Pazinčica - Foiba (tal.) je najduža ponornica u Istri (18 km) koja ponire u Pazinsku fojbu koja je spomenik prirode. Na njoj se nalaze vodopadi Zarečki krov i Pazinski krov.

Slap Pazinski krov
Pazinčica - Foiba
Lokacija
Države Istra
Gradovi Cerovlje, Pazin
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
iza Boruta
350 m
Ušće ponornica, Pazinska fojba
Dužina 18 km
Vodopadi Zarečki krov, Pazinski krov
Hidrologija
Sliv
  – površina

77 km²

OpisUredi

 
Slap Zarečki krov

Pazinski potok, kako ga još nazivaju, nema izvor pod tim imenom već Pazinčicu čine izvori tri potoka: Borutskog potoka, Lipe i Rakovog potoka, koji se kod Cerovlja spajaju u jednu rječicu. Pritoke su još potoci Fernežar, Brestovica i Toplica.

Porječje je blago položeno kroz pazinsku dolinu a korito je kroz dolinu uređeno. Na oko 4 km od ponora nalazi se slap Zarečki krov, a još 2 km nizvodno nalazi se slap Pazinski krov.

 
Pazinčica u Pazinskoj fojbi

Pazinčica se ne ulijeva u neku drugu rijeku, nego ponire u Pazinsku fojbu i u geološkoj prošlosti je izlazila u dolini Lima, ali je taj tok

 
Pazinčica - slapovi Zarečkog krova

presušio. Pretpostavlja se da završava svoj tok negdje u dolini rijeke Raše, u istočnom i središnjem dijelu Istre, gdje opet izvire na površinu, a po drugima Pazinčica ima podmorski uvir u Jadransko more uz zapadnu obalu Istre.

Pazinčica je tipična mediteranska rječica s ljetnim niskim vodostajem te s jesenjim i zimskim bujicama kada zna od Pazinske fojbe napraviti jezero zbog nedovoljnog protoka fojbe.

Ponor rječice Pazinčice Painska fojba je jedinstveni spomenik prirode.

Na Pazinčici je nekada bilo mnogo mlinova.

Jules Vernerov junak Matija Sandorf u istoimenom romanu bježi iz pazinskog zatvora i bježi kroz Pazinsku jamu i izlazi u pećini u Limskom kanalu.