu po broju noćenja. Porečkih tridesetak hotela ima više od 95.000 kreveta, a tu je i 13 autokampova, nudistički kampovi, 16 apartmanskih kompleksa, vile, bungalovi i obiteljske kuće. To je nevjerojatan broj obzirom na veličinu samoga grada. Turistička je infrastruktura namjerno raštrkana duž 37 kilometara obale između Mirne i Limskog kanala. Na jugu su veliki samostalni centri kao Plava Laguna, Zelena Laguna, Bijela Uvala i Brulo. Na sjeveru su Materada, Červar-Porat, Ulika i Lanterna. Ovdje odsjedne više od 30% turista na zapadnoj obali Istre, turistički najintenzivnijem području Hrvatske i Slovenije.

 
Laguna hotela Plavi

Ta ljetna "predgrađa" imaju svoje hotele, plaže, kampove, marine, robne kuće, prijevozna sredstva, igrališta, zabavu i razne dućane. U ljetnoj sezoni u Poreštini se privremeno nađe i po 120.000 ljudi. S obzirom da se ljudi preko dana kupaju izvan grada, navečer dolazi do turističke navale na stari grad, koji je tada pun gomila šetača iz svih evropskih zemalja, a usluge im nude dućani, restorani, disko klubovi i barovi, kao i brojne galerije.

U razdoblju izvan ljetne sezone, Poreč je destinacija vikend-turista iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, i pogotovo Italije. Sportska infrastruktura je razvijena i koristi se cijele godine.

Slavni ljudiUredi

  • Umberto Cuzzi, arhitekt. Rođen je u Poreču 6. I. 1891. Studira u Torinu gdje nakon diplome otvara vlastiti arhitektonski studio. Pripada racionalističkoj struji arhitekture, a najpoznatije građevine su mu zelena tržnica i modni paviljon u Torinu. Arhitektonskim nagradama nagrađen je za projekt bolnice u Monfalconeu, kupališnog objekta i toplica u Gradu. Godine 1930. izradio je projekt kupališta na otoku Sv. Nikola koji nije nikad realiziran. Umro je 1973. u Torinu.

ObrazovanjeUredi

 
Porečki teatar iz 1868.

KulturaUredi

Narodno sveučilište Poreč, www.poup.hr

Gradska knjižnica Poreč

Zavičajni muzej Poreštine

Zajednica Talijana - Comunità degli Italiani di Parenzo

Kulturne djelatnosti: Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić"

SportUredi

  • RK Poreč

KRSG Poreč

PrometUredi

Ceste su glavni prometni putovi. Poreč je dobro povezan s ostatkom Istre i svim većim gradovima u okolici, kao što su Trst, Rijeka, Ljubljana i Zagreb. Najbliži komercijaln aerodrom nalazi se u Puli. Pomorski je promet izgubio na važnosti, osim za turističke izlete, prvenstveno duž istarske obale i u Veneciju. Najbliža željeznička pruga je u Pazinu, koji je sjedište Istarske županije. Godine 1902. izgrađena je uskotračna željeznička linija od Trsta do Poreča, po imenu Parenzana, a ukinuta je 1935., a danas je atraktivna biciklistička staza.

Vanjske vezeUredi