Hotel je ustanova namenjena pružanju usluga najčešće kratkotrajnog smeštaja,prehrane i zabave svojim gostima, korisnicima usluge.

Amstel Hotel, Amsterdam, Nizozemska
Llao llao Hotel, Argentina
Hotelska soba u hotelu Renaissance

Naziv

uredi

Naziv potiče iz francuske od reči hotel (izgovora se:otel) koja označava kuću za pružanje usluga smeštaja. Vremenom je taj naziv izgubio onaj prepoznatljivi francuski izgovor, pa se danas koristi naziv hotel.

Usluga i kapaciteti

uredi

Hoteli, ovisno o željama i potrebama gostiju, pružaju djelomičnu ili potpunu uslugu koja obuhvaća spavanje, prehranu, zabavu i sve ostalo prilagođeno potrebama gostiju. Hotelske sobe dijele se na jednokrevetne, dvokrevetne ili trokrevetne. Sobe su, ovisno o kategoriji hotela, opremljene svim potrebnim za potpunu uslugu i odmor svojih gostiju, pa su tako primjerice sobe u višekategornicima opremljene krevetima, mini barom, televizijskim uređajem sa satelitskim prijemom kanala, priključkom za brzu internet vezu, telefonskim uređajem, klimatizacijom, kupatilom sa wc-om itd.

Hoteli u svom sastavu obično imaju recepciju, bar, i restoran, a višekategornici uz sve navedeno imaju i otvoreni i zatvoreni bazen, noćni bar, kockarnicu, saunu, frizerski salon, suvenirnicu itd.

Smještajni kapaciteti zavise od veličine hotela, broja soba i kreveta. Mali hoteli imaju tek nekoliko soba, dok veliki imaju i po nekoliko stotina pa čak i tisuća soba.

Kategorizacija

uredi

Hoteli se prema vrsti i načinu usluge svrstavaju u niže i višekategornike. Niže kategornici, prema hrvatskim standardima imaju od jedne do tri zvjezdice, a višekategornici četiri ili pet zvjezdica.

Hotelski lanci i poznati hoteli

uredi

Najpoznatiji svjetski hotelski lanci su Hilton, Sheraton, Hyatt, Holliday inn, Radisson SAS i drugi.

Neki od najpoznatiijih svjetskih hotela su Plaza i Waldorf-Astoria u New Yorku, Ritz u Londonu, Burj-Al-Arab u Dubaiju, Imperijal u Beču, Grand hotel Royal u Budimpešti itd.

Hoteli rekorderi

uredi

Najviši hotel

uredi

Titulu najvišeg svjetskog hotela nosi Rose Rotana Suites u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji je visok čak 333 metra, pa je tako pretekao dotadašnjeg rekordera Burj-Al-Arab visokog 321 metar, a koji se također nalazi u Dubaiu.

Najveći hotel

uredi

Najveći svjetski hotel je MGM Grand Las Vegas hotel u Las Vegasu čiji je smještajni kapacitet 6 276 soba, čime je u prosincu 2006. godine pretekao dotadašnjeg rekordera First World hotel u Genting Highlandsu u Maleziji čiji smještajni kapaciteti iznose 6 118 soba.

Najstariji hotel

uredi

Najstariji svjetski hotel je Hoshi Ryokan u Awazu, Japan, a koji je otvoren davne 717. godine.

Eksterni linkovi

uredi

Najpoznatiji svjetski hoteli eng.