Petokraka zvezda (☆) je čest simbol širom sveta. To je zvijezda s pet krakova iste dužine postavljenim pod kutom 72° između svakog kraka.

Bela petokraka zvezda

Brojne države na svojim zastavama i grbovima koriste petokraku zvijezdu kao simbol, u raznim bojama. Zlatna petokraka zvijezda je povezana s vojskom.

U slučaju da su kolinearne stranice spojene međusobno tada se radi o pentagramu, koji je smatran mističnim simbolom s magičnom važnošću.

Geometrija uredi

Petokraka zvezda je dvodimenzionalna geometrijska slika, zvezda sa pet krakova iste dužine, postavljenih pod uglom od 36° između svakog od krakova. Može se dobiti kada na obimu kruga obeležimo pet tačaka koje su međusobno jednako udaljene. Ako povučemo dve duži od centra kruga ka susednim dvema tačkama dobićemo ugao od 72 stepena. Ako sa dužima međusobno spajamo po dve uzastopne tačke dobićemo zvezdu petokraku.

Kada se kolinearne stranice međusobno spoje, dobija se pentagram.

Simbol uredi

Petokraka zvezda se kao simbol razvila najverovatnije iz pentagrama, mnogo starijeg i veoma poznatog simbola. I pentagram i petokraka zvezda se uvek nadovezuju na simboliku broja 5. Za razliku od pentagrama, koji predstavlja skup 5 elemenata, petokraka zvezda pedstavlja jedinstvo tih elemenata i celovitost.

U Kabali, pentagram i petokraka zvezda se često prepliću. Predstavljaju mikrokosmos, nasuprot heksagramu (Davidovoj zvezdi) i šestokrakoj zvezdi, koji predstavljaju makrokosmos. Takođe, predstavlja se i kao simbol pet prirodnih elemenata: vatre, vode, zemlje, vazduha (ili vetra) i etra [1]. Dovodi se u vezu i sa čovekom, i njegovih pet udova (ruke, noge i glava) i njegovih pet čula [2].

Zapadna civlizacija uredi

 
Prva američka zastava od američkog proglašenja nezavisnosti.

Prva zastava Sjedinjenih američkih država od proglašenja nezavisnosti (1777) imala je na sebi bele zvezde petokrake. Na njoj je bilo plavo polje, u gornjem levom uglu, sa 13 belih petokraka zvezda kružno postavljenih i okrenutih ka spolja, i 13 naizmenično crveno-belih pruga. 13 zvezda i 13 pruga je predstavljalo prvih 13 država nezavisnih SAD. Bele petokrake zvezde kružno postavljenih predstavljale su "novo sazvežđe" na "plavom nebu". Bila je u upotrebi od 14. juna 1777. do 1. maja 1795. godine.[3]. [4]

To je ujedno i prvi put da se simbol petokrake zvezde pojavljuje na nekoj zastavi. Nije jasno zašto je baš petokraka zvezda izabrana za zastavu kada se takav simbol nikada ranije nije javljao u istoriji SAD. Veruje se da je u SAD taj simbol došao iz Evrope [3].

Komunizam uredi

 
Zastava Sovjetskog Saveza
 
Zastava SFRJ

Uz srp i čekić, crvena petokraka zvezda je bila jedan od simbola komunizma. Crvena petokraka se pojavljuje kao simbol komunizma i kao amblem na zastavi Sovjetskog Saveza, i zastavi svake od njegovih republika: Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Kirgizija, Letonija, Litvanija, Tadžikistan i Ukrajina. Takođe, pod uticajem komunizma i Sovjetskog Saveza, postaje i amblem SFR Jugoslavije, koji se prenosi i na svaku od socijalističkih republika: SR Bosna i Hercegovina, SR Makedonija, SR Slovenija, SR Srbija, SR Hrvatska i SR Crna Gora. I druge balkanske države u kojima je bio komunizam na vlasti su imale crvenu petokraku, kao simbol komunističke ideologije i društvenog uređenja, na svojoj zastavi: NR Albanija, Bugarska, Rumunija, Mađarska i Moldavija. I druge zemlje koje su prihvatile komunizam imaju crvenu petokraku na svojoj zastavi, kao Kina i Severna Koreja.

Islam uredi

 
Zastava Turske

Na zastavi Osmanskog carstva, pojavljuje se beli polumesec okrenut ka beloj petokrakoj zvezdi, na crvenoj podlozi. Ubrzo je ovaj simbol prihvaćen kao muslimanski verski simbol i sve zemlje koje su bile pod Osmanskim carstvom koriste ovaj simbol kao simbol islama. Pet krakova zvezde je predstavljalo pet stubova islama (šehadet, namaz, zekat, zaum, hadž).[2].

Prvobitno je na zastavi Osmanskog carstva bio na crvenoj podlozi ali je kasnije prenet i na zelenu podlogu tako da su polumesec i zvezda na crvenoj podlozi predstavljali carstvo a polumesec i zvezda na zelenoj podlozi islamsku veru. Polumesec i zvezda na crvenoj podlozi i dan-danas predstavljaju simbol Turske države, a na zelenoj podlozi se po celom islamskom svetu prihvata kao simbol Islama.

Preko Osmanskog carstva, polumesec sa petokrakom zvezdom je došao, u crvenoj ili beloj boji, i na zastave mnogih islamskih zemalja: Azerbejdžan, Alžir, Zapadna Sahara, Komori, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Pakistan, Severni Kipar, Tunis, Turkmenistan, Turska i Uzbekistan [2].

Kao posledica jevrejsko-arapskog sukoba u Palestini i velike netrpeljivosti arapskog sveta i Islama prema svemu što ima veze sa Jevrejima, nastaje i simbol poznat kao Arapska zvezda, nasuprot šestokrakoj zvezdi (koja ih asocira na Davidovu zvezdu). Muslimani skidaju jedan od krakova šestokrakoj zvezdi i dobijaju petokraku, koja se već koristila u islamskom svetu, koja ih podseća na pet stubova Islama.

Primeri upotrebe uredi

Još neki od primera upotrebe petokrake zvezde:

  • Crvene brigade, ultralevičarska, teroristička organizacija iz 70-ih godina 20. veka je koristila zvezdu upisanu u krugu, pri čemu su gornji krak i donja dva bila na svom mestu dok su levi i desni krak bili na mestu gde linija koja preseca poluprečnik (pod ravnim uglom) koji spaja centar i gornji krak, preseca kružnicu.
  • Crna zvezda se koristi na zastavi Anarhista.
  • Zelena zvezda je simbol Esperantista.
  • Petokraka sa palminim grančicama predstavlja simbol Sajentologije.

Neke zemlje imaju zabranu korišćenja ovog simbola na javnim mestima, poput Mađarske i Litvanije.

Zastave uredi

Petokraka zvezda, kao simbol, je vrlo rasprostranjen simbol na zastavama mnogih država, u različitim bojama. Najčešće je jedne boje ali je ponekad uokvirena drugom bojom (npr. na zastavi Novog Zelanda).

Zvezde na savremenim zastavama država:

Izvori uredi

  1. Madam Blavacki: Šestokrake i petokrake zvezde Arhivirano 2008-06-14 na Wayback Machine-u
  2. 2,0 2,1 2,2 Islamske zastave, Zastave sveta
  3. 3,0 3,1 Von Der Čemberlejn: Stare američke zvezde bi lepo izgledale na američkoj zastavi Arhivirano 2008-07-24 na Wayback Machine-u, Klerk fondacija
  4. Petokraka zvezda Arhivirano 2006-11-11 na Wayback Machine-u from Liungman, Carl G. (2004). Simboli: Enciklopedija znakova i ideograma Zapada. HME Publishing. ISBN 91-972705-0-4. . (en)

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi