Otvori glavni meni
Crvena zvezda

Crvena zvijezda (također crvena petokraka) je petokraka zvijezda, simbol komunizma kao i općenito socijalizma. Značenje pet krakova nije do kraja razjašnjeno. Postoje pretpostavke da simbolizira pet prstiju na rukama radnika, pet kontinenata, pet socijalnih grupa koje bi vodile Rusiju do komunizma (mladost, vojska, industrijalci, poljoprivrednici i inteligencija). Crvena zvijezda je također predstavljala SSSR pod vodstvom komunističke partije zajedno uz srp i čekić.

Crvena zvijezda se često koristila na zastavama i grbovima pojedinih država i teritorija (npr. zastava SFRJ), ali i danas je neke zemlje koriste (npr. Grb Sjeverne Koreje).

Pravni statusUredi

U nekim državama čiji su stanovnici doba relsocijalizma doživjeli kao totalitarnu diktaturu javno isticanje crvenih zvijeza ili srpa i čekića kao određeni simboli prošlosti zajedno s simbolima drugih dikatorskih sustava (kao primjerice i kukasti križ) zakonski su zabranjeni. Određene zakonske propise su donjele primjerice Latvija, Turska, Poljska i Litva. U Mađarskoj je zabranjeno javno isticanje srpa i čekića i crvene zvijezde.