Srp i čekić je komunistički simbol. Ova dva oruđa su simboli industrijskog proletarijata i seljaštva, a njihova zajednička upotreba simboliše savez industrijskih i poljoprivrednih radnika. Ovaj simbol je načinjen tokom Oktobarske revolucije.

Srp i čekić kaksvi su se pojavili na zastavi Sovjetskog Saveza.

Najpoznatija upotreba srpa i čekića bila je na crvenoj zastavi Sovjetskog Saveza, uz crvenu zvezdu. Takođe su se koristili i na drugim zastavama i grbovima.

Istorija uredi

Prvobitni simbol saveza radnika i seljaka je bio čekić koji se ukrštao sa plugom. Srp i čekić, ako su se koristili od 1917/18. nisu bili zvaničan simbol sve do 1922, a do tada čekić i plug su se koristili Crvena armija i Crvena garda na svojim uniformama, medaljama, kapama, itd.

Kasnije je simbol postavljen na državnu zastavu Sovjetskog Saveza, usvojenu 1923. i uobličenu 1924, i na zastave republika Sovjetskog Saveza. Pre toga, zastave sovjetskih republika su obično bile obična crvena polja, sa zlatnim tekstom imena republike koje su predstavljale.

Srp i čekić je bio obavezan simbol na svim zastavama Komunističkih partija širom sveta uz poznatu Marksovu parolu "Proleteri svih zemelja ujedinite se".

Srp i čekić su na petokraki imale elitne partizanske jedinice - Proleterske brigade, kako na kapama tako i na brigadnim zastavama.

Srp i čekić je takođe bio i na svim članskim kartama - "partijskim knjižicama" članova komunističkih partija.

U nekim postkomunističkim zemljama kao što su Mađarska, Latvija i Litva, javno isticanje srpa i čekića je zabranjeno i tretira se kao krivično djelo.