Rovinj - Rovigno

Rovinj Valdibora Crkva svete Eufemije-1663.jpg
Rovinj-Rovigno

Osnovni podaci
Gradonačelnik Giovanni Sponza
Županija Istarska
Stanovništvo
Stanovništvo () 14.234
Geografija
Koordinate 45°05′N 13°38′E / 45.09°N 13.64°E / 45.09; 13.64
Rovinj - Rovigno na karti Hrvatske
Rovinj - Rovigno
Rovinj - Rovigno
Rovinj - Rovigno na karti Hrvatske


Koordinate: 45° 05′ 24" SGŠ, 13° 38′ 24" IGD

Rovinj - Rovigno (tal i venetski), Ruvèigno i Ruveīgno (istriotski), Ruwein (njem.), Ruvin (furlanski), Ρyγίνιον (Ryginion, grč.), grad od 14.367 stanovnika u jugozap. Istri, južno od Limskog kanal, između Poreča i Pule. Uz Piran i Motovun proglašen je najljepšim gradom Istre.

Rovinj - Ruvêigno

GeografijaUredi

Rovinj se nalazi u području Crvene Istre, odnosno crvenog tla (čerljenice). Obala je jako razvedena a u rovinjskom arhipelagu nalaze se 22 otoka ili otočića od kojih su Sv. Andrea, Sv. Katarina i Crveni otok (s Maškinom) najveći, a tu spadaju još Figarola, Bili Škoj i drugi. Geološki je, kao i čitava Istra, kraškog karaktera sa valama, podzemnim vodama i jamama - fojbe.

Prostrane plaže s bijelim šljunkom (istarski kamen) nekad su bile crvene zbog boksita (nekad se iskapao), a ta boja je vjerojatno dala i ime Rovinju, od vulg. latinskog rubinus (crveno).

Područje Rovinjštine (Rovignese) prostire se na 80 km². Na sjeveru graniči s općinom Versar s kojim dijeli Limski kanal, na istoku s općinom Kanfanar, a na jugu s općinom Bale.

Naselja: pored Rovinja i Rovinjskog Sela (Villa di Rovigno) su zaselci Kokuletovica, Valalta,

Klima Rovinja je mediteranska. Srednja godišnja temperatura iznosi 16°C. Prosječna januarska temperatura je 4,8°C a julska 22,3°C. Vegetacija je suptropska. Godišnje padne 940 mm kiše a godišnji prosjek vlage iznosi 72%.

StanovništvoUredi

Rovinj-Rovigno je jedno od istarskih mjesta u kome je živjelo autohtono romansko stanovništvo (potomci Histra) koje govori istriotskim jezikom (s time da je rovigniz dijalekt bio mješavina s venetskim).

Aneksijom većeg dijela Julije Hrvatskoj (u sastavu YU federacije) oko 85% (10.000) Rovinježa emigrira i doseljava se najviše Hrvata tako da je tal. stanovništvo svedeno na 14% stanovnika Rovinja.

PovijestUredi

Prvo pominjanje Rovinja kao Ruginium i Castrum Rubini, koliko je poznato, nalazimo u djelu "Cosmographia" ravenskog Anonimusa. Djelo, iz VII. st., s mnoštvom geografskih podataka koji se odnose na V. st. iz čega rovinjski kroničar Benussi zaključuje da je Rovinj nastao u razdoblju od III. do V. st. Okolica današnjeg Rovinja je, prema arheološkim nalazima, bila nastanjena već u prapovijesnom razdoblju - brončanom i željeznom dobu, kada u Istri cvate kultura Histra koji su tu živjeli i trgovali sa Grcima i Etrušćanima. Najnoviji slučajni nalazi ukazuju na postojanje života već na prijelazu iz II. u I. milenij na samom otoku (od 1763. pr.n.e. poluotok) na kojem je smješten današnji Rovinj.

Nakon mirne vladavine Rimskog carstva, a pred navalama Visigota, Huna, Ostrogota i Bizantinaca.

Staro romansko stanovništvo je, u potrazi za sigurnošću, naselilo otoke Mons Albanus, Sv. Katerinu, Sv. Andriju i Cissu. Otok Cissa se prvi put spominje po Pliniju starijem, a navodno je potonuo za vrijeme velikih potresa u drugoj polovici VIII.st. Cissu se danas smješta u uvalu Caska (otok Pag) gdje se na dnu mora vide ostaci grada.

Castrum Rubini lociran na mjestu današnje crkve Sv. Eufemije, nekad crkvice sv. Jure, postaje Ruigno, Ruginio, Ruvigno i preživljava razorne napade s kopna i mora: Slavena (Domagoj 876.g.), Neretljana (865. i 887.g.) i Saracena (819. i 842.).

Nakon bizantinske vlasti Rovinj je najprije pod vlašću Longobarda, a potom pod franačkom vladavinom. U feudalnoj Istri Rovinj gubi veći dio autonomije starih rimskih municipija, međutim kao važan grad, o čemu govori činjenica da kao castrum sudjeluje 804. g. na Rižanskoj skupštini, uspijeva se izboriti za određene olakšice.

U 2. polovici XIII. st. R., poput svih gradova na zapadnoj obali istre, dolazi u sastav Mletačke republike gdje ostaje sve do Napoleonovih osvajanja Istre, tj. do stvaranja Ilirske provincije 1809. (v. Julija Povijest)

Spomenici i znamenitostiUredi

 • Baptisterij presvetog Trojstva (santissima Trinità) u romaničkom stilu na Pjaci Laco najstariji je sakralni objekat u Rovinju
 • Crkva sv. Tome Apostola (XIV.st.) sjajan primjer medievalne arhitekture
 • Gradska ura iz XII. st, koja je neko vrijeme služila kao zatvor, postala simbol grada
 • Crkvica sv. Križa (Santa Croce, 1592.) podignuta na grebenu. Mramorni cipus podsjeća na mjesto gdje su doplutali ostaci Eufemije iz Kalcedonije,
 • Palača municipija čiji su temelji iz 1308.
 • Balbijev luk iz 1680. koji je projektirao Daniele Balbi,
 • Konvenkt franjevaca (1702.) barokno remek djelo. Biblioteka ima preko 12.000 svezaka, a od toga 250 vrijednih sakralnih djela,
 •  
  Crkva sv. Eufemije
  crkva sv. Eufemije iz 1736. izgrađena iz kamena dvije postojeće građevine. Na dnu desne lađe nalazi se kip sv. Eufemje, a u sredini, iza oltara nalazi se sarkofag sv. Eufemije iz VI.st.
 • Teatar Gandusio i 1854. izgrađen po projektu Nicolòa Califfija, gradonačelnika Rovinja. Sjajan primjer arhitekture nosi ima Antonija Gandusija, jednog od najpoznatijih pisaca Novecenta porijeklom iz Rovinja.
 • Pinakoteka, stalni postav slika uglavnom venetskog porijekla iz XVIII. st.
 • Park Punta corrente i Crveni otok
 • crkva sv. Tomasa VIII-IX. st., 5 km od Rovinja, sjajan primjer istarsko-karolinške arhitekture,
 • Moncodogno, prahistorijsko nalazište iz sredine brončanog doba (1800-1200. pr.n.e.)
 • rimska villa rustica i cisterna iz Kale Cisterna (II-IV. st.)
 
Rovinješke pjace i kale

Slavni RovinježiUredi

 • Luigi Caenazzo, r.1831. prvi istarski fotograf
 • Bernardo Benussi, r. 1848., povjesnčar
 • Antonio Ive r. 1851., lingvist, pisac
 • Antonio Gandusio, 1873., pisac
 • Giovanni Quarantotto, r. 1881. književnik i povjesničar
 • Giuseppe Nider, r. 1910., pisac, povjesničar
 • Pino Budicin, revolucionar (partixan istrian)
 • Eligio Zanini, pjesnik, revolucionar
 • Vlado Benussi, pjevač, kompozitor
 • Goran Volarević, vaterpolista
 • Antonio Miclian, historičar
 • Riccardo Basazzi Ricky, kantautor
 • Marino Budicin, historičar

ZanimljivostiUredi

Otkako je u ranu zoru 13. VII 800. godine do rovinjske obale čudesno doplovio mramorni sarkofag s tijelom svete Eufemije, Rovinj je postao nerazdjeljivo povezan s ovom mučenicom. I kao što je panorama Rovinja nezamisliva bez visokog vitkog zvonika njezine crkve, sa svetičinim kipom na vrhu koji kao da stražari visoko iznad gradskih krovova, uspona, stuba, borova i galebova, družeći se tek s oblacima i zvijezdama - tako je i njegova duga povijest i nezamisliva bez kulta svete Eufemije. Nebrojeno mnoštvo ljudi, upravo rijeke hodočasnika stoljećima su se iz cijele Istre slijevale osobito na svetičin dan (16. septembra) u njezinu crkvu, pred sarkofag u kojem se čuva tijelo svete djevice.

Pred tim se sarkofagom zavjetovalo i izvršavalo zavjete, molilo i zahvaljivalo, kajalo i palilo svijeće, u zanosu iskrene pučke vjere koja je u najvećoj mjeri i sačuvala ovaj narod na njegovim križnim putovima, škrtoj crvenici i povijesnim vjetrometinama.

 
Rovinj i Isola rossa

ObrazovanjeUredi

Pored osnovnih i srednjih škola na hrv. i tal. jeziku u Rovinju se nalazi važna institucija, a to je Centar za povijesna istraživanja - Centro di Ricerche Storiche koja daje veliki znanstveni doprinos historiji i kulturi Istre.

KulturaUredi

Rovinj sa Balama i Vodnjanom čini trokut u kome se sačuvao autohtoni istarski romanski jezik nazvan Istriotski ili istroromanski jezik, s time da je u Rovinju sve više pod uplivom venetskog dijalekta i talijanskog jezika.

U Rovinju je aktivna Zajednica Talijana - Comunità degli Italiani di Rovigno "Marco Garbin"

SportUredi

IzvoriUredi

 • Alberi, Dario Istria, storia, arte, cultura, Lint Editoriale Trieste, ISBN 978-88-8190-232-3
 • Amadeo, Fabio TuttoIstria, Lint Editoriale Trieste, ISBN 978-88-8190-038-1
 • Nemec, Gloria Un paese perfetto, Libreria editrice goriziana, ISBN 88-86928-26-2
 • Tretjak, Donatella, Fachin Niki Istra (Cres, Lošinj): zgodovinsko-umetnosni vodnik: zgodovina in kultura 50 istrskih občin, Bruno Fachin, Trst 2004
 • Longo, Gaetano Libero storia di un oste, edizioni Lint Trieste

Vanjske vezeUredi