Osor - Òssero (romanski) je mjesto na jugu istarskog otoka Cresa, na prevlaci što je nekad spajala, prokopom kanala u još rimsko vrijeme, razdvojene otoke Cres i Lošinj. Administrativno pripada gradu Malom Lošinju i Primorsko-goranskoj županiji.

Osor Ossero
Osor Ossero na karti Hrvatske
Osor Ossero
Osor Ossero
Osor Ossero na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Mali Lošinj
Mikroregija dio na otoku Cres, dio na Lošinju
Najbliži (veći) grad Mali Lošinj
Površina 14,954 km2 (Cres)
9,569 km2(Lošinj)
ukupno 24,523 km²
Nadmorska visina 0 m
Geografske koordinate
 - z. š. 44.673 N
 - z. d. 14.362 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 73
 - Gustoća 2,97 st./km²
Pošta 51554 Nerezine
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI
OsorskiPreliv.jpg
Osorski kanal jpg
Osor, snimljen s lošinjske obale

StanovništvoUredi

Prema popisu iz 2001. godine, naselje ima 73 stanovnika.

PovijestUredi

Apsoros je bilo ime starogrčke kolonije, dok je rimski naziv Apsorus, bizantinski Opsara, srednjovjekovni romanski Ossoro te slavenski Osor.

Zbog svog prometno-strateškog položaja u Kvarneru, Osor je u prošlosti zauzimao značajno mjesto u povijesti Jadrana. Nekad moćno i bogato trgovačko mjesto još i danas svojim zidinama svjedoči o toj prošlosti.

Od pradavnih vremena čovjek je uočio prikladnost arhipelaga Cres-Lošinj za nastavanje i osiguranje svog opstanka,a naročito niska kopnena prevlaka koja spaja otok Lošinj sa Cresom, a na kojoj se danas nalazi naselje Osor. To je pružalo mogućnost plovidbe i ribolova te razvitak lova, stočarstva i ratarstva.

Najstariji nalazi su iz neolita (mlađeg kamenog doba) u spiljama u okolici Osora. Liburni na tlu današnjeg Osora osnivaju naselje koje se nalazi na plovidbenom putu uzduž i poprijeko Kvarnerskog zaljeva te ga spominje i grčki kozmograf Pseudo Skilaks u svom djelu Periplus.

Osorska prevlaka pruža izvanrednu zaštitu od svih vjetrova i oluja. Preko nje prolazi linija najstarijeg evropskog poznatog pomorsko-kopnenog tranzita od Baltičkog mora do sjevernog Jadrana nazvanog Jantarni put. Stari Grci su kvarnerske otoke Rab i Krk nazivali Elektrides (Jantarski otoci) upravo zbog trgovine jantarom. Očito je jantar doazio i do Cresa, a dokaz tome su brojni jantarski ukrasi nađeni u liburnskim grobovima u okolici Osora.

Stari Grci u IV.st.pr.n.e. osnivaju svoju koloniju, o čemu svjedoće ostaci kiklopskih zidina iz tog vremena. 167.pr.n.e. Rimljani ovdje grade svoj castrum (vojnu utvrdu), a rimski raster je vidljiv do danas kroz decumanus i forum koji se nalazio ispred katedrale. Rimljani prokopavaju kanal kroz prevlaku čime Osor postaje značajnije antičko pomorsko uporište koje je bilo u središtu pomorskih linija koje su spajale Ravennu, Pulu (rim. Pola) i Poreč (Parentium) s Rijekom (Tarsatica) i Senjom (Senia) te antički Plomin (Flanona) i Labin (Albona) sa Zadrom (Jadera) i Solinom (Salonae)..

U ranom srednjem vijeku Osor ostaje važna strateška baza Bizanta i u VI. st. je episkopalno središte Cresa i Lošinja. U to doba se podižu značajni sakralni objekti, ostaci bazilike kod groblja te baptisterija i kapele.

841. Saraceni su opljačkali i uništili grad, a 930. Osor je obnovljen, kako spominje Konstantin Porfirogenet, tu živi romansko stanovništvo ('latinski grad'). U XI. st. biskup Gaudenzio unutar zidina gradi muški manastir sv. Petra i ženski samostan sv. Marije. Tada je istočno područje Kvarnera (Krk i obala Hrvatskog primorja (Vinodolska i Senj) u sastavu srednjovjekovne hrvatsko-dalmatinske države postalo žarištem hrvatske kulture i glagoljaštva, a iz tog vremena datira i Osorski evanđelistar, rukopisni kodeks iz 1070. pronađen u Osoru, a koji se čuva u Vatikanskom muzeju za koga se pretpostavlja da je napisan u samostanu sv. Ivana u Porozini.

Mletačkom okupacijom Osora u XIV st. gubi svoje dotadašnje značenje, a njegovu ulogu preuzima gradić Cres koji 1458. postaje episkopalni centar. U tom stoljeću Crkva proglašava Gaudencija svecem te mu se u 2. polovici XV. st. podiže katedrala čija je zgradnja započeta u gotičkom, a završena u renesansnom stilu. Giorgo Orsini znan kao Juraj Dalmatinac je projektant te crkve sv. Gaudencija, a zvonik iz XVI.st. je djelo Giovannija Galette iz Krka. Iz XV. st je i Episkopalna palača (1481-84.), palača municipija i loža. U XVI. i XVII. st. hara malarija pa polako Osor postaje napušteno mjesto u koji se doseljavaju okolni Hrvati

Povijest ovog gradića se može pratiti kroz preobrazbu grčkog imena, preko zabilješki rimskih, bizantskih i latinskih pisaca do izgovorene čakavske riječi: Apsyirtides-Absortium (grč-rim. Lošinj-Cres) Apsoros, Apsarus, Opsare, Ossero, Osor.

PrapovijestUredi

 
Osor na granici između otoka Cresa i Lošinja.

Brojni su tragovi ljudskog života iz razdoblja mezolitika u špiljama na otocima Cresu i Lošinju, osobito u neposrednoj okolici Osora.

  • Vela spilja na Lošinju krije najstarije prapovijesne nalaze na Kvarneru (srednji paleolitik, 10000 g. pr. Kr.).
  • Jamina Sredi na južnom dijelu Cresa je iz razdoblja ranog neolitika sa tipičnim i brojnim nalazima.

Za razliku od ostalih naselja na Cresu i Lošinju koja su željela biti što nepristupačnija s morske strane, Osor je nastao na morskoj prevlaci koja je bila za 900 m šira nego danas. Ona je značila vlast nad morem, izvor bogatstva koji je trebalo braniti i održati. Osor je tako morao biti zaštićen te je njegovo prvo stanovništvo živjelo u liburnskoj gradini. Liburni su od Grka prihvatili gradnju kiklopskih zidina čiji se tragovi mogu naći u temeljima današnjih zidina. Iz ovog razdoblja najviše se može doznati iz liburnskih grobova. U jednom takvom je pronađeno dvije stotine jantarskih kuglica što dokazuje sklonost Ilira prema jantarskom ukrasu i bogatstvo jantarskih predmeta kojim se plaćala sloboda prolaza broda kroz umjetno prokopan kanal. U Periplusu Pseudo Skilaks spominje liburnijski otok Elektrides. Vjerojatno se naziv odnosio na obilje jantara (elektrona) i nije ga teško dovesti u vezu s ovim otocima.

Osor je bio značajna tranzitna postaja koja je pružala izvrstan zaklon brodovima koji su u to doba plovili uglavnom uz obalu. Tada pomorci nisu znali za bordižanje i nisu mogli ploviti protiv vjetra.

O postanku Osora, ali i cijele lošinjsko–creske skupine otoka govori grčki mit o Argonautima. Moreplovci na brodu Argo krenuli su u Kolhidu da otmu zlatno runo. Vođa broda Jazon je na nagovor svoje sestre Medeje ubio Apsyrta, sina kolhidskog kralja Eteja. Njegovo rasječeno tijelo bacio je u more i tako je nastao otočni arhipelag koji se danas naziva Apsyrtides.

Bez obzira na sadržaj i vjerodostojnost legende, Osor pripada među naše najstarije gradove te je prvi s naše obale ušao u pisanu povijest. Ovuda je prolazio povijesni Jantarni put koji je naše obale povezivao s Baltikom.

AntikaUredi

 
Osorska pjaca koja prati oblik rimskog foruma

Osor je postao rimskim gradom 167. g. pr. Kr. Rimljani su ga utvrdili slijedeći grčke bedeme. Arheologe zbunjuje činjenica što ta rimska utvrda nije imala monumentalna ulazna vrata. More je bilo glavno uporište u obrani naselja, pa je važan prostor bila njegova luka.

Nevjerojatno je da je taj grad, danas bez luke, nekad bio važno pristanište i trgovačko čvorište. Prema nekim autorima luka starog Osora bila je na istočnoj strani naselja na prostoru koji je danas dijelom kopno. Nasuti dio tog prostora nosi naziv Jazit (prema Skoku to je deminutiv od Jaz što znači zasut), a sjeverna uvala nosi hrvatski naziv Bijuar - Bijar (prema Skoku potječe od oblika starog mletačkog pridjeva vier = stari uz koji treba pretpostaviti imenicu portus). Na zapadnoj strani bio je prokopan morski prolaz Kavuada koji je bio manje korišten (danas je to jedini prolaz koji razdvaja otoke Lošinj i Cres).

Istraživanjim je otkriveno niz rimskih građevina poput glavnih ulica carda i decumanusa, javnih zgrada, kanalizacije (otjecala je u zapadni kanal poznat po jakim morskim strujama) i vodovoda koji je skupljao živu vodu iz okolice naselja. Antička nekropola bila je preko zapadnog kanala, na lošinjskoj strani. Tu su otkopani zlatni i srebrni ukrasni predmeti, svjetiljke za ulje, metalni i keramički predmeti, staklene posude za pepeo poput onih u Akvileji i Saloni. Otkopan je i brojni raznovrsni novac, svjedok snažnih trgovačkih veza.

Osor je tada imao obilježje kozmopolitskog grada jer su u njemu živjeli ostaci Libutna, novo rimsko – italsko pučanstvo i brojni doseljenici s istoka (Grci). To je doba najvećeg bogatstva i blagostanja grada koji je tada, prema podacima A. Fortisa iz 18. st., imao oko 20.000 stanovnika. Ipak su to nerealne brojke. Andrija Mohorovičić, u djelu Ibidem, govori o "nekoliko tisuća stanovnika" u rimskom Apsorusu.

BizantUredi

 
Zalaz Sunca u Osoru.

Događaji vezani uz pad Zapadnog Rimskog Carstva (druga polovica V. st.) nisu remetili razvoj grada. Ni kratkotrajna vlast Ostrogota (Teodorik je 493. g. zavladao Italijom i Dalmacijom) nije izmijenila izgled Osora. U prvoj polovici VI. st. Osor biva pripojen Dalmaciji i ulazi u sastav Bizantskog carstva i tada nastupaju velike promjene u urbanoj strukturi.

To je vrijeme iznimne ličnosti cara Justinijana koji je svojim Zakonima obavezao sve osvojene krajeve. Bizantsko pravosuđe je Crkvi jamčilo slobodan utjecaj na javni život i upravu. U takvim se okolnostima kršćanstvo u Osoru širilo istodobno s uređenjem bizantske uprave, iako nije isključeno da se pojavilo već i ranije.

Od prve polovice VI. st. spominje se Osorska episkopija, što pretpostavlja postojanje odgovarajuće monumentalne građevine. Crkveni sklop sačinjen od bazilike katedrale, baptisterija i biskupovog stana (episkopija) nije bio smješten u središtu nego na rubu grada. Osorska stolna crkva bila je ukrašena velikim stupovima i mozaikom na podu, a njezin prostor rasčlanjen lađama (pet ili sedam brodova). Danas je od tog sjaja ostala samo grobna kapela s malim zvonikom na preslicu koja je privukla brojne strane i domaće stručnjake koji su otkrili tragove mozaika, mnoštvo ulomaka pletene ornamentike i arheoloških pojedinosti. Pronađeni su ostaci baptisterija i episkopija.

Saraceni su u 9. st. napali grad i oštetili katedralu; šteta se vjerojatno mogla popraviti. Kobniji je bio napad Genovežana u [XIV. st. koji su uzrokovali poraznu štetu na katedrali i time potaknuli gradnju nove na današnjem mjestu (u središtu grada). Napuštena, prva stolna crkva postala je ruševinom.

Na bizantsko vrijeme podsjećaju i pojedinosti gradskih zidina s ostacima karakterističnim za oblike bizantske fortifikacijske arhitekture. Tada je u gradu bilo razvijeno zanatstvo poput zlatarstva.

Rani srednji vijekUredi

 
Pogled na Osor s Lošinja

Događaji u srednjem vijeku mijenjaju urbani lik naselja i utječu na razvoj njegovog političkog, društvenog i kulturnog života. Postepen dolazak Slavena ne ruši antičku tradiciju jer romansko stanovništvo živi u zaštiti zidina romanskih istarskih gradova Labina, Osora, Cresa, te dalje prema jugu Krka, Raba, Zadra, Trogira, Salone, Splita, Korčule, Dubrovnika i Kotora) romansko stanovništvo živi i čuva svoj vulgarni latinski jezik koji se razvija u poseban dalmatskoromanski ili Veljotski jezik nazvan po Veglia (Krk). Konstantin Porfirogenet u djelu O upravljanju carstvom navodi da su ti gradovi mogli živjeti "od mora".

Mirom u Aachenu 812. g. romanski gradovi pripadaju Bizantu, a veliki crkveni raskol 863. g. dovodi ih pod crkvenu vlast Carigrada. Ostatak tadašnjeg hrvatskog teritorija je pripao Francima i Ninskom biskupu. U drugoj polovici 9. st. Crkva je u hrvatskoj državi dobila jači oslonac i počelo se širiti slavensko bogoslužje i glagoljica. Otok Krk je bio područje najživljeg širenja tog slavenskog bogoslužja. Konstantin Porfirogenet je zabilježio da je Osor bio 'latinski grad'.

Uloga Benediktinaca je značajna jer se oko njih širi pismenostuglata glagoljica tzv. uglata beneventana. Samostan Sv. Nikole na Krku koji je podređen samostanu Sv. Petra jedan je od najstarijih skriptorija. Iz tog je samostana Osorski evanđelistar (danas u Vatikanskom arhivu, pisan beneventanom između 1080.1082. g.) u kojem se spominje rex noster, a to je bio bizantski car. Municipalno središte naselja postaje okosnica svakidašnjice, oko gradskog trga su nicale nove građevine, a najznačajnija je bila gradska vijećnica (visoko razvijena komuna).

Srednji i novi vijekUredi

 
Okretni most u Osoru.

U ratu između Ugara i Mletaka Osor je par puta izmijenio gospodare. Mleci su čvrstim sponama učvršćivali grad što se najbolje vidi u fortifikacijama. Nad gradom dominira veliki toranj kaštela bdijući nad trgom grada, nekad simbolom njegove slobode. Kaštel je bio podignut u zapadnom dijelu grada, sjeverozapadno uz gradska vrata; bio je feudalno sjedište, a zatim rezidencija kneza sve do sredine XIV. st. kada je napušten. Odmah u toku druge polovice XII. st. Mleci uvode oligarhijski sustav na otoku, i time ruše dotadašnja prava slobodnog municipija. Za vrijeme rata Mlečana s genovežanima, u trećoj četvrtini XIV. st., Genovežani su opsjedali Osor i teško ga razorili. Venečani popravljaju i podižu nove zidine. Ispred zapadnih gradskih vratiju, preko zapadnog kanala, Kavuade, prebačen je most. Na tom mjestu i danas postoji most. Od istočnih gradskih vratiju sačuvao se samo lav Sv. Marka s otvorenom knjigom (simbolizira mir). Zidine su popravljane i kasnije tijekom 15., 16. i 17. st.

Prostor unutar zidina bio je dovoljan za sve potrebe ratom i pošastima kuge i malarije smanjenog stanovništva. Malarija se javila zbog plićina na istočnoj strani grada (Jazit) gdje je nekad bio rimski kanal.

Prema zapadnim vratima okrenuto je pročelje manastirske crkvice sv. Marije koju je izgradio biskup Gaudencija. Sagrađena je u XIV. st. nakon pustošenja Genovežana. Gaudencije je prema legendi protjerao sve zmije otrovnice sa cresko-lošinjskog arhipelaga. Kad je umro, njegovo tijelo je doplutalo morem iz Italije. U XV. st. Crkva ga proglašaa svecem i Osoranima postaje zaštitnikom.

Jezgra naselja okuplja se oko starog gradskog trga gdje se osim stare gradske vijećnice nalaze episkopalna palača i nova katedrala. Gradska vijećnica je sagrađena između 1410. i 1450. g. Prizemlje joj je otvoreno ložom, na katu je dvorana za vijećanja, a na krovu tornjić sa satom. Od kraja XIX. st. u zgradi je arheološki muzej i arhiv općine. Biskupsku palaču dao je sagraditi biskup Marko Nigris (1481.1484. g.). Tlocrt je u obliku slova U i ima dva dvorišta u kojima su biskupi držali zbirke kamenih ulomaka iz ranijih razdoblja. Značajan je grlić bunara s pleternom ornamentikom i motivom lozice iz 11. st.

 
katedrala sv. Gaudencija, rad Jurja Dalmatinca (Giorgio Orsini)

Nova katedrala sv. Gaudencija (osorskog sveca) najljepši je ukras trgu. Gradila se u vrijeme dvaju biskupa Antuna Palčića (1463.1470. g.) i Marca Nigrisa. Na pročelju je zabilježena 1497. g. kao završetak izgradnje, a oltar je posvećen iduće godine. Crkva nije pravilno orijentirana istok - zapad, ali izuzetnim položajem u prostoru predstavlja zanimljivo urbanističko rješenje. Na vanjštini katedrale prepoznaju se utjecaji Jurja Dalmatinca. Unutrašnjost je skromna, s renesansnim stupovima i svetištem sličnim kao u šibenskoj katedrali. Nezgrapnost u sklad ovog malog prostora unosi zvonik. Njega je u blizini katedrale sagradio krčki majstor Giovanni Galetta 1575. g. To je danas najveći crkveni zvonik na otočju. U riznici katedrale nalazi se nekoliko vrijednih slika, crkvene relikvije i zbirka crkvenog posuđa i tekstila.

Sredinom 15. st. započinje razdoblje postupnog propadanja i degradiranja Osora, posebno od kada ga je napustio knez (comes). Neprekidno se smanjuje broj stanovnika i kuća. Za njima ostaju crkve koje se popravljaju i čiji se inventar povećava. Biskupi dolaze tek povremeno i uživaju u raskošnom biskupskom dvoru. Ipak, u kasnijim desetljećima XV. stoljeća, u uvalici sjeverno od Osora, Bijaru, uspostavljen je glagoljaški samostan franjevaca trećoredaca. Samostan je uspostavljen u objektima koje je darovala obitelj Romeis: crkva sv. Marije, s kućom, vrtlom i zemljištem, a primatelj darova je bio franjevac koji je izbjegao pred turskim progoniteljima. Samostan je djelovao do 1841.

U XVI. st. Osor ima samo 500 stanovnika, dok je u XVIII. st. broj smanjen na 250. Pravni život stare osorske komune održavao se sporo sve do 18. st. Pokušaj izgradnje solane sredinom XV. st. napušten je zbog krive pretpostavke da one uzrokuju malariju. Jedini prihod od takse brodova bivao je sve manji jer su oni sve rjeđe ovuda prolazili, a kanali su se zbog neodržavanja sve više zatrpavali.

Ni kratka Napoleonova okupacija od 1797. do 1813. g. nije poboljšala situaciju grada koji je sve više nestajao. Za duže austrijske vladavine istarskim otocima (1813.1918. g.) grad je uglavnom održavan. Njegov izgled znatno je izmijenjen rušenjem gradskih zidina i vrata, što je bilo učinjeno da se smanji malarija. Talijanska vladavina koja je trajala od 1919. do 1943. g. pridonijela je arheološkim iskopavanjima i konzervacijama spomenika. Mletačka, a kasnije talijanska vladavina je utjecala i na govor stanovnika pa preostali stariji stanovnici nakon velikog istarskog egodusa pričaju samo talijanski jezik. Od 1945. g. Osor je kao i veći dio Julijske krajine potpao je pod Hrvatsku u sastavu jugoslavenske federacije.

DanasUredi

 
Skulptura u Osoru

Danas Osor privalči brojne posjetioce i nautičare koji ga "opsjedaju" poput nekih novih Argonauta. U ljetnim mjesecima Osor je pozornica na kojoj se održava zanimljiv festival: Osorske glazbene večeri na kojima sudjeluju interpreti iz cijeloga svijeta. Zimi ponovo sve zamre.

Broj stanovnika pao je na 100-tinjak. Bez demografske obnove ne može se ni zamisliti revitalizacija. Pitanje je kako to postići – jer Osor to svakako zaslužuje zbog svoje izuzetno bogate prošlosti, ali i zbog postojećih mogućnosti uključivanja u suvremene društveno–ekonomske tokove razvijanjem ribarstva, mediteranskog poljodjelstva, stočarstva i turizma.

Tragovi kulture očuvani tradicijom prelaze u seosko stvaralaštvo, i tu žive još i danas. Nisu to samo brojni jezični izrazi grčkog ili romanskog podrijetla (sidro = rakno), već bogata kultura nestalog grada koja živi u raznovrsnim pojedinostima predmeta svakidašnjice i načinu života otočkih seljaka. Povezanost kulture sela i grada očituje se i u osebujnostima crkvene glazbe (gregorijansko pjevanje s pučkom popijevkom).

Izvanredni položaj Osora u središtu Kvarnera, vrijednost fragmentiranih ostataka kulturne baštine, te agilnost njegovih stanovnika i entuzijazam stalnih posjetitelja osiguravaju Osoru vječnost.

KulturaUredi

 
Spomenik Jakovu Gotovcu u Osoru.
  • Arheološka zbirka Osora nalazi se u nekadašnjoj Palači municipija. Sadrži lapidarij s kamenim ulomcima nađenim na tlu današnjeg Osora. Otvorena je 1889. godine.
  • Osorske glazbene večeri održavaju se ljetnih mjeseci u Osoru od 1976. godine. Mjesto održavanja je Katedrala sv. Gaudencija (promijenjeno u sv. Mariju), ali i okolni prostori na osorskim ulicama.

IzvoriUredi

  • Bolonić, Mihovil (1984.): Arhiv bivše osorske biskupije, u Izvori za povijest otoka Cresa i Lošinja, Otočki ljetopis Cres–Lošinj 5; Samoupravna interesna zajednica kulture općine Cres–Lošinj; Mali Lošinj.
  • Marušić, Daniel (ur.) (1999.): Mali vječni grad Osor; Hrvatska udruga "Osorske glazbene večeri"; Osor.
  • Mićević, Kolja (1985.): Slike s Cresa, u Pomorstvo Lošinja i Cresa II; Otočki ljetopis Cres-Lošinj 6; Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja V. Vlahović – M. Lošinj, Samoupravna interesna zajednica kulture Cres–Lošinj i Radna organizacija Lošinjska plovidba – M. Lošinj; Mali Lošinj.
  • Stražičić, Nikola (1995.): Prilog poznavanju geografskih osnova lokacije, funkcije i razvoja Osora, u Pomorstvo Lošinja i Cresa III, Otočki ljetopis Cres–Lošinj 9; Poglavarstva općina M. Lošinj i Cres, Srednja škola A. Haračića – M. Lošinj, Katedra čakavskog sabora Cres–Lošinj i Matica hrvatska – ogranak Lošinj; Mali Lošinj.

Vanjske povezniceUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Osor